Δεν πλήρωσαν γιατί δεν τους ζητήθηκε να πληρώσουν ή με άλλα λόγια δεν βγήκε ποτέ η απόφαση για την καταβολή του ανταλλάγματος προς το ελληνικό δημόσιο, για τα έτη 2011 – 2013, καθώς απαιτείται η προηγούμενη έκδοση καταλογιστικής πράξης από τον αρμόδιο υπουργό (Ν. 2644/1998 για συνδρομητική τηλεόραση).
Τα παραπάνω διευκρίνισαν ο ΟΤΕ και η Forthnet που πριν λίγες μέρες έμαθαν από τον Τύπο ότι χρωστούν στο δημόσιο 291,742 χιλ. ευρώ ο πρώτος και 16,3 εκατ. ευρώ η δεύτερη. Αμφότερες και οι δύο επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να επισημάνουν, κάτι που δεν αμφισβητείται, ότι δηλαδή πάντα είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους.
Προφανώς, η αναξιοπιστία της κρατικής μηχανής και η ανικανότητά της να κάνει τη δουλειά της, στην περίπτωση αυτή να εισπράξει τις υποχρεώσεις των εταιρειών, δεν εκπλήσσει τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ.
Όταν μάλιστα αυτή η ανικανότητα συνοδεύεται από πολιτικές σκοπιμότητες και διαπλοκή το μείγμα είναι εκρηκτικό και πάντως δεν αξίζει στην πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που πασχίζουν να επιβιώσουν, ειδικά τα τελευταία χρόνια, κάτω από πολύ εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
Σε κάθε περίπτωση το όλο ζήτημα με τα τέλη για OTE TV και Nova θα λήξει. Εκεί που το θέμα περιπλέκεται είναι με τα εθνικά τηλεοπτικά κανάλια. Τα μέτωπα που έχουν ανοίξει είναι δύο. Το ένα αφορά τα τέλη για τις ραδιοσυχνότητες όπου η άποψη της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) είναι ότι «κακώς εκδόθηκαν πράξεις υπολογισμού τελών χρήσης συχνοτήτων για το έτος 2012 και πέραν» και το άλλο η πρόθεση της κυβέρνησης να τους ζητήσει 350 με 380 εκατ. ευρώ για τις άδειες λειτουργίας τους.
Για τις άδειες λειτουργίας τους, το λένε πλέον ορισμένοι υπουργοί της κυβέρνησης που έχουν ενημερωθεί για το θέμα. Υπάρχουν ακόμα υπουργοί που θεωρούν ότι τα τηλεοπτικά κανάλια πρέπει να πληρώσουν για να πάρουν τις συχνότητες οι οποίες έχουν παραχωρηθεί στη Digea μετά από διεθνή διαγωνισμό. Συνεχίζουν μάλιστα να χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι αφού οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας πλήρωσαν για τις συχνότητες (ψηφιακό μέρισμα) 380 εκατ. ευρώ, τόσο θα πρέπει να πληρώσουν και τα κανάλια.
Η σύγχυση στο μεγαλείο της. Τι ζητείται δηλαδή; Μια αγορά των 230 εκατ. ευρώ (200 τα εθνικά και 30 τα περιφερειακά) να πληρώσει όσα μια αγορά των 2 δις. ευρώ που είναι η αυτή της κινητής τηλεφωνίας, με βάση τα ετήσια έσοδα από τις υπηρεσίες;
Nομοτελειακά κάποια στιγμή το τοπίο θα ξεκαθαρίσει. Άλλωστε, αυτή τη στιγμή τα προβλήματα (οικονομικά και όχι μόνον) στα Μέσα Ενημέρωσης είναι τόσα πολλά, που η επιχειρούμενη από την κυβέρνηση αλλαγή σκηνικού (ίσως και αναγκαία) να θεωρείται από τους συνειδητοποιημένους και γνώστες, απλώς το κερασάκι στην τούρτα.