Ορατός είναι πάλι ο κίνδυνος να «φρενάρουν» οι επενδύσεις στα δίκτυα νέας γενιάς καθώς η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα δεν έχει φέρει, όπως ήταν η εκτίμηση μέχρι πέρσι τον Νοέμβριο, την πολυπόθητη σταθερότητα στα έσοδα και ταυτόχρονα η ζήτηση από πλευράς καταναλωτών δεν ανεβαίνει με ικανοποιητικό ρυθμό.
Όπως σημειώνεται σχετικά από στελέχη της αγοράς οι τηλεπικοινωνίες έχουν εισέλθει σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Την στιγμή που στον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο οι εταιρείες περνούν στα δίκτυα νέας γενιάς προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ολοένα και μεγαλύτερες ανάγκες σε χωρητικότητα, στην Ελλάδα η οικονομική κρίση καθυστερεί τις επενδύσεις, όπως και τις εξελίξεις όσο αφορά την ενοποίηση της αγοράς.
Αυτό σημαίνει στασιμότητα σε όλα τα μέτωπα η οποία, εφόσον συνεχιστεί, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη υστέρηση όσο αφορά την ψηφιακή σύγκλιση.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες αναγκάζονται να αναθεωρήσουν τα πλάνα τους για το 2015 πηγαίνοντας σε συντηρητικότερες πολιτικές όσο αφορά την ανάπτυξή τους στα δίκτυα νέας γενιάς.
Παράλληλα και ενώ τυπικά έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της εξέτασης των στοιχείων της Forthnet, οι Vodafone – Wind διστάζουν να προχωρήσουν στην κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς αν προηγουμένως δεν υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του τι θα γίνει με τα μακροοικονομικά. Το ίδιο πράττει και ο ΟΤΕ ο οποίος ενδιαφέρεται για μόνον για τη Nova, ενώ δύσκολα θα προχωρήσει συμφωνία που θα αφορά τη Cyta για την οποία έχει ενδιαφερθεί η Wind (χωρίς υποβολή προσφοράς). Η Cyta δεν αποκλείεται εν τέλει να καταλήξει στη Vodafone, αν η τελευταία σε επίπεδο ομίλου αποφασίσει να «παίξει» γερά στη διεκδίκηση της μητρικής Cyta Κύπρου με την οποία άλλωστε ήδη συνεργάζεται στη μεγαλόνησο.
Το τοπίο που έχει διαμορφωθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους εκτιμάται ότι επηρεάζει ακόμα και τον σχεδιασμό για τη μετεξέλιξη της hellas online η οποία εξαγοράστηκε από τη Vodafone. Το βασικό σενάριο στην περίπτωση που οι Vodafone – Wind εξαγοράσουν τη Forthnet αναφέρει πως όλες οι υποδομές της σταθερής τηλεφωνίας των δύο εταιρειών θα ενωθούν. Οι Vodafone – Wind θα συνεχίσουν να ανταγωνίζονται η μια την άλλη (εκτός αν σύντομα επιτραπεί και να συγχωνευτούν) στις υπηρεσίες, αλλά θα συνεργάζονται στα δίκτυα και καθώς θα έχουν συγκεντρώσει παραπάνω από το μισό της σταθερής ευρυζωνικής αγοράς, θα είναι σε θέση να προχωρήσουν επενδύσεις στα δίκτυα νέας γενιάς.
Σε διαφορετική περίπτωση, κυρίαρχος στις επενδύσεις δικτύων νέας γενιάς (σταθερής τηλεφωνίας) θα παραμένει ο ΟΤΕ ο οποίος αναπτύσσει το δίκτυο VDSL και περνά και σε τεχνολογία vectoring που επιτρέπει ακόμα υψηλότερες ταχύτητες. Δεν είναι τυχαίο ότι η Wind αποφάσισε να λανσάρει το τελευταίο διάστημα VDSL. Οι δυνατότητες ανάπτυξης του ADSL περιορίζονται και αν οι εναλλακτικοί πάροχοι, εν προκειμένω οι πάροχοι εκτός ΟΤΕ, μείνουν εκτός των εξελίξεων θα αρχίσουν να χάνουν μερίδιο.
Να σημειωθεί σχετικά ότι το Δ’ τρίμηνο του 2014, ο ΟΤΕ προσέλκυσε 32.000 νέους συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής, ή πάνω από το 48% των συνολικών καθαρών νέων συνδέσεων της αγοράς, φθάνοντας συνολικά τους 1.367.000 πελάτες. Οι ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων VDSL του ΟΤΕ στο τέλος του 2014 είχαν προσελκύσει σχεδόν 93.000 συνδρομητές και όπως σημειώνεται παρατηρείται σταθερή αύξηση της ζήτησης για VDSL στις περιοχές όπου παρέχεται η υπηρεσία.
Στο στρατόπεδο της Forthnet το ενδιαφέρον επικεντρώνεται όχι μόνον γιατί διεκδικείται από τους ανταγωνιστές της. Πρόκειται για την εταιρεία με τους περισσότερους συνδρομητές στη σταθερή τηλεφωνία (μετά τον ΟΤΕ) και ως εκ τούτου και τα περισσότερα έσοδα, διαθέτει τη συνδρομητική πλατφόρμα Nova με αξιόλογο περιεχόμενο, ωστόσο, δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το δανεισμό της και η έλλειψη ρευστότητας δεν της επιτρέπει μεγαλύτερα βήματα όσο αφορά επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς.
Ακόμα και αν καταφέρει, χωρίς να εξαγοραστεί, να προχωρήσει την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της η Forthnet (325,7 εκατ. ευρώ) για να χρηματοδοτήσει την περαιτέρω ανάπτυξή της θα χρειασθεί επιπλέον κεφάλαια. Σύμφωνα με την Οικονομική Έκθεση της Forthnet για το 2014 από τις δανείστριες τράπεζες έγινε δεκτό να παραταθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015 η λήξη των δανείων της (πρακτικά δηλαδή δεν θα καταγγελθούν μέχρι τότε οι δανειακές της υποχρεώσεις). Πιθανότατα λοιπόν σε τρεις μήνες να υπάρξουν εξελίξεις, με ανοιχτά πλέον όλα τα ενδεχόμενα.