Ξεκαθαρίζει σιγά – σιγά το τοπίο ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τις τηλεοπτικές συχνότητες, ωστόσο παράλληλα, μεγαλώνει και ο …λογαριασμός για τα τηλεοπτικά κανάλια, φθάνοντας στο ύψος του ποσού που έδωσαν κατά την τελευταία δημοπρασία διάθεσης φάσματος οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
Πλέον λόγος γίνεται για τις άδειες λειτουργίας που δεν έχουν οι ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές επιχειρήσεις που κάνουν χρήση των συχνοτήτων. Γεγονός είναι πως όλες οι ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις λειτουργούν με προσωρινές άδειες από τότε που απελευθερώθηκε η αγορά, δηλαδή το 1989.
Η κυβέρνηση στα μέτρα που συζητούνται με τους δανειστές έχει συμπεριλάβει για το 2015 έσοδα 350 με 380 εκατ. ευρώ από διεθνή διαγωνισμό που θα διενεργήσει για τις εν λόγω άδειες, το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ως υπεύθυνη αρχή ορίζει τη γενική γραμματεία Επικοινωνιών του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και όχι το υπουργείο Επικρατείας, υπεύθυνο για τη λειτουργία των μέσω ενημέρωσης. Επίσης έχει συμπεριλάβει έσοδα 50 με 70 εκατ. ευρώ από την ενεργοποίηση φόρου 20% επί των εσόδων από τις διαφημίσεις στις τηλεοπτικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το όλο σκηνικό που διαγράφεται – εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στα όσα λέει – οδηγεί σε μια ταχεία αλλαγή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου με αλλαγές στις μετοχικές συνθέσεις των επιχειρήσεων, μιας και όπως λέγεται, οι υφιστάμενοι μέτοχοι των εταιρειών (τουλάχιστον οι περισσότεροι) δεν προτίθενται να βάλλουν …το χέρι στην τσέπη τόσο βαθιά. Σε μια τέτοια περίπτωση και καθώς ο διαγωνισμός θα είναι διεθνής δεν αποκλείεται να εισέλθουν στην ελληνική αγορά μεγάλοι ξένοι κολοσσοί των ΜΜΕ. Να σημειωθεί ότι ο ετήσιος τζίρος των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών που εκπέμπουν πανελλαδικά δεν φθάνει τα 350 εκατ. ευρώ. Μια άλλη περίπτωση να καταφέρει η κυβέρνηση να πάρει ένα αξιοπρεπές ποσό (σε σχέση με αυτό που έχει υπολογίσει) είναι μεταξύ των αδειών που θα δοθούν να περιλαμβάνονται και άδειες για συνδρομητική τηλεόραση που θα εκπέμπει από τα κέντρα εκπομπής της Digea και όχι από δορυφόρους.
Πάντως, τα παραπάνω δεν είναι τα μόνα που έχουν θορυβήσει τους ιδιοκτήτες καναλιών που πέρσι όταν κατέβαλαν τα 18 εκατ. ευρώ για τις συχνότητες μέσω της Digea διαμαρτύρονταν πως πρόκειται για ένα υπέρογκο ποσό.
Όπως έγινε γνωστό ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με έγγραφό του που εστάλη στη Βουλή ζητά ενδελεχή έλεγχο όλων των δανειακών συμβάσεων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων από το χώρο των ΜΜΕ.
Σημειώνεται επίσης ότι το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η κυβέρνηση για να προχωρήσει σε διαγωνισμό για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες χαρακτηρίζεται ανεδαφικό, αφού προηγουμένως είναι αναγκαίο να γίνουν μια σειρά παρεμβάσεων στα αρμόδια όργανα. Μεταξύ άλλων πρέπει να στελεχωθεί για να δύναται να λειτουργήσει το ΕΣΡ (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης). Και δεν είναι μόνο αυτό, ένας διεθνής διαγωνισμός μόνον για τη διαδικασία χρειάζεται τουλάχιστον 6 μήνες, με την προϋπόθεση ότι όλα θα «τρέξουν» με ασυνήθιστα, για την ελληνική πραγματικότητα, γρήγορο ρυθμό.