Να λοιπόν που αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι της Digea και της ψηφιακής “εσπευσμένης” μετάβασης. Ο νέος υπουργός φαίνεται ότι έχει βάλει σκοπό να “στριμώξει” την ΕΕΤΤ για τη απόδοση της άδειας στον Κλικλίκο που ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος. Και όταν λέμε να στριμώξει την ΕΕΤΤ το εννοούμε, αλλιώς δεν θα είχε λόγο να στείλει 13 ερωτήματα… γνωρίζοντας ήδη την απάντηση. Η απάντηση δεν είναι άλλη από το ότι ο ρόλος της ΕΕΤΤ είναι να μεταφράζει τα πολιτικοοικονομικά δεδομένα σε ρυθμιστικά. Και μάλιστα όταν σηκώνει τοίχο απέναντι σε απαιτήσεις που έρχονται «φορετές», τότε απλά παρακάμπτεται και διάφορες διατάξεις περνούν υπογείως μέσα σε τροπολογίες που ψηφίζονται μετά τα μεσάνυχτα από νυσταγμένους βουλευτές. Κάτι τέτοιο λέγεται ότι ανακάλυψε ο προηγούμενος Πρόεδρος, ότι έγινε πίσω από την πλάτη του και αποφάσισε με την παραίτηση του να εκφράσει την απέχθειά του προς τέτοιες πρακτικές…
Τώρα θα πείτε πώς τελικά μετά από 4-5 χρόνια συζητήσεων, σχεδιασμού, μελετών και ασκήσεων επί -ψηφιακού- χάρτου, βρεθήκαμε να έχουμε ένα δίκτυο της τελευταίας στιγμής που έπαιξε με αλχημείες και πλάγιες μεθόδους, κάθε άλλο παρά απορίας άξιον είναι. Βλέπετε αυτά τα 4-5 χρόνια αλλάξαμε τρεις κυβερνήσεις και η κάθε μία, το τελευταίο πράγμα που είχε στο μυαλό της, ήταν να ασχοληθεί με την ψηφιακή μετάβαση.
Κάτι παρόμοιο δηλαδή με τις καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων της προ-ολυμπιακής εποχής, όπου τελικά μετά από 6 χρόνια σχεδιασμού, πολλά έργα κατέληξαν στο παραπέντε να δοθούν με απευθείας ανάθεση, λόγω χρονικών εμπλοκών και κατά κανόνα ελέω επιχειρηματικών διαπλοκών. Λογικά, τα θυμάται πολύ καλά όλα αυτά ο νυν υπουργός ως μέλος του ΤΕΕ «τον καιρό εκείνο». Οπότε θα του είναι μάλλον εύκολο να κάνει τους σχετικούς παραλληλισμούς. Στο μεταξύ η Digea βλέποντας να στενεύει ο κλοιός ο οποίος τροφοδοτείται από τη δυσαρέσκεια των Δημάρχων, σπεύδει να βάλει καμιά εκατοστή gap fillers για να κάνει «τον καλό» της υπόθεσης. Ουδέν κακόν αμιγές καλού λοιπόν!
Η αισιόδοξη είδηση της ημέρας προέρχεται από την έκθεση του World Economic Forum, καθώς στην ετήσια έκθεσή του, η χώρα μας παρουσιάζεται «Ψηφιακά Ετοιμότερη», μιας και καταγράφει θετικό πρόσημο στον σχετικό δείκτη, για πρώτη φορά την τελευταία τετραετία. Κλειδιά της ανόδου αποτέλεσαν τόσο η αύξηση της διείσδυσης ΤΠΕ στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, όσο και η επίδρασή τους στο σύνολο της κοινωνίας. Με δεδομένο δε ότι τη χρονιά που διανύουμε βρίσκεται σε εξέλιξη η δράση της «Ψηφιακής Αλληλεγγύης», η οποία δυνητικά μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο και στην ανάλογη έκθεση της επόμενης χρονιάς, δεν είναι διόλου απίθανο το ενδεχόμενο να γίνει το «back to back», με νέα άνοδο στην εν λόγω κλίμακα…