Στον… πάγο θα μείνουν -το πιθανότερο- οι εξελίξεις στην τηλεπικοινωνιακή αγορά και ειδικότερα η διεκδίκηση της Forthnet μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς σε ένα περιβάλλον προεκλογικό δύσκολα μπορούν να προχωρήσουν σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις.
Ωστόσο, όλοι οι παίχτες – ενδιαφερόμενοι για την εισηγμένη έχουν ξεκαθαρίσει πως συνεχίζουν να μελετούν τα δεδομένα για να υποβάλλουν δεσμευτική προσφορά.
Ο ΟΤΕ επιμένει στη στρατηγική του για εξαγορά μόνον της Nova και η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι πως η τελική προσφορά του θα κινηθεί στο κάτω εύρος της μη δεσμευτικής. Ο Οργανισμός θεωρεί ελκυστική την προσφορά του γιατί, όπως εξηγείται από στελέχη του, δίνει ολόκληρο το κεφάλαιο που απαιτείται για την αποπληρωμή του δανεισμού της Nova (περίπου 225 εκατ. ευρω) συν ένα ποσό που θα ενισχύσει την υπόλοιπη δραστηριότητα της Forthnet ώστε να καταστεί υγιής και βιώσιμη.
Αναφορικά με το ερώτημα του πως θα αντεπεξέλθει στη συνέχεια η εισηγμένη αφού έχει στηρίξει το μοντέλο της ανάπτυξής της στην παροχή των συνδυαστικών υπηρεσιών (τηλεφωνία διαδίκτυο και συνδρομητική τηλεόραση) απαντάται ως εξής: Εφόσον η Nova εξαγοραστεί από τον ΟΤΕ στη συνέχεια μπορεί να ακολουθήσει και μια εμπορική συμφωνία βάσει της οποίας η Forthnet θα δύναται να παρέχει στους πελάτες της και τηλεοπτικό περιεχόμενο. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προσφορά που έχει καταθέσει ο ΟΤΕ για τη Nova έχει ένα εύρος από 250 εκατ. ευρώ έως 300 εκατ. Ευρώ (περιλαμβάνει και το δανεισμό).
Οι Vodafone –Wind έχουν ξεκαθαρίσει πως το ενδιαφέρον τους αφορά ολόκληρη την εταιρεία και σε καμιά περίπτωση όχι μόνον τη δραστηριότητα της σταθερής τηλεφωνίας. Η μη δεσμευτική πρόταση των δύο εταιρειών κινητής τηλεφωνίας είναι δημόσια προσφορά με εύρος τιμής ανά μετοχή 1,7 ευρώ με 1,9 ευρώ, και αυτό μεταφράζεται σε 209,1 εκατ. ευρώ για το σύνολο της Forthnet (κατά ανώτερο) συν τις δανειακές της υποχρεώσεις ύψους 325 εκατ. ευρώ, μια συνολική αποτίμηση δηλαδή της τάξεως των 535 εκατ. ευρώ (η οποία με τη μικρότερη τιμή ανά μετοχή είναι περίπου κατά 22 εκατ. ευρώ χαμηλότερη).
Υπενθυμίζεται ότι οι Vodafone – Wind κατέχουν ήδη το 40% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης και επίσης εκτιμάται ότι η δεσμευτική προσφορά τους θα κινηθεί στο κάτω μέρος του εύρους της αρχικής.
Η αγορά εκτιμά πως το πιθανότερο είναι η πρώτη κίνηση να γίνει από τον ΟΤΕ και θα ακολουθήσουν οι Vodafone – Wind και όλα αυτά, εκτός απρόοπτου, μετά τις βουλευτικές εκλογές.
Εξελίξεις αναμένονται και στη Cyta αν και, το πιθανότερο, προς το τέλος του έτους καθώς θα σχετίζονται με το τι θα γίνει με τη μητρική της στην Κύπρο. Δυσκολότερα έχουν γίνει τα πράγματα για την On Telecoms η αίτηση της οποίας για υπαγωγή στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα απορρίφθηκε.