Λίγο πριν την αυγή του 2015, κορυφαία στελέχη της EMC κάνουν τις προβλέψεις τους σχετικά με τις τάσεις και τις τεχνολογίες που θα κυριαρχήσουν κατά το μεγαλύτερο μέρος της νέας χρονιάς.
- Wearable–Schmearable
Οι φανατικοί της Apple σε ολόκληρο τον κόσμο περιμένουν ότι, μετά την παρουσίαση του iWatch, θα παρουσιαστούν ακόμη περισσότερες wearable συσκευές. Δεν είμαστε τόσο βέβαιοι γι’ αυτό όμως. Κάθε άνθρωπος κάτω των 35 δεν φοράει πια ρολόι – Μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων κάτω των 35 δεν φοράνε πλέον ρολόι. Αντίθετα χρησιμοποιούν το smartphone για οτιδήποτε. Πολλά wearables θα αποτύχουν εμπορικά…η αγορά θα συνεχίσει να στηρίζεται από όσους φορούν το ακουστικό Bluetooth στο αυτί τους ολόκληρη τη μέρα. Παρόλα αυτά, αξίζει να αναφερθεί πώς δεν θα αποτύχει εντελώς ολόκληρη η wearable τεχνολογία. Αρκετά wearable προϊόντα θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην αγορά, καλύπτοντας εξειδικευμένες εφαρμογές – όπως τα FitBits ή τα Jawbones τα οποία παρακολουθούν βασικές παραμέτρους της υγείας και των δραστηριοτήτων των ανθρώπων, συνεχίζοντας να αναπτύσσονται και να ενσωματώνονται σε αθλητικά ρούχα, παπούτσια και εξοπλισμό.
- Πιάνοντας τον καταναλωτή «στα πράσα»
Η διείσδυση των κινητών φέρνει σαρωτικές αλλαγές σχεδόν σε κάθε κλάδο της οικονομίας. Όσες επιχειρήσεις προσαρμόζουν τις υπηρεσίες τους, ώστε να τις προσφέρουν και μέσω φορητών συσκευών, έχουν τη δυνατότητα να κτίσουν άμεσες σχέσεις με τους καταναλωτές. Αυτό είναι και το όνειρο κάθε υπεύθυνου μάρκετινγκ, η δυνατότητα να επηρεάζει τους καταναλωτές – όταν είναι έτοιμοι να κάνουν την επιλογή τους, και να τους στρέψει την προσοχή στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που ο ίδιος θέλει. Σκεφθείτε έναν έμπορο ο οποίος γνωρίζει σε ποιο ακριβώς σημείο στέκεται κάποιος πελάτης στο κατάστημά του ή την εταιρεία αθλητικών που μαθαίνει τον τρόπο άθλησης και το επίπεδο της υγείας των πελατών της – πρόκειται για χρυσωρυχείο! Όμως οι καταναλωτές είναι ασταθείς και ανυπόμονοι. Πολλές εταιρείες εργάζονται εδώ και χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση ενώ ανάλογα προϊόντα θα αρχίσουν να υιοθετούνται από όλο και περισσότερους. Αυτό σημαίνει τεράστιους όγκους δεδομένων, η επεξεργασία των οποίων θα πρέπει να γίνεται σε πραγματικό χρόνο, γεγονός που θα φέρει τρομακτική αύξηση λύσεων βασισμένων σε τεχνολογίες όπως τα in-memorydatabases και το flashstorage.
- Όλα είναι θέμα Software
Τα τελευταία δέκα χρόνια, περίπου, οι περισσότερες επιχειρήσεις σταμάτησαν να γράφουν κώδικα (software). Τα τμήματα ΙT άρχισαν να ειδικεύονται στη διαχείριση datacenters και την ανάπτυξη συστημάτων ERP. Την επόμενη δεκαετία, σχεδόν κάθε κλάδος της οικονομίας θα αλλάξει ριζικά μέσω του software, πολλές φορές μέσω εφαρμογών για φορητές συσκευές – smartphones και ταμπλέτες σίγουρα, αλλά και συσκευές ενσωματωμένες σε αυτοκίνητα, κινητήρες αεροπλάνων, αθλητικά παπούτσια και ανθρώπους! Σκεφθείτε το Tesla, το οποίο είναι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Εκτός όμως από ηλεκτροκίνητο είναι κι ένα όχημα το οποίο βασίζεται στο software. Η Tesla επέδρασε στην εμπειρία οδήγησης με τον τρόπο που το έκανε η Apple στην κινητή τηλεφωνία – το αυτοκίνητο μετατρέπεται σε μια πλατφόρμα software επάνω στην οποία μπορούν να αναπτύσσονται καινοτόμες εφαρμογές. Όσες επιχειρήσεις δεν ακολουθήσουν αυτόν το δρόμο της καινοτομίας δεν πρόκειται να μακροημερεύσουν. Η συγκεκριμένη τάση φαίνεται να εδραιώνεται – και από αυτό δεν εξαιρούνται οι υποδομές των datacenters. Στο μέλλον, η λειτουργία και η διαχείριση δικτύων, storagearrays, servers και ολόκληρων datacenters θα γίνεται μέσω έξυπνου λογισμικού.
- Agile ανάπτυξη λογισμικού + γενιά των Millennials = Το νέο IT
Την επόμενη δεκαετία η επιχειρηματική δραστηριότητα θα αλλάξει ριζικά, μέσα από νέες, διαφοροποιημένες εφαρμογές λογισμικού οι οποίες θα τρέχουν σε φορητές συσκευές. Μόνο που το λογισμικό δεν θα γράφεται με τον τρόπο που γινόταν πριν 20 χρόνια. Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι η αλλαγή του κώδικα μετά από κάποιο στάδιο ανάπτυξης είναι πολύ δαπανηρή. Γι’ αυτό όλοι ήταν υποχρεωμένοι να ορίζουν τις προδιαγραφές σχετικά νωρίς, να τις ‘κλειδώνουν’ και να αντιστέκονται σε οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής. Η αλλαγή ήταν κάτι ιδιαίτερα αρνητικό. Πολλοί προγραμματιστές πέρασαν την καριέρα τους δουλεύοντας σε έργα που κράτησαν χρόνια και τελικά κατέληξαν σε λάθος αποτέλεσμα – αυτή ήταν η μαγεία της σειριακής ανάπτυξης (‘waterfall’ development).
Αν τελικά ο μετασχηματισμός των επιχειρήσεων γίνει πραγματικότητα, θα έχει υλοποιηθεί από τις ίδιες – το ‘ΙΤ’ θα είναι συχνά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε αυτές. Η ανάπτυξη θα γίνεται με τρόπο επαναληπτικό, με χρήση agile τεχνικών – δίνοντας αρχικές προτεραιότητες και αλλάζοντάς τις κάθε δύο εβδομάδες, ανάλογα με το feedback από την ίδια τη δραστηριότητα της επιχείρησης. Πρόκειται για ένα εντελώς νέο μοντέλο ΙΤ, το οποίο προσφέρει σχεδόν άμεση ανταμοιβή – ιδανικό για τη γενιά των millennial η οποία θα μπαίνει στην αγορά. Το 2015 θα μπορούσε να εξελιχθεί στη χρονιά που ξεκινά η αποκέντρωση του IT – με τις λειτουργίες ΙΤ να παραμένουν κεντρικές, αλλά την ανάπτυξη του κώδικα να οδεύει προς τα αντίστοιχα τμήματα της επιχείρησης που θα χρησιμοποιήσουν κάθε εφαρμογή.
- Ένα νέο μάθημα
Το 2015 θα ανατείλει μια νέα εποχή στην εκπαίδευση. Θα παρατηρηθεί η αρχή του τέλους των διαλέξεων στις πανεπιστημιακές αίθουσες. Ναι, η διάλεξη του καθηγητή, ως μέθοδος διδασκαλίας έχει τελειώσει. Δοκιμές σε κορυφαία πανεπιστήμια έχουν δείξει ότι, σε μια διάλεξη διάρκειας 40 λεπτών, ο μέσος φοιτητής είναι συγκεντρωμένος για περίπου 7 λεπτά. Αν η διάρκεια του μαθήματος ανέβει στα 60 λεπτά, η προσοχή των φοιτητών πέφτει ακόμη περισσότερο! Κολλέγια τα οποία μετέφεραν τις παραδόσεις online, είδαν τα ποσοστά αποτυχίας στις εξετάσεις να πέφτουν κατά 50%, πλησιάζοντας μονοψήφιες τιμές. Και αυτό δεν είναι το μοναδικό καλό νέο. Η μεταφορά εκπαιδευτικού υλικού σε online πλατφόρμες προσφέρει σε όλους τη δυνατότητα να μορφωθούν. Φανταστείτε έναν κόσμο όπου καθένας θα έχει πρόσβαση στο υλικό το οποίο διδάσκονται οι φοιτητές των καλύτερων αμερικανικών πανεπιστημίων! Την επόμενη φορά που θα δείτε παιδιά σε κάποιο εκπαιδευτικό site, δώστε προσοχή – αυτό που βλέπετε είναι το μέλλον της εκπαίδευσης σε εξέλιξη.