Ένα πολύ ενδιαφέρον debate, έλαβε χώρα την τελευταία μέρα της διεξαγωγής του Mobile World Congress. Εκπρόσωποι των ηγετικών εταιριών στο χώρο των τηλεπικοινωνιών βρέθηκαν να αναζητούν την απάντηση στο ερώτημα αν πρέπει ή όχι να επιταχυνθούν οι εξελίξεις προς το 5G.
Η βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας θα πρέπει να λάβει υπόψη το 5G ως μια «ειδική γενιά», που εισάγει «προκλήσεις σε όλα τα τεχνολογικά επίπεδα», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Telefónica Europe, Mike Short και συμπληρώνει «Δε χωράει στο νου, το τι κάνουμε σήμερα με το κινητό. Το 5G θα έχει μια τεράστια επίδραση ως προς την συνδεσιμότητά μας στο Internet και στις δυνατότητες της ασύρματης μετάδοσης.».
Αλλά ο Αντιπρόεδρος και CTO της Qualcomm, Matt Grob, αμφισβήτησε οποιαδήποτε ανάγκη να γίνει κάτι βιαστικά. «Έχουμε ομάδες μηχανικών που εργάζονται στο LTE και στο 5G. Κάθε φορά που η ομάδα του 5G παρουσιάσει ένα νέο άλμα απόδοσης, οι μηχανικοί του LTE απαντούν έτσι ώστε να ταιριάξουν με αυτό.».
Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια νέα γενιά, η Mischa Dohler, καθηγήτρια ασύρματων επικοινωνιών στο King’s College του Λονδίνου, τόνισε: «Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε το 5G προκειμένου να έχουμε μια γενναία στροφή. Η κλίμακα του άλματος της τεχνολογίας είναι η κινητήριος δύναμη για αυτή την κίνηση.». Ανέφερε ότι η βιομηχανία πλησιάζει το όριο και θα πρέπει να κάνει σημαντικές ανακαλύψεις, οι οποίες ευελπιστούν να προέλθουν από τις εξελίξεις του 5G.
Η στάση αυτή υποστηρίχθηκε από τον Allan Kock, διευθυντή της ανάπτυξης RAN στην TeliaSonera. «Το 5G είναι μια θεμελιώδης αλλαγή στην τεχνολογία και θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο που προσφέρουμε τις υπηρεσίες. Πρέπει να δούμε τις επιδόσεις και την κάλυψη, και όχι απλώς να εξετάσουμε τις μικροκυψέλες.».
Ο CTO της Ericsson, Ulf Ewaldsson, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να έχουμε μια πλήρη κατανόηση των αναγκών του δικτύου των βιομηχανιών που μεταμορφώνονται. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα πιθανών απαιτήσεων, από τους αισθητήρες χαμηλής κατανάλωσης, σε οχήματα γρήγορης μετακίνησης τα οποία απαιτούν εξαιρετικά χαμηλή καθυστέρηση. «Και πρόκειται να χωρέσουμε όλα αυτά σε ένα δίκτυο. Το ρίσκο του 5G είναι ότι το ‘τεντώνουμε’ τόσο προκειμένου να το χτίσουμε. Αλλά ακόμη δεν το γνωρίζουμε αυτό.», προειδοποίησε.