Τον πιο ολοκληρωμένο δικτυακό τόπο για τη φύση και τη βιοποικιλότητα παρουσίασε σήμερα το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας/Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΜΓΦΙ-ΕΚΒΥ), στο Κέντρο ΓΑΙΑ στην Κηφισιά.
Ο δικτυακός τόπος www.biodiversity-info.gr παρέχει στον επισκέπτη του άμεση και εύκολη πρόσβαση στο πολύτιμο αρχείο και τη βιβλιοθήκη του ΜΓΦΙ-ΕΚΒΥ, σε επιστημονικές μελέτες, έρευνες, αρχειακό και εκπαιδευτικό υλικό, χάρτες, εκδόσεις κ.λπ.
Στόχος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ελληνική φύση και βιοποικιλότητα, φροντίζοντας για τη διάδοση της γνώσης στο ευρύ κοινό αλλά και για την τεκμηρίωση σχετικών θεμάτων ως πηγή και εργαλείο της επιστημονικής κοινότητας. Να δημιουργήσει έναν κόμβο διάχυσης επικαιροποιημένης πληροφορίας και αρχείων, να παρέχει επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα φυσικού περιβάλλοντος, να ευαισθητοποιεί το κοινό για τις φυσικές, οικονομικές και πολιτιστικές αξίες της ελληνικής φύσης και να ενθαρρύνει τη συμμετοχή του σε δράσεις προστασίας.
Οργανωμένος σε τρεις κύριες ενότητες πληροφορίας, κατευθύνει τον επισκέπτη να γνωρίσει τη φύση και τη βιοποικιλότητα της Ελλάδας, να ανακαλύψει χρήσιμες πληροφορίες, να συμμετάσχει σε δράσεις για τη διατήρηση και ανάδειξή της.
Αναπτύχθηκε με σύγχρονες προδιαγραφές ώστε να παρέχει ανοιχτή πρόσβαση στα ψηφιακά τεκμήρια της Βιβλιοθήκης του ΕΚΒΥ (Ψηφιακό Αποθετήριο), σε γεωχωρικά δεδομένα για τη φύση και τη βιοποικιλότητα (Δικτυακός Χάρτης Φύσης και Βιοποικιλότητας) και στα αντίστοιχα μεταδεδομένα τους (Δικτυακός Κατάλογος Μεταδεδομένων).
Αναλυτικότερα περιλαμβάνει:
Το σύνολο της διεθνούς, ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, αναλυτικές εκθέσεις και παρουσιάσεις για την ελληνική βιοποικιλότητα και τη σημασία της.
Συγκεντρωμένες πηγές ενημέρωσης, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, διαδραστικούς χάρτες μέσα από τους οποίους οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν εύκολα τη βιοποικιλότητα της χώρας. Επίσης υπάρχει ένας μηχανισμός σύνθετης αναζήτησης γεωχωρικών δεδομένων ανά περιοχή.
Πολύ σημαντική για την προώθηση της ευαισθητοποίησης είναι η ενότητα «Συμμετέχω» όπου δίδεται έμφαση στο πως μπορεί ο κάθε επισκέπτης να γίνει «ενεργός προστάτης» της βιοποικιλότητας. Περιέχεται πλήρες και προσβάσιμο εκπαιδευτικό υλικό για παιδιά και εκπαιδευτικούς, παρουσιάσεις δράσεων για τη φύση, ενημερωτικές καμπάνιες κλπ. Επίσης ένας ολοκληρωμένος οδηγός με υποδομές ενημέρωσης, κέντρα πληροφόρησης και μουσεία σχετικά με το περιβάλλον.
Η Πρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, κα Νίκη Γουλανδρή, καλωσόρισε το κοινό στην εκδήλωση παρουσίασης του δικτυακού τόπου. Η εκδήλωση εντάσσεται στους εορτασμούς των 50 χρόνων του Μουσείου και αφιερώνεται στον κορυφαίο καθηγητή Σπύρο Ντάφη, ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα έχοντας ανεκτίμητη προσφορά προς το Μουσείο αλλά και την επιστήμη συνολικότερα. Η κα Γουλανδρή ανέφερε ότι το ΕΚΒΥ ιδρύθηκε το 1991, ως συνέχεια του έργου του Μουσείου Γουλανδρή, και αποτελεί ορόσημο αναβάθμισης της προσπάθειας προστασίας της βιοποικιλότητας. Τόνισε χαρακτηριστικά: «η αειφόρος ανάπτυξη γίνεται ξανά πρωταρχικός στόχος που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας. Είναι χρέος να συνεχίζουμε το έργο μας, με στόχο να επαναφέρουμε τον σεβασμό προς τη φύση».
Ο Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΕΚΒΥ κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος παρουσίασε την πορεία του ΕΚΒΥ εκτιμώντας ότι το Κέντρο ανταποκρίθηκε επάξια στις προσδοκίες των ιδρυτών του, έχοντας καταξιωθεί στην Ελλάδα και διεθνώς σε επιστημονικό επίπεδο, με συμμετοχή σε μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα και με σημαντικές συνεργασίες. Αν και στελεχώνεται από μόλις 29 επιστήμονες έχει ολοκληρώσει 230 έργα, ανάμεσα τους η απογραφή των υγροτόπων της χώρας, η διατήρηση και διαχείριση προστατευόμενων περιοχών, η καταγραφή, η αναγνώριση και η χαρτογράφηση των τύπων οικοτόπων, της πανίδας και της χλωρίδας της Ελλάδας, η αποκατάσταση δασικών οικοσυστημάτων, η παρακολούθηση της ποιότητας των λιμνών της χώρας, ενώ έχει δώσει έμφαση και σε πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς «το περιβάλλον κινδυνεύει όχι μόνο από τη θεσμική αντιμετώπιση αλλά κυρίως από τις συμπεριφορές των ανθρώπων».
Η Καθηγήτρια – Διευθύντρια Τομέα Οικολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας κα Δέσποινα Βώκου παρουσίασε τη σημασία προστασίας της βιοποικιλότητας, στην οποία ο ΟΗΕ έχει αφιερώσει τη δεκαετία 2010-20. Χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «καυτή περιοχή για τη βιοποικιλότητα γι’ αυτό και έχει σημασία η προστασία της». Είναι ενδεικτικό ότι, μέχρι το 1995, το 3% της έκτασης της χώρας είχε ενταχθεί στις προστατευόμενες περιοχές, ενώ το 2010, έχει υπερβεί το 27%. Ωστόσο, διαπίστωσε ότι η προστασία «μένει συχνά στα χαρτιά καθώς υπάρχει διαχειριστικό κενό». Επισήμανε τη σημασία που έχει η εποπτεία και φύλαξη του βιολογικού πλούτου της χώρας και σε αυτή την προσπάθεια ο νέος δικτυακός τόπος θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο που θα βοηθήσει σημαντικά σε αυτή την κατεύθυνση.
Ο δρ. Νίκος Χούσος από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης παρουσίασε το εύρος των δραστηριοτήτων του ΕΚΤ και τα σύγχρονα συστήματα βιβλιοθηκών που διαθέτει, στα οποία στηρίχθηκε η ανάπτυξη του δικτυακού τόπου για τη φύση και τη βιοποικιλότητα. Τόνισε τη σημασία που έχει η διάρκεια στην προσπάθεια τεκμηρίωσης καθώς συχνά δεν επικαιροποιούνται οι βάσεις δεδομένων και απαξιώνεται η προσπάθεια που έχει γίνει. Γι’ αυτό και χαιρέτισε το γεγονός ότι στο σχεδιασμό του ΕΚΒΥ υπάρχει πρόβλεψη για διαρκή ενημέρωση. «Η διάχυση της πληροφορίας και η διαδικτυακή διατήρησή του είναι καταλυτική στην εξέλιξη της επιστήμης».
Τέλος η υπεύθυνη του έργου, κα Λένα Χατζηιορδάνου, παρουσίασε αναλυτικά το περιεχόμενο και τη λειτουργία της διαδικτυακής πύλης και εξήγησε ότι προέκυψε από την ανάγκη για έγκυρες, τεκμηριωμένες, επικαιροποιημένες, πλήρεις και εύληπτες πληροφορίες για τη βιοποικιλότητα. Έδωσε έμφαση στη χρηστικότητα και τη διαδραστικότητα του δικτυακού τόπου και κατέληξε λέγοντας ότι η ανοικτή πρόσβαση του κοινού στο τεράστιο αρχείο του ΕΚΒΥ αποτελεί πραγματική κληρονομιά του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας για τη βιοποικιλότητα.
Για περισσότερες πληροφορίες: κ. Μαρία Κατσακιώρη, ΕΚΒΥ, Τηλ. 2310 473320, Email: mariak@ekby.gr.