Η ανακοίνωση του Apple Pay, στην παρουσίαση των νέων iPhones αναθέρμανε το χώρο των ηλεκτρονικών πληρωμών, που δεν έχει καταφέρει ακόμα να κερδίσει την εμπιστοσύνη της πλατιάς μερίδας των καταναλωτών.
Τα ζητήματα της ασφάλειας δεδομένων, της απλότητας στις διαδικασίες και της ύπαρξης κοινού προτύπου συναλλαγών δεν έχουν βρει ακόμα πειστική απάντηση από τις υφιστάμενες λύσεις. Η Apple παρέχει ήδη μια καλοσχεδιασμένη λύση για τα δύο πρώτα ζητήματα, μέσω της τεχνολογίας του Touch ID και με το Apple Pay φιλοδοξεί να φτιάξει την de facto πλατφόρμα διεκπεραίωσης συναλλαγών, συνάπτοντας συνεργασίες με δημοφιλής αλυσίδες προϊόντων και υπηρεσιών και παρέχοντας τα ανάλογα εργαλεία ανάπτυξης τέτοιων εφαρμογών. Είχε προηγηθεί η πλατφόρμα Google Wallet, που δεν έχει καταφέρει ακόμα να εισχωρήσει στην αγορά.
Φυσικό είναι, οι εν λόγω κινήσεις να αντιμετωπίζονται ως απειλή από τους οργανισμούς που διαχειρίζονται των υφιστάμενο όγκο των ηλεκτρονικών συναλλαγών στα καταστήματα, δηλαδή αυτών που γίνονται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Οι μέχρι τώρα απαντήσεις από τη μεριά τους βασίζονταν είτε στην «ενσωμάτωση» της κάρτας σε mobile app, είτε στη χρήση φορητών αναγνωστών κάρτας που κουμπώνουν στη mobile συσκευή του πελάτη (Square reader). Το αποτέλεσμα δεν δικαίωσε τις προσδοκίες και ενώ πατούσαν στο γνωστό και δοκιμασμένο σύστημα συναλλαγών, δεν εξασφάλιζαν ούτε την απαραίτητη ασφάλεια αλλά ούτε την απαιτούμενη απλότητα στις διαδικασίες.
Η Mastercard ξαναδοκιμάζει αυτήν τη φορά να εξελίξει την πιστωτική κάρτα, προσθέτοντας έναν αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων και ένα κύκλωμα NFC στην επιφάνειά της. Ο νέος τύπος κάρτας δοκιμάζεται ήδη και φιλοδοξεί να λύσει το ζήτημα της ασφάλειας αποθηκεύοντας τα δεδομένα του κατόχου στην ίδια την κάρτα, παρακάμπτοντας τη διαδικασία επικοινωνίας με κάποιον εξωτερικό διακομιστή. Φυσικά, τα δεδομένα αυτά είναι κρυπτογραφημένα και «ξεκλειδώνονται» μόνο με το δαχτυλικό αποτύπωμά του, ενώ απαλλάσσει το χρήστη από την εισαγωγή του PIN. Στην απλότητα της λύσης βοηθάει και το γεγονός ότι η επικοινωνία με το τερματικό πληρωμών (POS) του καταστήματος γίνεται ασύρματα και χωρίς διαδικασία «ζευγαρώματος», μέσω NFC. Εν ολίγοις, ο χρήστης τοποθετεί το δάχτυλο του στον αναγνώστη, όταν αποφασίσει την πληρωμή και η ίδια η κάρτα, αφού επιβεβαιώσει την ταυτότητα του κατόχου δίνει ασύρματα την εντολή στο τερματικό να ολοκληρώσει τη συναλλαγή.
Η υλοποίηση της λύσης αυτής έγινε με τη βοήθεια της Zwipe, που ειδικεύεται στη βιομετρική τεχνολογία και βασίζεται σε βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν στον υφιστάμενο τύπο καρτών. Η Zwipe Mastercard, όπως ονομάζεται προς το παρόν, θεωρείται συμβατή με όλους τους τύπους τερματικών πληρωμής και το μοντέλο λειτουργίας της θα μπορούσε να επεκταθεί και σε κάρτες Visa, American Express κτλ. Βέβαια, δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για την τροφοδοσία των ηλεκτρονικών μονάδων της κάρτας, την αυτονομία αυτής και φυσικά το τυχόν κόστος για το χρήστη.
Πηγή: MyPhone