Με σκεπτικισμό φαίνεται πως αντιμετωπίζει τις υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Independent”, στις προεκλογικές εξαγγελίες του Κάμερον συμπεριλαμβάνεται και το “μπλοκάρισμα” των εφαρμογών όπως το WhatsApp, iMessage, FaceTime και Snapchat, καθώς τα κρυπτογραφημένα μηνύματα που ανταλλάσσουν οι χρήστες δεν επιτρέπουν στις αρχές να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, οι εφαρμογές αυτές που στέλνουν και λαμβάνουν κρυπτογραφημένα μηνύματα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά από τρομοκράτες και εγκληματίες. Ως εκ τούτου, είπε ότι θα πρέπει να επιτρέπεται στις αρχές ασφαλείας να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενό τους για να αποτρέψουν τρομοκρατικές επιθέσεις.
Έτσι, είναι πολύ πιθανό εφόσον στις εκλογές του Μαΐου επανεκλέγει ο Κάμερον να επιβάλλει νόμο με τον οποίο θα απαγορευτούν οι εφαρμογές κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, εφόσον δεν επιτραπεί στις αρχές να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο των ανταλλασσόμενων μηνυμάτων.
Η ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας ανακοινώθηκε από τον Βρετανό πρωθυπουργό μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Η ArtsTechnica αναφέρει ότι αρκετοί ύποπτοι για τρομοκρατία στην Ισπανία συνελήφθησαν καθώς βρέθηκαν να χρησιμοποιούν e-mail με μέτρα ασφαλείας υψηλού επιπέδου, όπως και διακομιστές ειδικού τύπου, που παρέχουν αυξημένη προστασία στα δεδομένα.
Η κρυπτογράφηση έχει γίνει ένα καυτό θέμα συζήτησης, με πολλές κορυφαίες εταιρείες, όπως η Microsoft, η Apple, η Google και η Yahoo να συμπορεύονται μαζί για να οχυρώσουν την ψηφιακή προστασία της ιδιωτικής ζωής του χρήστη. Το WhatsApp ενισχύθηκε μάλιστα και προσφέρει κρυπτογράφηση end-to-end από τα τέλη του περασμένου έτους.
Παρά την όποια απαγόρευση ή περιορισμό τους, δεδομένου ότι αυτές οι εφαρμογές είναι πάρα πολύ δημοφιλείς, θεωρείται βέβαιο πως οι χρήστες θα βρουν σύντομα εναλλακτικές μεθόδους.