Σήμερα 30/10/2014 ολοκληρώθηκε και τυπικά η απόδοση του φάσματος κινητής στους τρεις παρόχους.
Στην επίσημη τελετή υπογραφής που έλαβε χώρα στα γραφεία της ΕΕΤΤ o οικοδεσπότης κ.Λουρόπουλος υποδέχθηκε τους κκ. Τζαμάζ, Περσιάνη και Ζαρκαλή Διευθύνοντες Συμβούλους του ΟΤΕ, Vodafone Ελλάς και Wind Ελλάς αντίστοιχα.
Ο κ.Λουροπουλος δήλωσε ότι το νέο φάσμα συχνοτήτων θα προσδώσει προστιθέμενη αξία μέσω των νέων υπηρεσιών που θα παραχθούν από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ενώ τόνισε επίσης ότι, η επένδυση εκ μέρους μεγάλων ομίλων τεχνολογίας δείχνει την εμπιστοσύνη τους στο μέλλον της χώρας.
Εκ μέρους του ΟΤΕ ο κ.Τζαμάζ, επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του Ομίλου στην ανάπτυξη της Ελλάδας και συμπλήρωσε ότι τα 135 εκατομμύρια που καταβάλλει ο ΟΤΕ για το ψηφιακό μέρισμα, είναι ένα μικρό μέρος από την επένδυση του 1,3 δισ. που έχει ως τώρα επενδύσει. Επίσης δεσμεύτηκε ότι ο Οργανισμός θα υπερκαλύψει τους στόχους της Ψηφιακής Ατζέντας 2020.
Ο κ. Περσιάνης επιβεβαίωσε και από πλευράς Vodafone, την εμπιστοσύνη του βρετανικού ομίλου για την επένδυση στην Ελλάδα. Το τμήμα του φάσματος που απέκτησε καταβάλλοντας 124,5 εκατ. ευρώ, θα χρησιμοποιηθεί για την αναβάθμιση των υπηρεσιών δεδομένων με άξονα την ανάπτυξη 4G.
Συμπλήρωσε επίσης ότι παρά τη συμπίεση των εσόδων η Vodafone συνεχίζει να επενδύει, έχοντας φτάσει πλέον κοντά στα 1,5 δις. ευρώ.
Δεν παρέλειψε όμως να τονίσει ότι, απαραίτητες προϋποθέσεις, τόσο για να αποδώσει η επένδυση, όσο και για να δημιουργηθούν νέες, είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης των σταθμών βάσης και να επιταχυνθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων εκ μέρους της ΕΕΤΤ..
Ο κ.Ζαρκαλής, υπερθεμάτισε λέγοντας και εκείνος ότι η Wind εκτός από τα 122 εκατομμύρια για το φάσμα ως τρίτος παίκτης έχει επενδύσει την τελευταία τετραετία 500 εκατομμύρια ευρώ στην επέκταση και αναβάθμιση του δικτύου της.
Ταυτόχρονα όμως μετέφερε τους προβληματισμούς των μετόχων-επενδυτών της Wind που, εν μέσω κρίσης έχουν καταβάλει 800 εκατομμύρια, δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από τα 500 εκατομμύρια λειτουργικά κέρδη της εταιρίας.
Την ίδια στιγμή αντιμετωπίζουν ένα μη-φιλικό περιβάλλον, όταν το ελληνικό Δημόσιο υπερφορολογεί τις υπηρεσίες και δημιουργεί συνεχώς εμπόδια στην ομαλή αδειοδότηση των κεραιών. Υπενθύμισε ότι, περισσότερες από 4000 κεραίες βρίσκονται σε μια γκρίζα ζώνη ημινομιμότητας, έρμαια στις επιβουλές διαφόρων τοπικών παραγόντων που λειτουργούν είτε από άγνοια, είτε κακόβουλα.
Και σαν να μην έφτανε αυτό τελικά καταλήγει στο να επιβάλλει πρόστιμα στις εταιρίες. Όλα αυτά ανατρέπουν εκ βάθρων το στρατηγικό σχεδιασμό και δημιουργούν προβληματισμό στους μετόχους.
Δεν παρέλειψε επίσης να τονίσει ότι οι επενδυτές που τόσο πολύ θέλει η Ελλάδα να προσελκύσει, βλέπουν ανάλογα παραδείγματα και διστάζουν να εντάξουν την χώρα μας στους επενδυτικούς προορισμούς.
Τέλος, αναγνώρισε ότι δεν φταίει για όλα η ΕΕΤΤ και ειδικά η παρούσα Ολομέλεια που ίσως κληρονόμησε συσσωρευμένα προβλήματα.