Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 4ο Συνέδριο σε θέματα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο που διοργάνωσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τη συμμετοχή (850) μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο».
Η Visa ως ένας από τους χορηγούς του Συνεδρίου στήριξε τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δημιουργώντας μία έρευνα από εξειδικευμένα ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από μαθητές σε όλη τη χώρα και αφορούσαν στη χρήση του Διαδικτύου.
Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Νικόλαος Βούτσης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε θέματα Προστασίας του Πολίτη, κ. Ιωάννης Πανούσης καθώς και εκπρόσωποι της κοινωνικής, οικονομικής και πνευματικής ζωής της χώρας, επιχειρηματίες και διευθύνοντες σύμβουλοι.
Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχος Εμμανουήλ Σφακιανάκης, μίλησε για τις δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, σχετικά με το διαδίκτυο και ανάλυση στατιστικών αποτελεσμάτων, που προέκυψαν από τη συλλογή εξειδικευμένων ερωτηματολογίων έρευνας της Visa που έχουν συμπληρωθεί από μαθητές, ανά την επικράτεια, τονίζοντας: «Από το 2004 μέχρι και σήμερα έχουμε διερευνήσει 8.430 υποθέσεις και 4.490 καταγγελίες πολιτών. Παράλληλα οι Αξιωματικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουν διαχειριστεί 1.870 αιτήματα της Interpol και Europol. Έχουμε κάνει ογδόντα εννέα Ημερίδες σε πόλεις όλης της χώρας μας, με πάνω από 27.000 συμμετέχοντες μαθητές και γονείς. Μέχρι σήμερα, τους τελευταίους τέσσερις μήνες, έχουν γίνει διαδικτυακά μαθήματα σε πάνω από 5.000 σχολεία».
Ο κ. Νίκος Καμπανόπουλος, Γενικός Διευθυντής Visa Europe για Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία, είπε: «Η Visa συνεχίζει να στηρίζει το έργο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Θέλουμε πάντα να βρισκόμαστε κοντά στα παιδιά και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο καταφέραμε να ανακαλύψουμε πολύ σημαντικά στοιχεία για την χρήση του Διαδικτύου από μαθητές σε όλη τη χώρα».
Η διοργάνωση περιελάμβανε δύο (2) θεματικές ενότητες. Στην πρώτη ενότητα «Το λόγο έχουν τα παιδιά μας» τα παιδιά ενημέρωσαν τους συμμαθητές τους για το Διαδίκτυο και τους κινδύνους του, προκειμένου αυτοί με τη σειρά τους να μεταφέρουν τις χρήσιμες πληροφορίες και τη γνώση που απέκτησαν στους φίλους τους, αλλά και στους γονείς τους. Στη δεύτερη ενότητα «Το Διαδίκτυο στη ζωή μας», αναπτύχθηκαν οι δυνατότητες που παρέχονται μέσω του διαδικτύου, αποτελώντας πηγή γνώσης, μάθησης, επικοινωνίας, διασκέδασης, ενημέρωσης. Σκοπός της ενότητας ήταν να αναδειχθεί η σημαντικότητα του Διαδικτύου στην καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου.