Η Κίνα στοχεύει να τριπλασιάσει τον αριθμό των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που κατατίθενται, μέχρι το 2020. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κεντρική κυβέρνηση του Πεκίνου έχει αποφασίσει της να ενισχύσει την οικονομία υψηλής τεχνολογίας της χώρας με εφαρμογές που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στη γεωργία και τα φαρμακευτικά προϊόντα.
Η Κίνα στοχεύει σε 14 διπλώματα ευρεσιτεχνίας ανά 10.000 κατοίκους το 2020 σε σύγκριση με τέσσερα το 2013. Το 2013 στην Κίνα δημοσιεύτηκαν 629.612 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, 200.000 περισσότερα από ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με μελέτη της Thomson Reuters, το Δεκέμβριο.
Το Πεκίνο θέλει να γίνει ο μεγαλύτερος παίκτης σε βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, καθώς η χώρα παλεύει να συγκρατήσει την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξη και την αύξηση του κόστους παραγωγής. Αυτό είναι πιθανό να αυξήσει τις δυσκολίες εισόδου παικτών εκτός Κινέζικης αγοράς, οι οποίοι ως τώρα συνήθως κυριαρχούν σε πιο καινοτόμους τομείς.
Η έννοια της Πνευματικής Ιδιοκτησίας γίνεται όλο και περισσότερο ένα ζωτικής σημασίας συστατικό των στρατηγικών πόρων της Κίνας και της ανταγωνιστική της θέσης, όπως αναφέρει και η σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Προσθέτει επίσης ότι από το 2020 η Κίνα θα ενισχύσει το νομικό περιβάλλον για την προστασία και τη διαχείριση της Πνευματικής Ιδιοκτησίας, έναν τομέα που αποτελεί συχνά μήλο της έριδος, με τις ξένες εταιρείες να υποστηρίζουν ότι το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας στην Κίνα ευνοεί μερικές φορές τους τοπικούς φορείς.