Αυξάνονται οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στο χώρο του Internet, αφού η λογοκρισία και ο έλεγχος αυξάνονται συνεχώς, ενώ δεν υπάρχει νομοθετική θωράκιση εναντίον των μαζικών παρακολουθήσεων στο 84% των χωρών. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι, το 2013 το ποσοστό ήταν μικρότερο και έφτανε στο 63%.
Βασικά σημεία της μελέτης Web Index 2014- 15, που εκδίδει κάθε χρόνο το World Wide Web Foundation, αποκαλύπτουν ότι:
- Η λογοκρισία εφαρμόζεται στο 38% των χωρών, σε σχέση με το 32%, πέρυσι.
- Το 74% των χωρών στερούνται ξεκάθαρης και αποτελεσματικής νομοθεσίας για την ουδετερότητα του διαδικτύου (net neutrality), κάτι που δημιουργεί εύφορο έδαφος για διακρίσεις όσον αφορά στην ελεύθερη πρόσβαση σε περιεχόμενο.
- Το 62% των χωρών αναφέρουν ότι το web παίζει σημαντικό ρόλο στην πυροδότηση κοινωνικής ή πολιτικής δραστηριότητας. Κάτι που δικαιολογεί τις προσπάθειες ελέγχου από πολλά καθεστώτα.
- Το 74% των χωρών δεν κάνουν αρκετά για να σταματήσουν την online παρενόχληση των γυναικών.
- 4,3 δισεκατομμύρια άτομα, δηλαδή το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.
- 1,8 δισεκατομμύρια άτομα που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο υφίστανται περιορισμούς και η χρήση του διαδικτύου παρακολουθείται στενά από την κυβέρνηση.
Οι χώρες που αξιολογήθηκαν στους δείκτες πρόσβασης, υλικού και χρήσης και ελευθερίας ήταν συνολικά 86 και στην κορυφή της λίστας βρίσκονται η Δανία, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Μ. Βρετανία και η Σουηδία, ενώ η Ελλάδα καταλαμβάνει την 30ή θέση.
Δείτε παρακάτω τα σχετικά διαδραστικά Infographics από το World Wide Web Foundation