Η δίωρη διακοπή του τηλεοπτικού σήματος των ιδιωτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, το πρωί της Τρίτης 28 Απριλίου, παρείχε στον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη την αφορμή που έψαχνε για να ζητήσει την παραίτηση των μελών της Ολομέλειας της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της Ολομέλειας της ΕΕΤΤ, μετά την ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού, πραγματοποίησαν πολύωρη συνεδρίαση. Ο προβληματισμός τους κινήθηκε στη λογική ότι είναι αδύνατον να υπάρξει συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο όταν από την πλευρά του επιδεικνύεται μια τόσο μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης. Παράλληλα ωστόσο εκφράστηκαν φόβοι πως, αν παραιτηθούν με τον τρόπο που τους ζητείται και άμεσα, θα είναι σαν να συμβάλλουν στην κατάλυση της ανεξαρτησίας της Επιτροπής με ότι αυτό σημαίνει για την εικόνα της χώρας στα αρμόδια κοινοτικά όργανα.
Ουσιαστικά το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο σύστημα της Digea παρείχε την ευκαιρία στον αναπληρωτή υπουργό να ολοκληρώσει αυτό που είχε αναγγείλει από τις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του αναφορικά με την ΕΕΤΤ στις 7 Απριλίου. Τότε είχε αμφισβητήσει ευθέως την ΕΕΤΤ και τις αρμοδιότητές της λέγοντας με απαξίωση ότι «τα έχει όλα και συμφέρει».
Ακολούθησε η επιστολή του αναπληρωτή υπουργού προς την ΕΕΤΤ στις 16 Απριλίου όπου με τις 13 ερωτήσεις που διατύπωσε, ξεδιπλώθηκε η επιχειρηματολογία βάσει της οποίας αμφισβητείται από τη νέα κυβέρνηση ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων στη Digea. Η ΕΕΤΤ απάντησε στις ερωτήσεις αυτές την Δευτέρα 27 Απριλίου προσκομίζοντας τα σχετικά έγγραφα που της ζητήθηκαν για να εισπράξει αμέσως απάντηση ότι οι απαντήσεις της δεν ικανοποιούν την πολιτική ηγεσία.
Καθώς το infocom.gr έχει παρακολουθήσει στενά την υπόθεση αυτή θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός για την υλοποίηση του διαγωνισμού βάσει του οποίου αναδείχθηκε πάροχος δικτύου τηλεόρασης η Digea, αφού δεν υπήρξε άλλος ενδιαφερόμενος, διήρκεσε πάνω από δύο χρόνια. Σε αυτόν συμμετείχαν δύο διοικήσεις της ΕΕΤΤ, οι αρμόδιοι υπουργοί και οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Οικονομικών, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και του υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας – Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης καθώς και περισσότερα από 30 εξειδικευμένα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών των ανωτέρω υπουργείων και της ΕΕΤΤ.
Χθές το πρωί λοιπόν και χωρίς να διερευνηθεί τι ακριβώς συνέβη με τη διακοπή του ψηφιακού σήματος ζητήθηκε δημόσια με δελτίο τύπου του αναπληρωτή υπουργού η παραίτηση των μελών της Ολομέλειας. Ο κ. Σπίρτζης καταλήγοντας ανάφερε ότι «η κυβέρνηση και το υπουργείο είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα των πολιτών και στον ραδιοτηλεοπτικό τομέα. Το πρώτο βήμα έγινε με το νέο νόμο για την λειτουργία της ΕΡΤ, ενώ λίαν συντόμως προωθείται στη Βουλή νέα νομοθετική πρωτοβουλία για το θέμα των ραδιοτηλεοπτικών αδειών».
Από την πλευρά της η ΕΕΤΤ σε ανακοίνωσή της περιέγραψε τις ενέργειες που έκανε όσο αφορά το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στη μετάδοση του ψηφιακού σήματος. Μεταξύ άλλων ζήτησε από τη Digea να της παραδώσει, εντός 24 ωρών, πλήρη έκθεση εξηγήσεων, συνοδευόμενη από τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία που τηρούνται στο κεντρικό σύστημα αναφοράς προβλημάτων (log) και διαχείρισης δικτύου (NMS) της εταιρίας.
Νωρίτερα σε ανακοίνωσή της η Digea κατέληγε πως με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας ανατίθεται σε εξωτερικό εμπειρογνώμονα η εξέταση του περιστατικού, η διερεύνηση τυχόν ευθυνών και η επανεξέταση, του σχεδιασμού του όλου συστήματος πολυπλεξίας και μετάδοσης του σήματος εάν αυτό προκύψει ως απαίτηση από την έρευνα.
Αναφορές στο όλο θέμα έγιναν και στη συζήτηση στη Βουλή για την ανασυγκρότηση της δημόσιας τηλεόρασης, όπου μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, είπε ότι απαιτείται να επανεξεταστεί το ιδιωτικό μοντέλο της παροχής του τηλεοπτικού σήματος.