Όσοι πήγαμε στο πρόσφατο Mobile World Congress της Βαρκελώνης και καταφέραμε να γυρίσουμε από εκεί (ο γράφων κρατάει σαν πολύτιμο «τρόπαιο» μια από τις μπλούζες που μοίραζε την τελευταία ημέρα, μαζί με τον –εξαιρετικό!- καφέ της, η Intel στο Hall 8.1, με την επιγραφή MWC Survivor…) το είδαμε και το ζήσαμε: το Internet των Αντικειμένων (ή απλά, ΙοΤ) δεν είναι το next big thing, είναι ήδη εδώ!
Από τους περίπου 2000 εκθέτες στη φετινή «βιτρίνα» της αιχμής της τεχνολογίας, πολλές εκατοντάδες έδειχναν ήδη προϊόντα και υπηρεσίες για IoT και M2M, από αισθητήρες και προγράμματα διαχείρισης έως «έξυπνες» συσκευές και κάθε λογής εφαρμογές, ενώ άλλες τόσες αν όχι περισσότερες έχουν (όπως φαίνεται, αν διαβάσει κανείς προσεκτικά και «μέσα από τις γραμμές», δηλώσεις και συνεντεύξεις των στελεχών τους, από τις πάμπολλες που δημοσιεύτηκαν πριν, κατά και μετά το MWC) προχωρήσει αρκετά προς αυτή την κατεύθυνση, μην τολμώντας να ολιγωρήσουν μπροστά στη μεγάλη τεχνολογική πρόκληση. Βλέπετε, το ΙοΤ και το Μ2Μ αποτελούν νέο πεδίο δόξης λαμπρό κι όποιος δεν σηκώσει το γάντι, καλύτερα να αρχίσει να σκέφτεται κάποιο planB, προκειμένου να επιζήσει στο διαφορετικό περιβάλλον που –όπως φαίνεται- θα διαμορφωθεί…
Κι αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς ή -έστω- δυο-τρεις ειδήμονες της αγοράς… Το δείχνουν οι έρευνες και οι αριθμοί. Όπως, για παράδειγμα, αυτοί που έδωσε στη δημοσιότητα στα μέσα Φεβρουαρίου η BI Intelligence, σύμφωνα με τους οποίους η ανάπτυξη στο συγκεκριμένο χώρο θα φτάσει σε νέα ύψη φέτος, με όλες τις ενδείξεις να συνηγορούν ότι το Internet των Αντικειμένων θα αναδειχθεί στη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρονικών συσκευών στον κόσμο και (μεσο-μακροπρόθεσμα, υποθέτουμε) θα εξοικονομήσει για λογαριασμό των επιχειρήσεων, οι οποίες θα υιοθετήσουν μία ή περισσότερες από τις εκφάνσεις του, πολλά δισεκατομμύρια δολάρια!
Η ανάπτυξη τραβά πλέον την ανηφόρα, καθώς καταναλωτές, επιχειρήσεις, αλλά και κυβερνήσεις αναγνωρίζουν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει, τελικά, όλο αυτό το συνονθύλευμα από ανόμοιες συσκευές και διατάξεις, που όντας ενσύρματα ή ασύρματα συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο, μας κατακλύζουν με αμέτρητες πληροφορίες. Μη με ρωτήσετε τι θα τις κάνουμε… Αφού υπάρχουν, αργά ή γρήγορα θα βρεθεί και η χρησιμότητά τους, ο (νόμιμος, ελπίζω, γιατί ο καμένος στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι…) τρόπος να τις αξιοποιήσουμε προς όφελός μας.
Πάντως, η σχετική έρευνα και οι προβλέψεις της BI Intelligence λένε πολλά, καλά και ελπιδοφόρα, σχετικά με τη ραγδαία ανάπτυξη του ΙοΤ… Για τη διαμόρφωση της μεγαλύτερης αγοράς συσκευών, το αναφέραμε ήδη – να προσθέσουμε μονάχα, πως ως το 2019 υπολογίζεται πως ο αριθμός των συνδεδεμένων συσκευών, αισθητήρων κλπ. θα είναι υπερδιπλάσιος από το άθροισμα smartphone, PC, ταμπλετών, φορετών συσκευών και συνδεδεμένων αυτοκινήτων! Ο οικονομικός αντίκτυπος αυτής της εξέλιξης μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι –πάντα κατά την BI Intelligence και… κρατηθείτε- 1,7 τρις δολάρια που έρχονται να προστεθούν στην παγκόσμια οικονομία. Στο νούμερο αυτό περιλαμβάνονται υλικό, λογισμικό, κόστη εγκατάστασης, υπηρεσίες διαχείρισης και προστιθέμενη αξία η οποία προκύπτει από τα ωφέλη λόγω αξιοποίησης συστημάτων ΙοΤ, στην καθημερινότητά μας.
Βέβαια, μάλλον δεν θα είναι όλοι το ίδιο ευχαριστημένοι… Με δεδομένο το μικρό κόστος (λόγω της τεράστιας παραγωγής και όχι μόνο) συσκευών και αισθητήρων, οι πωλήσεις hardware υπολογίζονται μόνο στα 50 δις δολάρια, ήτοι 8% επί του συνόλου των εσόδων. Και –ναι, σωστά το καταλάβατε- η μερίδα του λέοντος θα οδεύσει προς τους δημιουργούς λογισμικού και τους κατασκευαστές υποδομών… Φέτος, όπως όλα δείχνουν, μεγαλύτερος καταναλωτής θα αναδειχθεί ο επιχειρηματικός τομέας, όμως, το κράτος και η κατοικία βαθμιαία θα ισχυροποιηθούν, με το πρώτο να «παίρνει κεφάλι» από το ’19 και μετά. Τώρα, αν ζητάτε και τους λόγους αυτής της ραγδαίας ανάπτυξης, δεν είναι άλλοι από το γεγονός πως το ΙοΤ δίνει στο χρήστη δικαίωμα ελέγχου επί των υποδομών, με τελικό αποτέλεσμα την αυξημένη αποδοτικότητα και τη μείωση του κόστους για λειτουργίες τόσο στη δουλειά, όσο και στο σπίτι – κατ’ επέκταση και στην πόλη. Παρά τα υπαρκτά θέματα, βεβαίως, από πλευράς ασφαλείας, αλλά και τις σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των κατασκευαστών, σ’ ό,τι αφορά κοινές προδιαγραφές και πλατφόρμες, που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια διαλειτουργικότητας και συχνά κάνουν τη ζωή των χρηστών δυσκολότερη…
Βέβαια, όσο πιο πολλοί «μεγαλόσχημοι» επενδύουν σ’ αυτό το χώρο, τόσο θα λιγοστεύουν τα (συνδεδεμένα κυρίως με τους «μικρούς») προβλήματα. Κι αυτό μοιάζει να το ξέρει καλά η Microsoft, που διά στόματος του διευθ. συμβούλου της, Σάτια Ναντέλα, ανακοίνωσε πρόσφατα μια σουίτα Azure ειδικά για το ΙοΤ, δείχνοντας την προθυμία της όχι μόνο να μπει στο χώρο, αλλά και να πιάσει «μπροστινό τραπέζι»… Επικαλούμενος κι αυτός τις προβλέψεις των εταιριών ερευνών για τρελές πωλήσεις, τα επόμενα χρόνια (τα δικά του στοιχεία κάνουν λόγο για 26 δις συσκευές ως το 2019, επίσης), ο κ. Ναντέλα τόνισε ότι η Microsoft υποστηρίζει τα «έξυπνα συστήματα» κι είναι μπροστάρης στον επιχειρηματικό μετασχηματισμό που –μοιραία- θα συμβεί, καθώς οι επιχειρήσεις θα αγκαλιάζουν το ΙοΤ, λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων που τους προσφέρει. Ο πιλότος του νέου, εξειδικευμένου Azure γίνεται αυτή την εποχή στη μεγάλη αμερικανική εταιρία Rockwell, που καταγράφει πιέσεις, θερμοκρασίες, όγκους και επιδόσεις σε ορυχεία και εγκαταστάσεις άντλησης υδρογονανθράκων, με στόχο τον καλύτερο έλεγχο και την έγκαιρη προειδοποίηση, σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά…
Τέλος, σχετικό «αγκάθι» στην, κατά τα άλλα, θριαμβευτική πορεία του ΙοΤ αποτελούν τα θέματα ασφαλείας, όπως τονίζει και σε πρόσφατη σχετική ανακοίνωσή της η γνωστή και μη εξαιρετέα εταιρία ερευνών, Gartner. Η εταιρία προειδοποιεί, δια στόματος του αντιπροέδρου της σε θέματα Έρευνας, Ερλ Πέρκινς, πως η ασφάλεια ειδικά στο χώρο της ταυτοποίησης και πρόσβασης σε συσκευές και συστήματα στην εποχή του Internet των Αντικειμένων, παίζει κομβικό και κρίσιμο ρόλο – πολύ περισσότερο, όταν από τις σημερινές «στενές» και «στατικές» καταστάσεις πολύ σύντομα θα περάσουμε σε άλλες, εντελώς διαφορετικές, όπου θα βασιλεύουν οι «δυναμικές σχέσεις», μ’ εμάς –παρόλα αυτά- να επιζητούμε την απόλυτη ασφάλεια και στο νέο διασυνδεδεμένο περιβάλλον… Να, λοιπόν, άλλο ένα πεδίο δόξης λαμπρό: αυτό της ασφάλειας στον χώρο του ΙοΤ!