Στη δημιουργία ενός All-IP δικτύου, σε όλο το εύρος των υποδομών του και των υπηρεσιών του, συμπεριλαμβανομένης της σταθερής τηλεφωνίας προχωρά ο ΟΤΕ, παράλληλα με την τεχνολογία vectoring με την οποία επιτυγχάνονται ταχύτητες της τάξης των 100 Mbps στις περιοχές όπου προσφέρονται υπηρεσίες VDSL, καθώς και την τεχνολογία 4G+ στην κινητή για ταχύτητες δεδομένων έως 300 Mbps, υλοποιώντας το επενδυτικό του πρόγραμμα ύψους 1,2 δις. ευρώ, την τετραετία 2015 – 2018.
Συγκεκριμένα, το δίκτυο Τηλεφωνίας του ΟΤΕ και τα Ψηφιακά Κέντρα θα μετασχηματιστούν σε ένα δίκτυο βασισμένο στο ΙΡ (All-IP δίκτυο – δίκτυο βασισμένο πλήρως στο Internet Protocol) και σε δίκτυα – υποδομές νέας γενιάς. Σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη του Οργανισμού ο μετασχηματισμός του δικτύου σε IP αποτελεί το τεχνολογικό υπόβαθρο για την βελτίωση ποιότητας των υπηρεσιών που ήδη υπάρχουν, για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων υπηρεσιών, για την μείωση του χρόνου ανάπτυξης νέων υπηρεσιών και την ταχύτερη παροχή τους στους καταναλωτές και για την διασύνδεση στο internet για όλα τα είδη συσκευών με δυνατότητα δικτύωσης (Internet of Things). Για παράδειγμα, ο μετασχηματισμός σε IP του δικτύου Τηλεφωνίας του ΟΤΕ θα επιτρέψει τη σταδιακή παροχή υπηρεσίας φωνής υψηλής ποιότητας (HD voice) σε όλες τις επικοινωνίες μεταξύ των πελατών του και την προσφορά νέων συνδυασμένων υπηρεσιών επικοινωνίας μέσω multimedia με τρόπο εύκολο προς τους καταναλωτές.
Παράλληλα, αναπτύσσεται το δίκτυο VDSL, ενώ ο Οργανισμός, όπως τονίζει η διοίκησή του στην Έκθεση των οικονομικών του αποτελεσμάτων για το 2014, είναι έτοιμος να αναπτύξει την τεχνολογία vectoring με την οποία θα μπορεί να διασφαλίσει ταχύτητες της τάξης των 100 Mbps στις περιοχές όπου προσφέρει υπηρεσίες VDSL. Για τη συγκεκριμένη τεχνολογία, ο ΟΤΕ αναμένει την αντίστοιχη απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων – ΕΕΤΤ) έτσι ώστε να ξεκινήσει η αναβάθμιση του δικτύου. Ακόμη, εξετάζει τη μεσοπρόθεσμη δυνατότητα και νέων τεχνολογιών (super vectoring) μέσω των οποίων θα μπορεί σε επιλεγμένες περιοχές να προσφέρει ταχύτητες άνω των 250 Mbps.
Η κάλυψη με VDSL σήμερα είναι περίπου στο 30% των συνδρομητικών γραμμών του Οργανισμού. Η κάλυψη αυτή θα επεκταθεί περαιτέρω εντός του 2015, με αναβάθμιση και άλλων περιοχών, σε πόλεις αλλά και σε συγκεκριμένες τουριστικές και νησιωτικές περιοχές. Μεταξύ άλλων έως το τέλος του έτους θα έχουν ενεργοποιηθεί VDSL Καμπίνες σε: Αγία Παρασκευή, Καλαμάκι, Νέα Κηφισιά, Ψυχικό, Κηφισιά, Χολαργός, Νέο Ηράκλειο, Θρακομακεδόνες, Διόνυσος, Άνοιξη, Βάρκιζα, Κρυονέρι, Παλλήνη, Γέρακας, Γλυκά Νερά, Νέο Φάληρο, Νέα Σμύρνη, Παιανία, Εκάλη, Θριάσιο, Ντράφι (στην Αττική), Καλαμαριά, Θέρμη, Ωραιόκαστρο, Πανόραμα, Σίνδος, Καλοχώρι (στη Θεσσαλονίκη), Μύκονος (στις Κυκλάδες), Λεύκα (στην Πάτρα).
Στην κινητή τηλεφωνία η Cosmote συνεχίζει την ανάπτυξη του δικτύου 4G αναβαθμίζοντας συνεχώς την κάλυψη και τις ταχύτητες του δικτύου. Επίσης, ξεκίνησε την ανάπτυξη της Τεχνολογίας 4G+ για ταχύτητες δεδομένων έως 300 Mbps, χρησιμοποιώντας αποδοτικότερα (με την τεχνική Carrier Aggregation) το φάσμα των συχνοτήτων που διαθέτει, μετά και από τη δημοπρασία που διεξήγαγε η ΕΕΤΤ στο τέλος του 2014.
Σημειώνεται ότι το 2014 τα έσοδα από υπηρεσίες data στην Cosmote έφθασαν στο 16,2% των συνολικών εσόδων από υπηρεσίες από 14,5% το 2013 και 11,2% το 2012 και η διείσδυση των smartphone στους συνδρομητές της στο 44%, από 36% το 2013 και από 24% το 2012. Η Cosmote παραμένει πρώτη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στη χώρα με το μερίδιό της στα συνολικά έσοδα του κλάδου της κινητής κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση να διαμορφώνεται σε 53%.