Χαρακτηριστικό παράδειγμα ομιλίας πολιτικού χωρίς τίποτα καινούργιο, τίποτα ουσιαστικό και χρήσιμο για τους πολίτες αποτελεί η ομιλία που έκανε ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στο 25ο Συνέδριο της ελληνικής οικονομίας του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα την ψηφιακή οικονομία και τη συμβολή της στην ανάπτυξη των υποδομών της χώρας.
Μεταξύ άλλων ως αρμόδιος για τις υποδομές και στις Επικοινωνίες ο κ. Χρυσοχοϊδης αρκέστηκε απλά να διαπιστώσει την απουσία Wi Fi στους αρχαιολογικούς χώρους, ενώ μίλησε για «σχέδιο ευρυζωνικής πρόσβασης επόμενης γενιάς» το οποίο υποθέτουμε ότι το έχει ο ίδιος στο μυαλό του.
Ως στόχους αυτού του σχεδίου ανέφερε αυτούς της Ψηφιακής Ατζέντας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (έως το 2020, διαθεσιμότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με ταχύτητες άνω των 30Mbps για όλους τους Έλληνες και τουλάχιστον 50% των ελληνικών νοικοκυριών, να διαθέτουν σύνδεση στο διαδίκτυο με ταχύτητα άνω των 100Mbps) που δύσκολα θα πιάσει η χώρα μας αν συνεχιστεί η παντελής απουσία πολιτικής και σχεδιασμού κατόπιν διαβούλευσης με τους παράγοντες της αγοράς, όπως είναι αναγκαίο.
Ο υπουργός Υποδομών δεν παρέλειψε να βάλει και ένα στοίχημα: «Θα πάμε την οπτική ίνα στο σπίτι ή στο κτίριο, για να δώσουμε πρόσβαση στην φαντασία, την πολυμορφία, την καινοτομική χρήση των δυνατοτήτων των δικτύων» δήλωσε σε μια αποστροφή του λόγου του. Μόνο που δεν είπε τίποτα για το πώς και από ποιόν θα πάει η οπτική ίνα στο σπίτι ή στο κτίριο…
Πάντως, λογαριασμό για τις αναγκαίες επενδύσεις έκανε, λέγοντας ότι οι επενδύσεις για την επίτευξη των στόχων θα ξεπεράσουν έως το 2020 τα 2,8 δις ευρώ και μπορεί να ανέλθουν έως τα 4,3 δις ευρώ για να συμπληρώσει ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των επενδύσεων θα προκύψει από τον ιδιωτικό τομέα, με τον δημόσιο να εστιάζεται στη δημιουργία ευνοϊκού πλαισίου ρυθμιστικού και κανονιστικού για την βιωσιμότητα των επενδύσεων, αλλά και σε παρεμβάσεις σε περιοχές, όπου η αγορά δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί.
Μόνο που για να φθάσει στη Βουλή το νομοσχέδιο που απλοποιεί την αδειοδότηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας ώστε να προχωρήσουν οι επενδύσεις χρειάσθηκε ένας ολόκληρος χρόνος…