Αντικατοπτρισμός αποδεικνύεται η ημερομηνία-ορόσημο της 24ης Απριλίου και όσο πλησιάζουμε, τόσο απομακρύνεται. Ήδη η 11η Μαΐου αρχίζει και ακούγεται όλο και πιο έντονα, με αποτέλεσμα ο Ιούνιος να φαίνεται πια κοντινός. Από συμφωνία-γέφυρα, καταλήξαμε σε “διαπραγμάτευση-λάστιχο” και ο φόβος είναι αν τελικά θα σπάσει, ή αν κάποιος, από κάποια άκρη, θα το αφήσει! Ομολογουμένως αυτές οι συνεχείς μικρές δόσεις απογοήτευσης, έχουν αναισθητοποιήσει πλέον την αγορά η οποία μοιρολατρικά υποφέρει τον μιθριδατισμό, αναπτύσσει ανοσία και περιμένει τις εξελίξεις ανήμπορη να αντιδράσει.
Το μόνο καλό είναι ότι τόσο οι Τηλεπικοινωνίες, όσο και η Πληροφορική έχουν ενσωματωθεί πλήρως σε όλους τους τομείς της οικονομίας ως είδος πρώτης ανάγκης και έτσι δεν είναι π.χ. περισσότερο εκτεθειμένοι από τον κλάδο των τροφίμων ή της παραγωγής ενέργειας. Επίσης, οι περισσότερες εταιρίες του χώρου είναι πολυεθνικές και η Ελλάδα, ανεξάρτητα από την οικονομική της κατάσταση, παραμένει αγορά με εσωτερικές ανάγκες, αλλά και στρατηγική θέση. Φαίνεται άλλωστε και από τις ισορροπίες στην νοτιοανατολική Μεσόγειο ότι Βρετανοί και Γερμανοί κρατούν μέσα στο κάδρο τους Ελλάδα και Κύπρο ως στρατηγικά σημεία στο χάρτη και όχι απαραίτητα ως χρυσοτόκες όρνιθες.
Ριζικές αλλαγές στο τοπίο του infrastructure, προμηνύει η συμφωνία εξαγοράς της Alcatel-Lucent από τη Nokia. Το τίμημα της συμφωνίας ανέρχεται στα 15,6 δισ. δολ., ενώ η αξία του νέου ευρωπαϊκού «γίγαντα» εξοπλισμού που θα προκύψει από την ένωση των δύο εταιρειών, εκτιμάται ότι θα ξεπερνά τα 40 δισ. δολ. Στόχος αυτής της επένδυσης από πλευράς Φινλανδών, δεν είναι άλλος από την ενίσχυση του μεριδίου αγοράς στις υποδομές ασύρματης τεχνολογίας, γεγονός που θα της επιτρέψει να κοιτάξει κατάματα τον… Σουηδικό και Κινεζικό ανταγωνισμό.
Στην ουσία στην αγορά θα συν-υπάρχουν τρία μεγάλα σχήματα: η Nokia Corporation, η Ericsson και η Huawei τα οποία θα καλύπτουν το 75% των πωλήσεων. Αν και η ανακοίνωση του συγκεκριμένου deal δεν… ενθουσίασε ιδιαίτερα τις αγορές, ενδεχομένως λόγω του πρότερου παραδείγματος «αποτυχημένης συμβίωσης» Nokia-Siemens, η αλήθεια είναι ότι οι δύο υπο συγχώνευση εταιρείες αλληλοσυμπληρώνονται, αφού η Alcatel-Lucent έχει μεγάλο ποσοστό στην Αμερικανική αγορά (λόγω της λύσης LT Overlay) , είναι πολύ δυνατή στο IP και στο Access όπου πρόσφατα «γιόρτασε» την 300.000.000 «πόρτα» της! Η νέα εταιρεία θα ονομάζεται Nokia Corporation και σε αυτήν θα συμμετέχουν περίπου κατά τα 2/3 η Nokia και κατά το 1/3 η Alcatel.