Το «κάτι παραπάνω» είναι φέτος το ζητούμενο παγκοσμίως στις τηλεπικοινωνίες. Η παγκόσμια αγορά των τηλεπικοινωνιών αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις καθώς πλέον το δίκτυο και οι υπηρεσίες δεν επαρκούν για να κρατήσουν πιστούς σε έναν πάροχο τους συνδρομητές με δεδομένο ότι η διαφοροποίηση είναι δύσκολη και σε ορισμένες περιπτώσεις οριακή.
Σύμφωνα με την ανάλυση – μελέτη της κορυφαίας εταιρείας αναλύσεων στις επικοινωνίες, την πληροφορική και των μέσω ενημέρωσης, Ovum, για τις τάσεις που θα κυριαρχήσουν το 2015 (2015 Trends to Watch: Telecoms Market) η ενοποίηση εταιρειών θα πρωταγωνιστήσει και φέτος. Την ίδια στιγμή σαφώς η προοπτική είναι η δημιουργία εταιρειών που θα παρέχουν στους πελάτες τους συνδυαστικά, υπηρεσίες τηλεφωνίας, σταθερή και κινητή, internet και συνδρομητική τηλεόραση, το αποκαλούμενο Quad Play, αλλά παρόλα αυτά τα έσοδα δεν είναι διασφαλισμένα και οι πάροχοι δεν μπορούν να εφησυχάσουν. Οι αυξημένες υποχρεώσεις για τη χρηματοδότηση των δικτύων νέας γενιάς, σε συνδυασμό με τη μείωση των εσόδων από την τηλεφωνία και την επιβράδυνση της αύξησης των εσόδων από τα data, δημιουργούν την ανάγκη για το κάτι παραπάνω.
Όπως σημειώνεται στην εν λόγω ανάλυση, που παρουσιάζει το infocom.gr, οι πάροχοι χρειάζεται να επιλαμβάνονται και για την «εμπειρία του πελάτη» την οποία πρέπει να εντάσσουν σαφώς στην στρατηγική τους. Αυτό σημαίνει ότι το 2015 οι τηλεφωνικές εταιρίες θα πρέπει να εισέλθουν πιο ενεργά στη διαχείριση των υπηρεσιών και των συσκευών του πελάτη τους και να του εξασφαλίσουν μια μοναδική εμπειρία, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του.
Η Ovum επισημαίνει πως οι πάροχοι, ακόμα και αυτοί που διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους τηλεοπτικό περιεχόμενο υψηλής αξίας, το οποίο και ακριβοπληρώνουν, αντιμετωπίζουν ανταγωνισμό από εταιρείες όπως η αμερικάνικη Netflix. Με άλλα λόγια ακόμα και οι ολοκληρωμένες εταιρείες Quad Play είναι αναγκαίο να εμπλουτίσουν περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό τους με υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας όπως είναι π.χ. τα συστήματα ασφάλειας κατοικιών και επαγγελματικών χώρων, ενώ ως παράδειγμα αναφέρεται η PCCW στο Χονγκ Κονγκ η οποία πουλά από τα σημεία πώλησής της κατευθείαν συσκευές π.χ. τηλεοράσεις οι οποίες εκ των προτέρων είναι ρυθμισμένες βάσει των αναγκών του κάθε συνδρομητή.
Η πρόταση της Ovum προς τους παρόχους σταθερής και κινητής τηλεφωνίας είναι να επικεντρωθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ τους προτρέπει να μην υποτιμούν τις «δωρεάν» υπηρεσίες που συνοδεύουν τις βασικές καθώς αυξάνουν την πιστότητα των συνδρομητών τους, βελτιώνουν το εμπορικό σήμα και αποτελούν ισχυρό παράγοντα διαφοροποίησης.
Βασικά στοιχεία της έρευνας της Ovum επίσης έχουν ως εξής:
– Οι κάθε είδους συνδυαστικές υπηρεσίες το 2015 αναμένεται να διαμορφωθούν στο 50% του συνόλου.
– Τα έσοδα από την κινητή τηλεφωνία το 2015 σε παγκόσμιο επίπεδο θα κινηθούν πτωτικά, όπως και τα έσοδα από τη σταθερή τηλεφωνία. Κοντά στο 9% θα είναι η αύξηση των εσόδων από τη μεταφορά δεδομένων μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και κοντά το 4% από τα δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας.
– Όσο αφορά τους συνδρομητές η κινητή τηλεφωνία αναπτύσσεται σε αντίθεση με την σταθερή που χάνει μερίδιο. Ανοδικά κινείται η σταθερή ευρυζωνικότητα. Αναφορικά με τις τεχνολογίες στη σταθερή ευρυζωνικότητα ισχυρή αύξηση 22,6% προβλέπεται στους συνδρομητές δικτύων οπτικών ινών (FTTH / FTTB – οπτική ίνα στο σπίτι και οπτική ίνα στο κτήριο) οι οποίοι αναμένεται να φθάσουν τα 186,5 εκατ. με πρωταγωνίστριες χώρες στην τεχνολογία αυτή την Ασία και την Αυστραλία. Οι συνδρομητές συνδρομητικών καναλιών θα αυξηθούν παγκοσμίως 4,3% (περί τα 150 εκατ.) και οι συνδρομητές xDSL μόλις κατά 1,3% (392,5 εκατ.).
– Η τάση σαφώς είναι τα δίκτυα οπτικών ινών. Εκτιμάται όμως ότι σύντομα, ακόμα και η ταχύτητες του 1Gbps, θα γίνουν βασικό αγαθό (commodity). Αναφορικά με τη χώρα μας και με εξαίρεση τον ΟΤΕ, δεν έχει διαφανεί πως οι υπόλοιποι πάροχοι θα προχωρήσουν στα δίκτυα νέας γενιάς σε ότι αφορά τη σταθερή τηλεφωνία.
Το τοπίο στη χώρα μας
Οι εξελίξεις στην ελληνική αγορά δεν απέχουν από όσα περιγράφει η συγκεκριμένη μελέτη. Άλλωστε στη χώρα μας δραστηριοποιούνται μέσω θυγατρικών δύο από τους μεγαλύτερους ομίλους παγκοσμίως, η Deutsche Telekom και η Vodafone. Βασικό ζητούμενο και εδώ είναι η εξασφάλιση των αναγκαίων κεφαλαίων για τις επενδύσεις στα δίκτυα νέας γενιάς, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η ενοποίηση των εταιρειών με στόχο τη δημιουργία ολοκληρωμένων παρόχων Quad Play.
Μάλιστα, ενώ η Ovum αναφέρει ότι το 2015 θα κυριαρχήσει παγκοσμίως η ενοποίηση της σταθερής με την κινητή τηλεφωνία αυτό στην Ελλάδα έχει ουσιαστικά συμβεί. Η Wind η οποία είχε ξεκινήσει ως εταιρεία κινητής τηλεφωνίας έχει εδώ και καιρό ενοποιήσει την Tellas (σταθερή τηλεφωνία) και η Vodafone ολοκλήρωσε πέρσι την εξαγορά της hellas online. Το πώς η Vodafone θα ενοποιήσει τη σταθερή τηλεφωνία βρίσκεται σε εκκρεμότητα εξαιτίας της προοπτικής εκτός από την helles online να εξαγοράσει και τη Forthnet σε συνεργασία με τη Wind. Και εδώ θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα λειτουργήσει ένα τέτοιο σχήμα, εφόσον βεβαίως εν τέλει δημιουργηθεί. Το σενάριο που φαίνεται να προκρίνεται είναι η Victus, κοινή εταιρεία των Vodafone – Wind με «προίκα» τα δίκτυα 3G, να συγκεντρώσει και τις υποδομές της σταθερής τηλεφωνίας (πιθανότατα και το τηλεοπτικό περιεχόμενο) ως πάροχος υπηρεσιών χονδρικής. Οι Vodafone – Wind θα αγοράζουν από τη Victus χονδρική και θα διαφοροποιούνται στη συνέχεια στις υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, αλλά και σε αυτό που ονομάζεται «εμπειρία του πελάτη». Μακροπρόθεσμα και εφόσον στις μεγαλύτερες χώρες εμπεδωθεί η τάση που θέλει οι 4 μεγάλοι όμιλοι να συγχωνεύονται σε 3 (αναφέρεται ως τάση και στην ανάλυση της Ovum) δεν αποκλείεται να προχωρήσει και συγχώνευση των Vodafone – Wind.
Σημειώνεται ότι οι πολιτικές εξελίξεις και η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί στους ξένους επενδυτές καθυστερεί τις δεσμευτικές προσφορές για τη Forthnet που, εκτός απρόοπτου, θα είναι δύο. Όπως είναι γνωστό για τμήμα της Forthnet και συγκεκριμένα για τη Nova ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και ο ΟΤΕ και μένει να δούμε αν θα προβεί σε δεσμευτική προσφορά.
Από την πλευρά των Vodafone – Wind η κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς για το σύνολο της Forthnet θεωρείται περισσότερο δεδομένη, στην πορεία τους προς το Quad Play και ενώ αρχικά η πληροφορίες ανέφεραν πως οι δύο εταιρείες θα αναμένουν πρώτα τη δεσμευτική προσφορά του ΟΤΕ για τη Nova για να προχωρήσουν στη δική τους για τη Forthnet, στη φάση αυτή έχουν διαφοροποιηθεί και λέγουν πως δεν αποκλείεται οι δύο εταιρείες να προηγηθούν. Υπέρ των δύο εταιρειών λειτουργεί το γεγονός ότι κατέχουν το 40% του μετοχικού κεφαλαίου εισηγμένης και με την προσφορά τους δίνουν τη δυνατότητα στον σημερινό βασικό μέτοχό της, την αραβική ΕΙΤ, να αποχωρήσει ολοσχερώς.
Την τάση παγκοσμίως ακολουθεί και η Cyta Ελλάδος η οποία αποτελεί παίχτη Quad Play με την είσοδό της και στην κινητή τηλεφωνία, ως εικονικός πάροχος, ενώ σημαντική είναι και η προσπάθειά της να παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες που μεγαλώνουν την πιστότητα των πελατών της, όπως η «Cyta for you», εφαρμογή στο κινητό που το συνδέει με το σταθερό. Έχοντας αυτή την υπηρεσία ο συνδρομητής της λαμβάνει και πραγματοποιεί κλήσεις από το κινητό του, χρησιμοποιώντας τη σταθερή σύνδεσή του και με αυτό τον τρόπο δεν χάνει καμιά κλήση του σταθερού του ακόμα και αν βρίσκεται στο εξωτερικό.