Πολύ κοντά στο να ολοκληρώσουν τις εκθέσεις τους, βάσει των οποίων θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τις δεσμευτικές προσφορές εξαγοράς της Forthnet, βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι σύμβουλοι των ΟΤΕ και Vodafone – Wind.
Ως εκ τούτου κορυφώνεται τις μέρες αυτές το ενδιαφέρον σχετικά με τις εξελίξεις για την εισηγμένη, με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές πάντως να τηρούν σιγήν ιχθύος.
Η μόνη ασφαλής πληροφορία είναι πως πλέον η Bank of America που έχει ρόλο συμβούλου στον ΟΤΕ όσο αφορά την εξαγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης Nova και η Ernst and Young η οποία έχει τον αντίστοιχο ρόλο για τις Vodafone και Wind ολοκληρώνουν την έκθεσή τους μετά από τη συλλογή των στοιχείων από τον έλεγχο των οικονομικών και νομικών δεδομένων της Forthnet (due diligence) που προηγήθηκε. Αυτό σημαίνει πως οι διοικήσεις των ΟΤΕ, Vodafone, Wind ενημερώνουν τους μετόχους τους και προετοιμάζουν το επόμενο βήμα τους.
Δεν θεωρείται ωστόσο απίθανο η όλη διαδικασία να φρενάρει εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων και της αβεβαιότητας που κυριαρχεί με δεδομένο ότι και οι τρεις ενδιαφερόμενες εταιρείες έχουν ξένους μετόχους. Η δυσκολία είναι ενδεχομένως μεγαλύτερη για τις Vodafone – Wind που επιθυμούν να εξαγοράσουν το σύνολο τηςForthnet, κίνηση με μεγαλύτερο ρίσκο σε σχέση με αυτό του ΟΤΕ.
Δεδομένο θεωρείται πως και οι δύο πλευρές θα αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις κατατεθειμένες μη δεσμευτικές προσφορές με κύρια αιτία το γεγονός πως ένα σημαντικό κομμάτι του αθλητικού περιεχομένου που είχε η Nova μετακομίζει κατά την επόμενη αθλητική σεζόν στον ΟΤΕ TV.
Εκτιμάται, ότι οι Vodafone – Wind θα προτιμήσουν να κάνει το πρώτο βήμα ο ΟΤΕ ο οποίος εκδηλώνει ενδιαφέρον μόνον για τη συνδρομητική τηλεόραση της Forthnet σε αντίθεση με τις δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που ενδιαφέρονται για το σύνολο της εισηγμένης. Το ίδιο έγινε άλλωστε και κατά την κατάθεση της αρχικής μη δεσμευτικής προσφοράς όπου: Οι Vodafone – Wind προσέφεραν 1,7 ευρώ έως 1,9 ευρώ ανά μετοχή ή με άλλα λόγια κατ΄ ανώτερο 209,1 εκατ. ευρώ για το σύνολο της Forthnet συν τις δανειακές της υποχρεώσεις ύψους 325 εκατ. ευρώ, μια συνολική αποτίμηση δηλαδή της τάξεως των 535 εκατ. ευρώ (η οποία με τη μικρότερη προσφερόμενη τιμή ανά μετοχή είναι περίπου κατά 22 εκατ. ευρώ χαμηλότερη). Η προσφορά του ΟΤΕ για τη συνδρομητική τηλεόραση ήταν 250 έως 300 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά της Forthnet τα χρονικά περιθώρια στενεύουν καθώς όπως είναι γνωστό η εταιρεία δεν έχει λύσει το θέμα της αναχρηματοδότησης του δανεισμού της που έχει καταστεί στο σύνολό του βραχυπρόθεσμος. Όπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση της εισηγμένης έχει καταθέσει νέα πρόταση στις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση ενώ έχει ξεκινήσει προπαρασκευαστικές ενέργειες για την άντληση κεφαλαίων μέσω της έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου. Μάλιστα με αφορμή τα αποτελέσματα 9μήνου η διοίκηση της εισηγμένης είχε αναφέρει πως θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις μέχρι το τέλος του έτους ανάλογα με την έκβαση των δύο μη δεσμευτικών προτάσεων για την εξαγορά της εταιρείας.