Συνολικό ύψος 5.486.000 ευρώ έχουν τα πρόστιμα που επέβαλε στις τρεις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) κατόπιν διερεύνησης καταγγελιών και αυτεπάγγελτων ελέγχων για αυθαίρετες απορρίψεις αιτήσεων φορητότητας καταναλωτών για διάστημα από το 2011 έως και 2013, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του infocom.gr.
Ειδικότερα πρόστιμο 1.223.000 ευρώ επιβλήθηκε στην COSMOTE, 2.593.000 ευρώ στη VODAFONE και 1.670.000 ευρώ στη WIND.
Όπως σημειώνεται στην απόφαση για την επιμέτρηση των προστίμων συνεκτιμήθηκε η έκταση της παράβασης ανά εταιρία, ο συνολικός αριθμός των θιγομένων συνδρομητών, η προκληθείσα οικονομική βλάβη στους καταναλωτές, τα αυξημένα έσοδα των εταιριών που προέκυψαν από τις διαπιστωθείσες παραβάσεις και η ανάγκη αποτροπής παρόμοιων αθέμιτων πρακτικών στο μέλλον.
Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση της ΕΕΤΤ:
Κυρώσεις σε εταιρίες κινητής τηλεφωνίας για αυθαίρετες απορρίψεις αιτήσεων φορητότητας
Κατόπιν διερεύνησης καταγγελιών, καθώς και αυτεπάγγελτων ελέγχων για αυθαίρετες απορρίψεις αιτήσεων φορητότητας καταναλωτών, για το χρονικό διάστημα από το 2011 έως και το 2013, η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ επέβαλε ομόφωνα πρόστιμα συνολικού ύψους 5.486.000 ευρώ στις τρεις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, ήτοι 1.223.000 ευρώ για την COSMOTE, 2.593.000 ευρώ για τη VODAFONE και 1.670.000 ευρώ για τη WIND αντίστοιχα.
Ειδικότερα, διαπιστώθηκε η κατά παράβαση της νομοθεσίας διαχείριση αιτημάτων φορητότητας αριθμού, συνολικά κρινόμενη κατά τα έτη 2011, 2012 και 2013.
Για την επιμέτρηση των προστίμων συνεκτιμήθηκε η έκταση της παράβασης ανά εταιρία, ο συνολικός αριθμός των θιγομένων συνδρομητών, η προκληθείσα οικονομική βλάβη στους καταναλωτές, τα αυξημένα έσοδα των εταιριών που προέκυψαν από τις διαπιστωθείσες παραβάσεις και η ανάγκη αποτροπής παρόμοιων αθέμιτων πρακτικών στο μέλλον.
Σημειώνεται ότι η φορητότητα αριθμού αποτελεί κύριο παράγοντα διευκόλυνσης των καταναλωτών και προώθησης αποτελεσματικού ανταγωνισμού σε αγορές ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Σε αυτό το πλαίσιο, η μη ομαλή λειτουργία της στην ελληνική αγορά ενέχει κινδύνους σε επίπεδο τόσο μη επαρκούς προστασίας των καταναλωτών, όσο και στρέβλωσης του ανταγωνισμού. Η ΕΕΤΤ έχει ήδη επιβάλει, από το Νοέμβριο του 2014, νέες ρυθμίσεις που επιταχύνουν και βελτιώνουν τις διαδικασίας για τη φορητότητα.
Η ΕΕΤΤ θα συνεχίσει τους ελέγχους, προασπίζοντας σθεναρά τα δικαιώματα των καταναλωτών και τη διαφάνεια στην αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών.