O Γιώργος Σταθάκης είναι ο ισχυρός άνδρας που θα αναλάβει το Υπερ-υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, το οποίο θα ενσωματώνει τα Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας και Αιγαίου, Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Ειδικά για τον τομέα Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αναπληρωτής υπουργός ανέλαβε ο κ.Χρήστος Σπίρτζης, μέχρι πρότινος Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε.
Για ακόμη μία φορά γίνεται η προσπάθεια σύνδεσης όλων των κυβερνητικών δραστηριοτήτων που άπτονται σε μεγάλο βαθμό με την έννοια της ανάπτυξης, τομείς που έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν επενδύσεις στη χώρα.
Ο κ. Σταθάκης θεωρείται μετριοπαθές στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεντρώνει στο πρόσωπό του θετικές γνώμες από την πλειοψηφία των στελεχών της αγοράς Τηλεπικοινωνιών, ενώ εκτιμάται ότι έχει άποψη σχετικά με τη ευθεία σύνδεση τεχνολογίας και ανάπτυξης.
Ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο ο κ.Σταθάκης κατά την ομιλία του στο InfocomWorld 2014, είχε επισημάνει την ανάγκη τόνωσης του τομέα των Τηλεπικοινωνιών, ο οποίος έχει υποστεί τεράστια πτώση, η οποία επέφερε νομοτελειακά την ανάσχεση των επενδύσεων. Το πάγωμα των στρατηγικών επενδύσεων έχει ως αποτέλεσμα τους μειωμένους ρυθμούς διείσδυσης της ευρυζωνικότητας, η οποία είναι το κανάλι για την προσφορά υπηρεσιών, που άπτονται στην καθημερινότητα των πολιτών και τη λειτουργία της Πολιτείας.
Είχε τονίσει ότι το κράτος αποδεδειγμένα είναι ίσως ο μεγαλύτερος κινητήριος μοχλός στον τομέα των επενδύσεων σε υποδομές, δεδομένου ότι τα μεγάλα τηλεπικοινωνιακά έργα αποτελούν εθνική υπόθεση, με βάση άλλωστε και τους στόχους της Ψηφιακής Ατζέντας 2020.
Επίσης, κατά τον κ.Σταθάκη, η πολιτεία οφείλει να παρεμβαίνει σε ρυθμιστικό επίπεδο αποτρέποντας τη γέννηση μονοπωλιακών πρακτικών, τόσο σε επίπεδο ανάληψης έργων, όσο και σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών προς τους καταναλωτές.
Στην ομιλία του ο κ.Σταθάκης είχε τονίσει την ανάγκη εξάλειψης του Ψηφιακού χάσματος μεταξύ του πληθυσμού, ώστε όλοι να είναι κοινωνοί της ελεύθερης πρόσβασης στον ψηφιακό κόσμο.
Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη ενός καθαρού και σταθερού θεσμικού πλαισίου, το οποίο να ευνοεί τις επενδύσεις και να δημιουργεί ένα σίγουρο αναπτυξιακό περιβάλλον.
Ο κ.Σταθάκης, κατέθεσε την άποψη ότι ο κατακερματισμός των έργων σε πολλά μικρότερα και ανεξάρτητα έργα, δημιουργεί απομονωμένες νησίδες που δεν υπηρετούν ένα γενικότερο στρατηγικό προσανατολισμό. Αντίθετα υποστήριξε ότι μια ολοκληρωμένη στρατηγική Ψηφιακής Ανάπτυξης που ξεκινά από το εκπαιδευτικό επίπεδο, μέχρι την αγορά εργασίας μπορεί πραγματικά να δώσει προστιθέμενη αξία στη χώρα.