Σημαντικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στελεχών της Κινέζικης Ακαδημίας Διαστημικής Τεχνολογίας (China Academy of Space Technology – CAST) στην Αθήνα, σε επιχειρήσεις των πυλώνων του κλάδου ICT της χώρας, si-Cluster και mi-Cluster, που συντονίζει το Corallia.
Ο κ. Yang Guangqiang, Διευθυντής Διεθνούς Μάρκετινγκ της Space Star Technology, θυγατρικής της CAST, και ο κ. Yuan Qiao, Διευθυντής του κέντρου σχεδίασης ολοκληρωμένων κυκλωμάτων είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν αναλυτικά τα πεδία κοινού ενδιαφέροντος με εκπροσώπους του Corallia, της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (Ε.ΒΙ.ΔΙ.Τ.Ε.), της Ένωσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ημιαγωγών (ΕΝ.Ε.Β.Η.), του Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster) και του Συνεργατικού Σχηματισμού Συστημάτων και Εφαρμογών Νανο/Μικροηλεκτρονικής (mi-Cluster).
H συνεργασία ξεκίνησε το 2013, με κύρια σημεία ενδιαφέροντος τις δορυφορικές επικοινωνίες, τον σχεδιασμό και ανάπτυξη μικροηλεκτρομηχανικών συστημάτων, τις εφαρμογές τηλεπισκόπησης και τη δορυφορική πλοήγηση. Κατά την επίσκεψη, διερευνήθηκαν συνεργασίες με τα μέλη του si-Cluster και του mi-Cluster: Prisma, Alma Technologies, Inasco, ΕΜΤech, ESS, ISI Hellas, Theon Sensors, Space Hellas, Terra Spatium, Geosystems Hellas, Planetek Hellas, Logikon Labs, Heron Engineering, Helic, Inaccess, Noesis Technologies και Weasic.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε περιήγηση στις νέες εγκαταστάσεις του πρώτου θεματικού κέντρου καινοτομίας για την αεροδιαστημική στην Ελλάδα, στο α2-innohub, καθώς επίσης και στο πρώτο κέντρο καινοτομίας για τη μικροηλεκτρονική στη χώρα, στο α1-innohub στο Μαρούσι, τα οποία διαχειρίζεται και αναπτύσσει το Corallia. Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης, η Κινέζικη αντιπροσωπεία συναντήθηκε με ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών.
Σχολιάζοντας τις εποικοδομητικές επαφές με τα στελέχη της CAST, ο καθ. Βασίλειος Μακιός, Γενικός Διευθυντής του Corallia, επισήμανε: «Οι συζητήσεις ήταν ιδιαίτερα παραγωγικές και για τις δύο πλευρές και προσβλέπουμε σε τέτοιου είδους συνεργασίες που θα αποφέρουν οφέλη στον παραγωγικό ιστό της χώρας. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που το Corallia μέσω της ανάπτυξης cluster υψηλής τεχνολογίας συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.»
Ο Δρ. Αθανάσιος Πότσης, Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΒΙΔΙΤΕ, ανέφερε επίσης: «H Ελληνική Βιομηχανία Διαστήματος μέσω της ΕΒΙΔΙΤΕ επενδύει συστηματικά στην ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών και συμμαχιών στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας και εφαρμογών. Η συνεργασία με την Κινέζικη Διαστημική Βιομηχανία αποτελεί για μας πρωταρχικό στόχο καθώς οι Κινέζοι αποτελούν μια από τις κυρίαρχες χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα αυτό. Στόχος των συναντήσεων, που γίνονται τις ημέρες αυτές με την Κινέζικη αντιπροσωπεία, αποτελεί η σύναψη συμφωνίας για την υλοποίηση κοινών προγραμμάτων συνεργασίας για το διάστημα και μελλοντικών προϊόντων με την αντίστοιχη Κινέζικη βιομηχανία.»
Ο κ. Σεραφείμ Κατσικάς, μέλος του ΔΣ της ΕΝΕΒΗ, υπογράμμισε ότι: «Ένας από τους βασικότερους στόχους της Ένωσης είναι η τοποθέτηση και αναγνώριση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ημιαγωγών και Ενσωματωμένων Συστημάτων στο παγκόσμιο χάρτη. Οι Ελληνικές επιχειρήσεις διαθέτουν πολύ υψηλή τεχνογνωσία και κατάρτιση στον συγκεκριμένο τομέα. Οι υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και προϊόντα που προσφέρουν στη σχεδίαση ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, ενσωματωμένων συστημάτων και ειδικού λογισμικού ανταποκρίνονται στην ανάγκη των Κινεζικών επιχειρήσεων να ενδυναμώσουν την αξιοπιστία των προϊόντων τους και να καλύψουν αγορές ιδιαίτερων απαιτήσεων και προδιαγραφών. Η παρούσα επιχειρηματική αποστολή αποτελεί σημαντικό βήμα στην προβολή των Ελληνικών επιχειρήσεων και στην ενημέρωση των Κινέζων για τα προϊόντα και υπηρεσίες αυτών. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό τα αποτελέσματα αυτής εντείνοντας τις δράσεις μας στους επόμενους μήνες.»
Από τη δική του πλευρά, ο Δρ. Jorge Sanchez, μέλος του ΔΣ του si-Cluster, σημείωσε: «15 επιχειρηματικά μέλη του si-Cluster συζήτησαν αυτή την εβδομάδα με τα στελέχη της CAST για εμπορικές συνεργασίες και την από κοινού ανάπτυξη προϊόντων. Η προσπάθεια για προσέλκυση ερευνητικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα, κύρια αποστολή του si-Cluster, υπό το συντονισμό του Corallia, αποδίδει καρπούς, γεγονός που μας γεμίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση.»
Τέλος, ο Δρ. Νίκος Βογιατζής, μέλος του ΔΣ του mi-Cluster, συμπλήρωσε ότι: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που το mi-Cluster, το πρώτο επιχειρηματικό cluster καινοτομίας στην Ελλάδα, συνεχίζει την αναπτυξιακή του πορεία με στόχο να αποτελέσει μια υπολογίσιμη δύναμη στον παγκόσμιο χάρτη μικροηλεκτρονικής. Οι επαφές που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των εκπροσωπών της Κινεζικής αντιπροσωπείας και των εταιρειών του οικοσυστήματος μικροηλεκτρονικής, υπό τον συντονισμό του Corallia, θέτουν τις βάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, συμβάλλοντας παράλληλα στην επιχειρηματική και ερευνητική ανάπτυξη του κλάδου.»