Σχέδια για νέα μεγάλη εθελούσια έξοδο εργαζομένων από τη μητρική εταιρεία και την Cosmote επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος ΟΤΕ.
Θα αφορά εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, αλλά και άλλους που θα επιλέξουν να λάβουν ένα χρηματικό ποσό και να αποχωρήσουν οικιοθελώς, ενώ προφανώς τελεί υπό την αίρεση τυχόν νέων ρυθμίσεων γενικού περιεχομένου από την κυβέρνηση για το ασφαλιστικό.
Για τις προθέσεις της διοίκησης του ΟΤΕ έχει ενημερωθεί ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης ο οποίος παράλληλα έχει δώσει το πράσινο φως για να προχωρήσει η αναδιάρθρωση των δανείων του Ταμείου Πρόνοιας Προσωπικού του ΟΤΕ, συνολικού ύψους περίπου 151 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα εθελουσία θα έχει περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά με τις προηγούμενες, όπου ο Οργανισμός κατέβαλε όλες τις ασφαλιστικές εισφορές προκαταβολικά στα ταμεία και στους ίδιους τους εργαζόμενους τον μισθό τους (ποσοστό αναπλήρωσης 80 με 85%) μέχρι να συμπληρώσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, συν άλλα οικονομικά κίνητρα.
Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη μεγάλη εθελουσία έξοδος στον ΟΤΕ πραγματοποιήθηκε στο τέλος τους 2013, αποχώρησαν 1817 εργαζόμενοι, με κόστος 250,9 εκατ. ευρώ, ενώ η ετήσια εξοικονόμηση δαπανών για τον Οργανισμό ήταν περίπου 94 εκατ. ευρώ.
Σε αυτή τη φάση η εθελουσία θα αφορά όσους έχουν δικαίωμα σύνταξης το 2019 και το 2020 (πιθανότατα υπό άλλες προϋποθέσεις και αναστολή της σύνταξης και ένα μέρος όσων συνταξιοδοτούνται μέχρι το 2022). Δυνητικά ο σχεδιασμός αφορά περί τους 1000 εργαζομένους. Στόχος της διοίκησης είναι να αποχωρήσει (πάντα εθελούσια) και μέρος όσων θα μπορούσαν να είχαν συμμετάσχει στην προηγούμενη εθελουσία και δεν το έπραξαν (περίπου 350 εργαζόμενοι).
Ταυτόχρονα μελετώνται οικονομικά κίνητρα για την οικιοθελή αποχώρηση εργαζομένων (κυρίως όσων έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια εργασίας) άσχετα από τον χρόνο συνταξιοδότησής τους και αυτό θα αφορά επιπλέον και την Cosmote. Παρόμοια προγράμματα έχουν γίνει και στο παρελθόν.
Οι παραπάνω κινήσεις εκτιμάται ότι σχετίζονται με τις προθέσεις της διοίκησης του Ομίλου να προχωρήσει στην τελική ενοποίηση των εταιρειών ΟΤΕ – Cosmote η οποία πρακτικά – λειτουργικά έχει επιτευχθεί και μένει να δούμε αν θα προχωρήσει και η τυπική ενοποίηση των δύο νομικών προσώπων. Πρόκειται για μια συνολική αλλαγή του προφίλ του Ομίλου, που θα έρθει ως επιστέγασμα όλων των μεταρρυθμίσεων των τελευταίων χρόνων, υπό τη διοίκηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, Μιχάλη Τσαμάζ, στην κατεύθυνση του μετασχηματισμού του ΟΤΕ, σε μια σύγχρονη ιδιωτική επιχείρηση του κλάδου των τηλεπικοινωνιών. Θα απαντά επίσης στον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται στην τρέχουσα συγκυρία και πλέον αφορά τρεις μεγάλους παίχτες (όμιλος ΟΤΕ, Vodafone και Wind) που δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να γίνουν δύο.
Αναφορικά με τον δανεισμό του Ταμείου Πρόνοιας Προσωπικού ΟΤΕ έχει προηγηθεί σχετική συμφωνία του ΤΑΥΤΕΚΩ (Ταμείου Ασφαλίσεων Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας) με τον ΟΤΕ μετά από πρόταση της διοίκησης του Οργανισμού.
Το Ταμείο Πρόνοιας κινδυνεύει με κατάρρευση (αδυναμία καταβολής των εφάπαξ) καθώς τα έσοδα που έχει και προέρχονται μόνον από τις εισφορές των εργαζομένων, δεν επαρκούν πλέον για την αποπληρωμή δανείων που ελήφθησαν σε άλλες χρονικές περιόδους, 2006 και 2010, από τον ΟΤΕ (όχι από πιστωτικά ιδρύματα) προκειμένου να μπορεί να αντέξει την καταβολή των εφάπαξ σε όσους έφυγαν από τον Οργανισμό με τη μεγάλη εθελουσία των 5.500 εργαζομένων. Η αναδιάρθρωση που έχει συμφωνηθεί αφορά στην επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας αποπληρωμής του δανείου, κάτι που θα επιφέρει την μείωση της μηνιαίας δόσης που καταβάλλεται.
Τις εξελίξεις όσο αφορά το Ταμείο Πρόνοιας αναφέρει αναλυτικά αναρτημένη στο διαδίκτυο ανακοίνωση της παράταξης της Αγωνιστικής Συνεργασίας ΟΤΕ (η οποία πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα) και προκαλεί εντύπωση το πώς δεν ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό.