Τέσσερις σημαντικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς προς την ITU (Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών) συζητήθηκαν μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και του γενικού γραμματέα της διεθνούς ενώσεως Houlin Zhao που επισκέπτεται τη χώρα μας.
Συγκεκριμένα οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς όπως τις ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υποδομών Μιχάλης Παπαδόπουλος είναι:
1. Να γίνει η έδρα του Ευρωπαϊκού Γραφείου της ITU στην Ελλάδα. Όπως σημείωσε ο υφυπουργός η Ελλάδα ως ιδρυτικό μέλος της ITU μπορεί να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο να φέρει την ITU πιο κοντά στην Ε.Ε. και την Ε.Ε πιο κοντά στην ITU.
2. Δημιουργία νέου Council Working Group για την «Ατζέντα Connect 2020» της ITU. Το «Connect 2020» ένα από τα πιο σημαντικά Ψηφίσματα (Resolutions) της φετινής Διάσκεψης των Πληρεξουσίων, το οποίο κατέβηκε προς ψήφιση ως πρόταση της Ελλάδας και άλλων 10 χώρων μεταξύ των οποίων Κορέα – Κίνα – Ελβετία – Ισπανία – Βραζιλία και το οποίο βασίζεται στο Στρατηγικό Πλάνο της ITU για το 2016-2019. Η πρόταση έγινε αποδεκτή με σημαντική υποστήριξη από Αμερική, Ρωσία, Ινδία, κα). Η Ελλάδα θα προτείνει στο Συμβούλιο Μαΐου 2015 δημιουργία νέου Council Working Group –ανοιχτό σε όλα τα κράτη μέλη και τα Sector Members (εταιρείες), αλλά και όλους τους relevant stakeholders.
3. Δημιουργία Πλατφόρμας στην ITU για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης συνεργιών μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), των κέντρων καινοτομίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).
4. Συνεργασία της ITU με τον Ακαδημαϊκό – Επιστημονικό χώρο (Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμια, ΙΤΕ) καθώς και με τις ΜΜΕ (Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις) κλάδου ΤΠΕ καθώς και την Ενίσχυση της Ελληνικής Εκπροσώπησης στις επιτροπές – όργανα της ITU.
Η επίσκεψη του κ. Zhao στη χώρα μας αποτέλεσε πρωτοβουλία του κ. Παπαδόπουλου και συμπίπτει με την επανεκλογή της Ελλάδας στο Δ.Σ. της ITU (με 149 ψήφους σε σύνολο 168 ψηφισάντων χωρών) καθώς και με τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την ίδρυση της Ένωσης.
Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Μενέλαος Δασκαλάκης κατά τη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε παρουσία του γενικού γραμματέα της ITU μεταξύ άλλων σημείωσε πως συμφωνήθηκε η υποστήριξη πρωτοβουλιών για μεγαλύτερη συμμετοχή ελληνικών φορέων (ΜΜΕ και Πανεπιστήμιων) και επιστημονικών φορέων στις επιτροπές και στα διάφορα όργανα της ITU με αμοιβαίο όφελος για τη χώρα και τον κλάδο.
Από την πλευρά του ο Houlin Zhao, ο οποίος εκλέχθηκε πρόσφατα στην υψηλότερη θέση του ITU, βασικού οργανισμού του ΟΗΕ για τα θέματα τεχνολογιών επικοινωνιών και πληροφορικής και αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντα του από 01.01.2015 σημείωσε: «Ο τομέας των ΤΠΕ είναι σημαντικός καταλύτης της κοινωνικο – οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και η σειρά των στρατηγικών έργων που ξεκίνησαν από την Ελληνική Κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, το ψηφιακό μέρισμα, το εθνικό παρατηρητήριο ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, την ανάπτυξη των αγροτικών δικτύων, την ανάπτυξη των δημόσιων hotspots WiFi σε όλη την Ελλάδα, αποδεικνύουν ότι οι ΤΠΕ τοποθετούνται στο κέντρο της αναπτυξιακής ατζέντας της Ελλάδας.»
Ο γενικός γραμματέας της ITU συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Βουλής παρουσία του κ. Παπαδόπουλου, ενώ στο πρόγραμμά του περιλαμβάνεται συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και παράγοντες της αγοράς.