Ξέρετε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Επαγγελματιών Πληροφορικής (CEPIS); Για όσους δεν το ξέρουν, λοιπόν, το Συμβούλιο είναι ένας μη-κερδοσκοπικός φορέας που εκπροσωπεί 33 Ενώσεις Πληροφορικής από 32 χώρες της Ευρώπης (ανάμεσά τους και η δική μας HePIS), εκπροσωπώντας περισσότερους από 450.000 επαγγελματίες πληροφορικής, τους ίδιους κι όχι τις εταιρείες τους. Στόχος του είναι με πρωτοβουλίες και δράσεις να κινητοποιήσει ευρωπαϊκούς οργανισμούς ώστε να ενισχύσουν την ανάπτυξη του κλάδου των ΤΠΕ μέσα από τον ψηφιακό αλφαβητισμό, τις δεξιότητες, την εκπαίδευση και την έρευνα, καθώς είναι πλέον αναμφισβήτητο ότι η κοινωνία και η οικονομία της Ευρώπης εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από υπηρεσίες και προϊόντα Πληροφορικής.
Αυτό που ίσως, επίσης, δεν ξέρετε είναι ότι από τα μέσα του 2015 και για μία τετραετία, αυτό το σημαντικό και πανευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει Έλληνα Πρόεδρο, τον Βύρωνα Νικολαΐδη, Πρόεδρο και Διευθ. Σύμβουλο του Ομίλου Peoplecert.
Η θητεία του συμπίπτει με μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς στη διάρκειά της πρέπει ουσιαστικά να επιτευχθούν όλοι οι φιλόδοξοι, πλην μακρινοί για την ώρα, στόχοι του προγράμματος Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε οι χώρες – μέλη της να μείνουν μέσα στο παιχνίδι του ανταγωνισμού με τους Αμερικανούς και τους Ασιάτες. Και δε μιλάμε θεωρητικά, αλλά πρακτικά, αφού από την Ευρώπη λείπουν σήμερα μισό εκατομμύριο ειδικοί σε θέματα Πληροφορικής, που θα έχουν γίνει 900.000 ως το 2020, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες σ’ αυτόν τον τόσο κρίσιμο τομέα.
Σημαντική συνεισφορά
Σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο κλάδος συνεισφέρει το 6% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, ενώ συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας κατά 50%. Με δεδομένο το μέγεθος της εξάρτησης από τις ΤΠΕ, τα χαμηλά επίπεδα επαγγελματισμού και η έλλειψη δεξιοτήτων μοιραία αποτελούν απειλή για το μέλλον. Κι αυτό ακριβώς επιβεβαιώνουν οι αριθμοί καθώς, σύμφωνα με έρευνα της CEPIS, μόνο το 23% των επαγγελματιών Πληροφορικής διαθέτει σήμερα τις κατάλληλες δεξιότητες για τις θέσεις που κατέχει, ενώ ο αριθμός των πτυχιούχων μειώνεται σχεδόν σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα και πολλά ταλέντα χάνονται, καθώς η Πληροφορική δεν αναγνωρίζεται ως σημαντικό μάθημα στα σχολεία. Παρά τις θετικές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης, οι νέοι δεν την προτιμούν όσο θα έπρεπε και είναι χαρακτηριστικό ότι λιγότερο από το 20% των επαγγελματιών Πληροφορικής στην Ευρώπη είναι κάτω των 30 ετών… Από αυτή τη λογική δεν εξαιρείται ούτε η Ελλάδα: παρότι η ζήτηση για επαγγελματίες ΤΠΕ δείχνει πως θα συνεχίσει να αυξάνεται σταθερά ως το 2020, οι υποψήφιοι δεν έχουν τις απαιτούμενες δεξιότητες, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας να μην καλύπτεται. Μ’ άλλα λόγια, κόσμο έχουμε, αλλά όχι ακόμα το απαιτούμενο επίπεδο…
Η σοβαρότερη πρωτοβουλία αντιμετώπισης της έλλειψης ψηφιακών δεξιοτήτων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -της οποίας και η νέα ηγεσία εξακολουθεί να κατατάσσει ως πρώτη προτεραιότητα την Ψηφιακή Ενοποίηση της Ευρώπης- είναι η «Μεγάλη Συμμαχία για την Ψηφιακή Απασχόληση» (Grand Coalition for Digital Jobs) στην οποία μετέχουν κυβερνήσεις, οργανισμοί και επιχειρήσεις. Η CEPIS έχει αναπτύξει, από την πλευρά της, το (onlineκαι δωρεάν) εργαλείο e-Competence Benchmark (Δείκτης Αναφοράς Ψηφιακών Προσόντων), το οποίο επιτρέπει στους επαγγελματίες να αυτο-αξιολογηθούν ως προς τις δεξιότητες που απαιτούνται για διάφορες (23 συνολικά) ειδικότητες του κλάδου.
Από ουραγοί, πρωτοπόροι
Η συζήτηση με τον κ. Νικολαΐδη δεν θα μπορούσε να μην εστιαστεί και στην ελληνική πραγματικότητα, με αναφορές στο Ελληνικό Δίκτυο Επαγγελματιών Πληροφορικής (HePIS), το μέλος της CEPIS στην χώρα μας, που περιλαμβάνει στη δύναμή του περίπου 400 επαγγελματίες. Η HePIS είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις πολιτικές της CEPIS, υλοποιώντας διάφορες δράσεις, από τις οποίες ξεχωρίζει η πρωτοβουλία Getbusy.gr, ένα εκπαιδευτικό portal το οποίο περιέχει ολοκληρωμένο ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό, που μπορεί να αξιοποιηθεί απ΄ όλους τους νέους (15.000 το έχουν ήδη κάνει), προκειμένου να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους στο σύγχρονο και ιδιαίτερα απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον.
Κι όπως γίνεται πάντα, πολλά ενδιαφέροντα λέγονται και ακούγονται «εκτός κειμένου», στην ώρα των ερωτήσεων με την οποία ολοκληρώνονται συνήθως οι συνεντεύξεις… Ο νέος πρόεδρος της CEPIS, φανερά κεφάτος, μίλησε για την Peoplecert, τους 145 εξειδικευμένους εργαζομένους της, που μάλλον θα γίνουν 200 μέσα στον επόμενο χρόνο, και την παρουσία της σε 140 χώρες, για τους 45 εργαζομένους στο τμήμα R&Dπου κι αυτοί θα γίνουν 60, για τις υψηλές προσδοκίες από τη δράση του Coding (Προγραμματισμού) που οργανώνει ο αντιπρόεδρος της HePISκαι ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Π. Γεωργιάδης, με σχολικές επισκέψεις και ενημέρωση άνω των 30.000 μαθητών, αλλά και την παράλληλη ανάπτυξη mobile & web εφαρμογής, ώστε οι μαθητές να αποκτούν βασικές γνώσεις προγραμματισμού παίζοντας ένα παιχνίδι.
Στην πιο ενδιαφέρουσα αποστροφή, πάντως, ο κ. Νικολαΐδης δήλωσε ότι για να πάνε καλύτερα τα πράγματα στη χώρα μας στο χώρο της Πληροφορικής, ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί από πλευράς αποτελεσματικότητας για την ανάπτυξη ισάξιος του Τουρισμού, δε χρειάζονται τόσο χρήματα, όσο πολιτικές και δεσμεύσεις! Χρειάζεται υπουργείο Τεχνολογίας, αύξηση των επενδύσεων για R&Dκαι ολοκληρωμένη στρατηγική, με απώτερο στόχο από ουραγοί να γίνουμε πρωτοπόροι. Ο ίδιος, πάντως, με τη νέα του ιδιότητα, δεσμεύεται να βοηθήσει όσο μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση, με επαφές, εξεύρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων και ευαισθητοποίηση του κοινού.