«Αν θέλουμε η Ελλάδα να επιστρέψει στην ατζέντα της ανάπτυξης, η συνταγή είναι απλή: Επένδυση στην Πληροφορική», επισημαίνει ο Βύρων Νικολαΐδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Peoplecert και president elect του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής (CEPIS).
Όπως σημειώνει στη συνέντευξή του στο infocom.gr ο κ. Νικολαΐδης με αφορμή την πρωτοβουλία Getcoding.gr «η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Silicon Valley της Ευρώπης. Χρειάζεται όραμα, πολιτική βούληση, στοχευμένη στρατηγική. Επενδύοντας στην καινοτομία και την υψηλή τεχνολογία μπορούμε να γίνουμε από ουραγοί πρωτοπόροι».
Ολόκληρη η συνέντευξη με τον Βύρων Νικολαΐδη έχει ως εξής:
Ερ: Ποιο είναι το σκεπτικό της πρωτοβουλίας Getcoding και ποιος ο στόχος;
Απ: To Getcoding.gr είναι μια πρωτοβουλία για νέους που επιθυμούν να αποκτήσουν βασικές γνώσεις προγραμματισμού. Μέσα από την εφαρμογή ενός ηλεκτρονικού παιγνιδιού εκπαιδεύονται στη λογική και στα πρώτα βήματα του Προγραμματισμού, μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν τους υπολογιστές με ένα δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο, ανακαλύπτουν τα μυστικά του Κώδικα, πώς να δημιουργούν παιχνίδια, ιστοσελίδες και άλλα πολλά. Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των γονέων και των εκπαιδευτικών. Στόχος μας είναι, οι επισκέπτες της ιστοσελίδας και κυρίως οι νέοι, να έρθουν πιο κοντά με τον Προγραμματισμό.
Στην εποχή μας οι υπολογιστές δεν είναι πια εξειδικευμένα εργαλεία, χρήσιμα μόνο σε επαγγελματίες του χώρου της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών. Σε λίγα χρόνια όσοι δεν γνωρίζουν κάποιον κώδικα προγραμματισμού θα θεωρούνται «αναλφάβητοι», αφού θα αποτελεί τον πυρήνα όλων των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού. Πρέπει οι νέοι να αντιληφθούν ότι ο Προγραμματισμός είναι ο αλφαβητισμός του αύριο. Στοιχειώδεις δεξιότητες προγραμματισμού θα απαιτούνται στο άμεσο μέλλον από τους υποψηφίους και θα περιλαμβάνονται στις περιγραφές πολλών θέσεων εργασίας. Έχοντας γνώσεις Προγραμματισμού ένας νέος, θα έχει ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, θα γίνεται αυτόματα ανταγωνιστικός.
Ερ: Τι χρειάζεται κατά τη γνώμη σας εκτός από τις πρωτοβουλίες αναφορικά με την εκπαίδευση – που είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντικές – για να υλοποιηθεί το όνειρο που εκφράσατε πρόσφατα να γίνει η Ελλάδα η Silicon Valley της Ευρώπης; Είναι εφικτό;
Απ: Ναι, η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Silicon Valley της Ευρώπης. Έχουμε τη δυνατότητα! Το πιστεύω ακράδαντα. Διαθέτουμε ως χώρα ερευνητές, επιστήμονες και επαγγελματίες με υψηλό επίπεδο μόρφωσης.
Χρειάζεται όραμα, πολιτική βούληση, στοχευμένη στρατηγική. Επενδύοντας στην καινοτομία και την υψηλή τεχνολογία μπορούμε να γίνουμε από ουραγοί πρωτοπόροι.
Η επένδυση στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει, όχι μόνο για την ελληνική οικονομία, αλλά και για την ίδια κοινωνία, η οποία «υποφέρει» από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, ιδιαίτερα στους νέους. Αν θέλουμε η Ελλάδα να επιστρέψει στην ατζέντα της ανάπτυξης, η συνταγή είναι απλή: Επένδυση στην Πληροφορική!
Ερ: Έχετε αναλάβετε και άλλες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή και ποιες;
Απ: Στο Συμβούλιο Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής (CEPIS) έχουμε αναπτύξει το e-Competence Benchmark, ένα πολύτιμο εργαλείο αυτοαξιολόγησης, το οποίο επιτρέπει στους επαγγελματίες των ΤΠΕ να προσδιορίσουν τις δεξιότητες, που απαιτούνται για διάφορα επαγγέλματα του κλάδου. Είναι πολύ χρήσιμο, γιατί βοηθά στον σχεδιασμό της επαγγελματικής τους ανάπτυξης.
Παράλληλα, σε συνεργασία με τη HePIS υλοποιούμε το πρόγραμμα FIT4JOBS, μέσα από το οποίο άνεργοι έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε μια σειρά από προχωρημένες δεξιότητες Πληροφορικής, οι οποίες βρίσκονται σε μεγάλη ζήτηση από την αγορά εργασίας. Μετά το πέρας της εκπαίδευσης, οι υποψήφιοι θα τοποθετηθούν σε θέσεις εργασίας σε εταιρείες Πληροφορικής, η πλειονότητα των οποίων αδυνατεί να καλύψει θέσεις εργασίας στις ειδικότητες Πληροφορικής του προγράμματος.
Σχεδιάζουμε και άλλα προγράμματα με σκοπό τη μείωση του χάσματος μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στον τομέα των ΤΠΕ και επιδιώκουμε να συμβάλλουμε δραστικά στη γεφύρωση του με μετρήσιμα αποτελέσματα.
Ερ: Γιατί κατά τη γνώμη σας παρατηρείται στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αυτό το έλλειμμα σε ειδικούς επί της πληροφορικής;
Απ: Είναι γεγονός ότι παρά τη μεγάλη ζήτηση, και τις υψηλές αμοιβές, ο αριθμός των Πτυχιούχων Πληροφορικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο μειώνεται συνεχώς. Ως αποτέλεσμα, ο κλάδος στερείται ταλέντων. Από πολλούς νέους, η Πληροφορική θεωρείται ένα επάγγελμα εσωστρεφές και σύνθετο, πράγμα το οποίο δεν ισχύει αν αναλογιστούμε ότι ένας προγραμματιστής μπορεί να δουλεύει από οπουδήποτε, οποτεδήποτε. Παράλληλα, η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που επιτρέπει την εκμάθηση προγραμματισμού ακόμα και από το σπίτι εύκολα και γρήγορα.
Παράλληλα, παρατηρείται χαμηλή εκπροσώπηση των γυναικών στον τομέα της Πληροφορικής. Υπολογίζεται ότι περίπου το 10-12% των Ελλήνων επαγγελματιών Πληροφορικής είναι γυναίκες. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα στερεότυπα, τα οποία συντηρούν την αντίληψη ότι η Πληροφορική είναι ανδρικό επάγγελμα. Η Πληροφορική όμως, είναι γένους θηλυκού κι εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε, να καταστήσουμε το συγκεκριμένο επάγγελμα ελκυστικό για τις γυναίκες καταρρίπτοντας τα συγκεκριμένα στερεότυπα.
Ερ: Πως θα χαρακτηρίζατε την προσπάθεια που καταβάλλεται από τους φορείς π.χ. την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κάλυψη αυτού του ελλείμματος.
Απ: Η προσπάθεια που καταβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σημαντική και ως Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής τη στηρίζουμε από την πρώτη στιγμή. Οι θεσμικοί μας εταίροι αναγνωρίζουν ότι το προβλεπόμενο χάσμα των 900.000 θέσεων εργασίας στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Για το λόγο αυτό, καλούν τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς μέσα από δράσεις να συνεργαστούν μεταξύ τους για τη γεφύρωση του χάσματος αυτού.