Από τις πιστώτριες τράπεζες εξαρτάται ολοένα και περισσότερο η τύχη της Forthnet, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, αρμόδια στελέχη των Vodafone – Wind πραγματοποίησαν διερευνητικές επαφές με τις Εθνική και Πειραιώς, προκειμένου να διαπιστώσουν τις προθέσεις τους.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το ζητούμενο των Vodafone – Wind (κατέχουν ήδη το 40% της Forthnet) είναι να γίνει ο κατάλληλος διακανονισμός ώστε καταστεί βιώσιμος ο τραπεζικός δανεισμός της εισηγμένης (325,7 εκατ. ευρώ) και στο πλαίσιο αυτό ζητείται ακόμα και «κούρεμα» σημαντικού μέρους του χρέους.
Σε αυτή τη φάση η συζήτηση κινείται στη λογική της προετοιμασίας για το επόμενο βήμα – όσο αφορά τη διεκδίκηση της εισηγμένης – εφόσον υπάρξει και το οποίο χρονικά δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Κυρίαρχη αιτία, αν και όχι μοναδική, είναι το κλίμα στα μακροοικονομικά της χώρας το οποίο δεν βοηθά, ώστε οι δύο τηλεπικοινωνιακές εταιρείες να λάβουν το «πράσινο φως» από τους μετόχους τους, για να καταθέσουν προσφορά για την εισηγμένη.
Συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες διεξάγει όπως είναι γνωστό και η ίδια η Forthnet η οποία έχει εξασφαλίσει την ανοχή τους όσο αφορά την αποπληρωμή των δόσεων κεφαλαίου μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015. Βάσει των επίσημων στοιχείων δεν έχει αποπληρώσει δόσεις συνολικού ύψους 160 εκατ. ευρώ και είναι προφανές πως η αναχρηματοδότηση των δανείων της (μέσω της έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, όπως ζητά) αποτελεί προτεραιότητα για την επιβίωσή της.
Ταυτόχρονα, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει διαφοροποιηθεί η τακτική του βασικού μετόχου της Forthnet, δηλαδή της αραβικής Emirates International Telecommunications (ΕΙΤ) η οποία διατηρεί το 44% της εισηγμένης. Πριν η χώρα μπει στο νέο κύκλο αβεβαιότητας η στάση της απέναντι στις προτάσεις για εξαγορά της Forthnet χαρακτηρίζονταν από διάθεση για σκληρή διαπραγμάτευση, κάτι που φαίνεται να έχει αλλάξει. Εκτιμάται ότι αυτό συμβαίνει γιατί το περιθώριο για την εισηγμένη διαρκώς στενεύει ειδικά χωρίς διακανονισμό των χρεών της.
Ωστόσο, το ερώτημα είναι αν σε αυτή τη χρονική συγκυρία οι Vodafone – Wind θα έμπαιναν στη διαδικασία να προχωρήσουν σε δεσμευτική προσφορά, η οποία όπως εκτιμάται θα απέχει σημαντικά από την μη δεσμευτική που έχουν ήδη καταθέσει (1,7 ευρώ έως 1,9 ευρώ ανά μετοχή ή με άλλα λόγια κατ΄ ανώτερο 209,1 εκατ. ευρώ για το σύνολο της Forthnet συν τις δανειακές της υποχρεώσεις μια συνολική αποτίμηση δηλαδή της τάξεως των 535 εκατ. ευρώ (η οποία με τη μικρότερη προσφερόμενη τιμή ανά μετοχή είναι περίπου κατά 22 εκατ. ευρώ χαμηλότερη).
Η απάντηση που δίνεται (ανεπίσημα) από ανώτατα στελέχη των δύο εταιρειών «γέρνει» προς το «μάλλον απίθανο». Να σημειωθεί πως εκτός από την αβεβαιότητα που εκκινεί από την κατάσταση στη χώρα και τον μεγάλο τραπεζικό δανεισμό, στον προβληματισμό των διεκδικητών της εισηγμένης, μετά τον νομικό και οικονομικό έλεγχο (due diligence) έχουν προστεθεί και οι υποχρεώσεις της Forthnet προς τους προμηθευτές και οι λοιπές υποχρεώσεις – συμβόλαια.
Έτσι η εκτίμηση είναι πως το τι θα γίνει αναφορικά με τη Forthnet, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις τράπεζες οι οποίες, προφανώς, ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την τύχη της εισηγμένης και κατά συνέπεια και για το αν θα συνεχιστεί το ενδιαφέρον για την εξαγορά της.