Βόλτες στα κομματικά γραφεία και στα συρτάρια της γενικής γραμματείας της κυβέρνησης συνεχίζει να κόβει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών στο οποίο έχουν συμπεριληφθεί οι νέες ρυθμίσεις για την αδειοδότηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και τη λειτουργία της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) χωρίς να βρίσκει τον δρόμο του προς τη Βουλή.
Μετά από σχεδόν ένα χρόνο από την προηγούμενη απόπειρα του αρμόδιου υπουργείου να νομοθετήσει σχετικά και ενώ οι ενδιαφερόμενοι φορείς γνωρίζουν ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται στην τελική του μορφή, φαίνεται πως υπάρχουν και άλλα ζητήματα που εμποδίζουν να δοθεί ένα τέλος στο σήριαλ αυτό που έχει ως συνέπεια να καθυστερούν οι επενδύσεις στην κινητή τηλεφωνία. Εκτιμάται ότι τα ζητήματα αυτά έχουν σχέση με την αδυναμία μελών της κυβέρνησης να συνεργαστούν μεταξύ τους για να καταλήξουν σε αποφάσεις.
Με δεδομένα τα παραπάνω για πολλοστή φορά το επίμαχο πολυνομοσχέδιο που επιγράφεται «Ρυθμίσεις θεμάτων Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Δημοσίων Έργων» διέρρευσε στα δημοσιογραφικά γραφεία.
Σύμφωνα λοιπόν με το κεφάλαιο που αναφέρεται στις τηλεπικοινωνίες απλοποιείται το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την αδειοδότηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, διευκρινίζονται ασάφειες και επιταχύνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης του δικτύου των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Με τις νέες προτεινόμενες ρυθμίσεις αντικαθίσταται ο Περιφερειάρχης από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε περίπτωση κατάθεσης προσφυγών κατά αποφάσεων πολεοδομικών αρχών όσο αφορά τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.
Ακόμη, θεσπίζεται παράβολο, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί στη συνέχεια, για τις περιπτώσεις καταγγελιών που αφορούν σε παραβάσεις της νομοθεσίας περί νομίμου εγκαταστάσεως και λειτουργίας κατασκευών κεραιών ή λειτουργία παρανόμων σταθμών οποιασδήποτε υπηρεσίας ραδιοεπικοινωνιών ή πρόκληση επιζήμιων παρεμβολών, εφόσον για τη διερεύνησή τους απαιτείται πραγματοποίηση επιτόπιων ελέγχων από συνεργεία μετρήσεων ή τεχνικά κλιμάκια της Ε.Ε.Τ.Τ. (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων).
Το πολυνομοσχέδιο ρυθμίζει ακόμα θέματα που άπτονται της λειτουργίας της ΕΕΤΤ και του τρόπου που αποδίδει τα έσοδά της στο δημόσιο, ενώ επιβάλλει στους ραδιοφωνικούς σταθμούς με εγκατεστημένες κατασκευές κεραιών, εν αναμονή της εκδόσεως των οριστικών Χαρτών Συχνοτήτων και της ολοκλήρωσης της αδειοδότησης από το ΕΣΡ να δηλώσουν στην Ε.Ε.Τ.Τ. σε συγκεκριμένη σύντομη προθεσμία (6 μήνες) όλα τα κεραιοσυστήματά τους με πλήρη καταγραφή των αναγκαίων τεχνικών και λειτουργικών τους χαρακτηριστικών.