Αυτό το Weekly γράφεται από την Ήπειρο, μεσούσης της ψηφιακής μετάβασης στη Δυτική Ελλάδα. Να σας πληροφορήσουμε λοιπόν με την ευκαιρία, ότι εδώ δεν πέρασε καθόλου στα ψιλά το γεγονός ότι δεν άναψαν όλοι ο προβλεπόμενοι πομποί της Digea, ενώ ταυτόχρονα οι πειραματισμοί με την ισχύ εκπομπής των ελάχιστων κέντρων που λειτούργησαν, έκαναν τα πεδιόμετρα να τρελαίνονται.
Αν είναι να μιλήσουμε για τα απομονωμένα χωριουδάκια στις πλαγιές της Βόρειας Πίνδου, αφήστε καλύτερα. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν να επιλέξουν μεταξύ μαύρου και αναλογικού χιονιού. Το αστείο του χωριού είναι «μήπως είδε κανείς τον Κλικλίκο;».
Πρόκειται, βέβαια, για το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καθυστερημένης εφαρμογής, αφού χρήματα μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν και όπως λέει και ο λαός «οι καλοί λογαριασμοί στις τράπεζες, κάνουν τους καλούς πομπούς».
Ευτυχώς, η έλλειψη χρημάτων δεν οδήγησε σε στάση εμπορίου, αφού όλοι γνωρίζουν ότι είναι θέμα ολίγων ημερών να φτάσει το ψηφιακό σήμα στην οθόνη τους και άδειασαν τα ράφια των συγκεκριμένων καταστημάτων.
Για την ώρα μας φταίει ο κακός (μας) ο καιρός, και η ανίερη συμμαχία της Ομίχλης και της Λάσπης υπό την ηγεσία του Στρατηγού Χειμώνα που θα έλεγε και ο Πολύδωρας. Εμ, βέβαια! Όταν στέλνεις στα κορφοβούνια, Δεκέμβρη μήνα, τα συνεργεία να βάλουν πομπούς, δεν πρόκειται να κάνουν ψηφιακή μετάβαση, αλλά ψηφιακή ανάβαση!
Και μετά σου φταίει ο Αρνιακός, η Σούζη και ο Κολυδάς, που σου λένε για βροχές, καταιγίδες και χιόνια. Τελικά, μάλλον μονότονη τη βλέπω την τηλεθέαση σε αυτό το βορειοδυτικό άκρο της χώρας. Χιόνια μέσα και χιόνια έξω. Η αγορά των gap fillers θα είναι το next big thing της αγοράς!
Θα επανέλθουμε με νεώτερο ρεπορτάζ σε λίγες μέρες, όταν θα μας ανακοινώσει ο πάροχος «περήφανα», ότι ολοκλήρωσε το συγκεκριμένο στάδιο, για να σας μεταφέρουμε την αλήθεια της ψηφιακής μετάβασης.
Μιλώντας για ψηφιακή τηλεόραση, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στο super store της EDISION HELLAS που εγκαινιάστηκε στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην οδό Παύλου Μελά 10. Καλύπτει κάθε ανάγκη σε εξοπλισμό για επίγεια ή δορυφορική λήψη και εξοπλισμό ασφαλείας. Τελικά, κόντρα στο κλίμα, κάποιοι συνεχίζουν να επενδύουν και να δείτε που στο τέλος θα είναι οι κερδισμένοι της υπόθεσης!
Υπάρχουν (όμως) και καλά νέα
Ας κάνουμε ένα χωροχρονικό άλμα και ας έρθουμε στην Αθήνα, όπου ημέρες καριέρας γίνονται στη Βουλή. Διάφοροι ανεξάρτητοι, Ανεξάρτητοι, και ασυνάρτητοι, αναζητούν πρόσληψη ή έστω voucher απασχόλησης σε κόμματα με εξασφαλισμένο μέλλον, προσφέροντας διάφορα πραγματικά, ή εικονικά ανταλλάγματα για να κάνουν like ή report στον Πρόεδρο.
Με τέτοιο μπάχαλο και κουρνιαχτό και πριν σας πιάσει απελπισία, σας συμβουλεύουμε να διαβάσετε Νάσο. Ειδικά το σημείο που λέει ότι δεν περιμένει ακραίες εξελίξεις στη χώρα.
Θυμάστε που η σύμβαση του TETRA είχε λήξει τον Αύγουστο και η EΛΑΣ είχε μείνει με τις μοτορόλες στο χέρι;
O Βασίλης με ένα καλοζυγισμένο τρίποντο πήρε χορηγία και το σύστημα ξαναστήνεται με νέα σύμβαση και κατασκευαστή. Πολλά μπράβο!
Αυτό που μας γαργάλησε ή καλύτερα μας ηλέκτρισε, είναι ότι η ανανέωση της παλαιάς σύμβασης TETRA που είχε η ΕΛΑΣ από το 2004 και ήταν υποσύνολο του περιβόητου πασίγνωστου και αχρησιμοποίητου πακέτου C4I, αφορούσε τη συντήρηση του υφιστάμενου συστήματος έναντι 80 εκατομμυρίων για τα επόμενα 10 χρόνια.
Οι νέοι χορηγοί ανάδοχοι μας δίνουν δωρεάν την εγκατάσταση και κοστολογούν τη 10ετή συντήρηση στα 20 μύρια. Πόσο καλοπροαίρετος πρέπει να είναι κάποιος για να θεωρήσει ότι η συντήρηση του TETRA έχει πέσει τέσσερις φορές κάτω (!) σε σχέση με το 2004. Τελικά η υπόθεση μυρίζει σκάνδαλο Ολυμπιακών διαστάσεων…
Τα λεφτά (και η επιχειρηματικότητα), δεν έχουν πατρίδα
Τίτλοι τέλους έπεσαν και επισήμως για την Ελληνική ιδιοκτησία της Intracom Telecom. Όσο να πεις δεν είναι συναισθηματικά αδιάφορο το γεγονός ότι τρείς γενιές των Ελληνικών Τηλεπικοινωνιών πέρασαν μέσα από τις εγκαταστάσεις της Παιανίας και του Εθνικού μας Παρόχου. Μιλάμε για εταιρία που συνδέθηκε με τις Ελληνικές Τηλεπικοινωνίες και για δεκαετίες ήταν η μοναδική ίσως ιδιωτική επιχείρηση που αποτελούσε το όνειρο επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων τεχνικών σχολών. Ίσως κάποιοι να θυμάστε την πολύ επιτυχημένη διαφήμιση με τον μπόμπιρα που έλεγε «όταν μεγαλώσω θέλω να δουλέψω στην Intracom».
Ουδέν κακόν αμιγές καλού βέβαια. Τα λεφτά και η επιχειρηματικότητα δεν έχουν πατρίδα. Μπορεί στα χαρτιά να χάνουμε την εθνική μας τηλεπικοινωνιακή βιομηχανία, αλλά οι δραστηριότητες παραμένουν, επεκτείνονται και απασχολούν κατά κύριο λόγο Έλληνες.
Μερικές φορές μία τέτοια αλλαγή ιδιοκτησίας μπορεί να φέρει ανάπτυξη και πολύ καλά αποτελέσματα.
Αν δεν πιστεύετε εμάς, ρωτήστε το Χριστόδουλο που ξέρει πολύ καλά, ότι αν κάνεις με συνέπεια βήματα εξέλιξης πρωτοπορίας αλλά και σιγουριάς, το αποτέλεσμα θα είναι να… εκτοξευτείς πολύ ψηλότερα από όλους τους υπόλοιπους.