Όταν ο άλλος σου δίνει 381 μύρια, είναι επιβεβλημένο να κάνεις μια σεμνή τελετή για να τον ευχαριστήσεις. Καλά έκανε λοιπόν ο Πρόεδρος και δεξιώθηκε τους τρεις κινητοφύλακες. Ωστόσο, δεν κατάφερε να έχει έναν καλεσμένο που η παρουσία του θα είχε εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τους παρευρισκόμενους και θα λειτουργούσε καταλυτικά. Ο Γκίκας, ως ο τελικός παραλήπτης των τριών επιταγών, έλειπε και έτσι αναγκαστικά τα άκουσε ο Πρόεδρος, αντ’ αυτού, ως ο έχων το γενικό πρόσταγμα.
Τι λένε δηλαδή τα δίκτυα; Ότι ναι, μας τα παίρνετε «πακέτο» με τους διαγωνισμούς του φάσματος, μας τα παίρνετε με τη φορολογία, μας τα παίρνετε με τα πρόστιμα. Και τι ζητάμε; Να μας αφήσετε να κάνουμε τη δουλειά μας δίνοντάς μας ένα σταθερό και ασφαλές πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούμε να λειτουργούμε και να αναπτύσσουμε το δίκτυό μας, το οποίο στο κάτω-κάτω, παράγει λεφτά για όλους. Άδικος κόπος. Στις πόρτες των Υπουργείων, όσο θέλεις βρόντα!
Το είχαμε γράψει πιο παλιά, το επεσήμανε όσο πιο καθαρά γινόταν και ο Νάσος. Είπε δηλαδή, ευθέως, αμέσως και σαφώς ότι, οι επενδυτές που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα μέσω της Wind, δεν διαφέρουν καθόλου από αυτούς που αναζητεί και προσπαθεί να δελεάσει η χώρα σε διάφορα fora. Αυτοί λοιπόν οι επενδυτές, που ακούνε κάθε τόσο από το ΔΣ, για τις γκρίζες ζώνες της Ελληνικής νομοθεσίας και τις συνεχείς εισφορές υπέρ φάσματος, αδειών και προστίμων, μάλλον δεν είναι και οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελληνικής Οικονομίας. Με ανάλογη σαφήνεια μίλησαν τόσο ο Γλαύκος όσο και ο Μιχάλης.
Πάντως οφείλουμε να κατανοήσουμε τη θετική στάση του Προέδρου, ο οποίος προερχόμενος από την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις, είναι βέβαιο ότι βρέθηκε σε δύσκολη θέση, γιατί ήξερε πόσο δίκαια ήταν τα παράπονα.
Γιατί, άλλο να θεωρείς ότι οι θέσεις σου είναι σωστές και τις υπερασπίζεσαι, ή να είσαι πολιτικός -οπότε μπορείς να υπερασπιστείς οτιδήποτε με όλες σους τις δυνάμεις- και άλλο να μην έχεις ουσιαστική διαφωνία, χωρίς ταυτόχρονα να είσαι πολιτικός ή …δικηγόρος, ώστε να μπορείς να αραδιάσεις διάφορα απίθανα.
Σε κάθε περίπτωση η εξίσωση δεν είναι εύκολη. Ωστόσο, αν προσέξει λίγο ο Πρόεδρος και τα ετερόκλητα «πετραδάκια» που έχουν μπει στα παπούτσια της ολομέλειας και δεν αφήνουν την ΕΕΤΤ να τρέξει, ίσως έχουμε ευχάριστες εκπλήξεις.
No passaran: Η Ουγγρική επανάσταση του Internet!
Ψωμί, Παιδία, Ελευθερία και Internet! Mιλώντας για εισπρακτικές πολιτικές, είδατε το χαμό που έγινε στην Ουγγαρία όταν η κυβέρνηση πήγε να φορολογήσει το Internet. Για 50 λεπτά του ευρώ ανά Gigabyte, παραλίγο οι Μαγυάροι να ζούσαν τη δική τους 17 Νοέμβρη, ημέρα που είχε προγραμματιστεί για ψήφιση το νομοσχέδιο.
Πρέπει να είναι πρώτη φορά που καταγράφονται τόσο μαζικές διαδηλώσεις σε μια ευρωπαϊκή χώρα με αφορμή το Internet και σίγουρα είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση αναγκάζεται «να ανακρούσει πρύμναν» τόσο θεαματικά, παρά την συντριπτική πλειοψηφία εδρών που κατέχει στη Βουλή. Όταν ένας νόμος αντιτίθεται στην κοινή λογική, στην πραγματικότητα καθίσταται ανεφάρμοστος ή αποσύρεται ταπεινωτικά. Ας το έχουν αυτό κατά νου και οι δικοί μας πολιτικοί, κάποιοι από τους οποίους δεν κρύβουν τις ορέξεις τους να βάλουν το χέρι τους στα bits και τα bytes μας.
Είδατε τελικά που μερικά πράγματα που θεωρούνται μικρά, ασήμαντα και δεδομένα, πόσο επηρεάζουν την αντίδραση του κόσμου;
Τώρα βέβαια θα πείτε ότι άλλο οι Ούγγροι άλλο εμείς. Ομολογώ ότι σε μεγάλο βαθμό έχετε δίκιο. Εμείς που φάγαμε το ΕΤΗΔΕΕ και τη συνέχειά του τον ΕΝΦΙΑ, καιρό πριν είχαμε καταπιεί αμάσητο το τέλος κινητής τηλεφωνίας και ίσως ακόμη πιο εύκολα θα πέρναγε και επιπλέον φόρος 4% υπέρ του Κέντρου Ελληνικού Κινηματογράφου που ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει –αν γίνει κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αλήθεια είναι πάντως ότι ο Σταθάκης μιλώντας στο InfoCom δεν είπε κάτι σχετικό, αλλά …ποτέ δεν ξέρεις.
Ψηλά το κεφάλι
Καλά να πάθουμε πάντως, αφού μένουμε αγκιστρωμένοι στο έδαφος και με ρυθμίσεις, φορολογίες, roaming και άλλα τέλη, βρισκόμαστε σε μία μόνιμη ομφαλοσκόπηση.
Ίσως να σηκώναμε το κεφάλι όπου μόλις 36.000 χιλιόμετρα ψηλά τουλάχιστον τρεις δορυφορικοί πάροχοι τηλεόρασης και Internet βρίσκονται εκεί για να γεμίσουν το ψηφιακό χάσμα και να μας απαλλάξουν -σε κάποιο βαθμό- από τις μάταιες τούτες «επίγειες» ρυθμιστικές και άλλες διενέξεις.
Να δείτε ότι, ενώ κοιτούσαμε πριν από ένα χρόνο δύσπιστα την Kroes που δήλωνε ευθαρσώς ότι το ψηφιακό χάσμα δεν υπάρχει πλέον, από τη στιγμή που υπάρχουν οι δορυφόροι, τώρα ακούμε για 4play δορυφορικές υπηρεσίες και μας φαίνεται λογικό. Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι και η Kroes λειτουργούσε κάπως στη λογική «δεν έχουνε ψωμί, ας φάνε παντεσπάνι», αλλά από την άλλη τα κόστη για τα δορυφορικά έχουν πέσει σημαντικά, οι υπηρεσίες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και σε αρκετές περιπτώσεις η εξ ουρανού σύνδεση αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση.
Τις εξελίξεις τις είχε αντιληφθεί εδώ και χρόνια ο Χριστόδουλος, o οποίος επέμενε να πιάσει ταχύτητα διαφυγής από τον Οργανισμό, του οποίου δεν ήταν βασική δουλειά τα δορυφορικά, προκειμένου να κάνει focus και να βάλει σε νέα τροχιά τον Hellas Sat.
Τελικά, δεν είχε μόνο μια φορά δίκιο, αλλά τρεις, αφού ο No1, βγάζει λεφτά, ο Νο.2 είναι υπό κατασκευή και ο Νο.3 στα σχέδια. Το κερασάκι σε όλα αυτά είναι ότι ακριβώς δύο χρόνια πριν, παραλίγο να χάσουμε την τροχιακή θέση που κατέχουν η Ελλάδα και η Κύπρος. Τελικά αυτή η χώρα ζει μονίμως στο παρά πέντε.