Συμφωνία για επένδυση ύψους 2,5 δις. ευρώ σε σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) με σκοπό την ενίσχυση του κλάδου των δεδομένων και την προώθηση της Ευρώπης στην πρώτη θέση παγκοσμίως στον τομέα αυτό προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Big Data Value Association.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, υπεγράφη μνημόνιο συνεννόησης σχετικά με τη σύσταση της ΣΔΙΤ για τα μαζικά δεδομένα, από την αντιπρόεδρο της Επιτροπής Νέιλι Κρους και τον πρόεδρο του Big Data Value Association Jan Sundelin.
Ο Big Data Value Association αποτελεί μια μη κερδοσκοπική ένωση που διευθύνεται από τη βιομηχανία, με μέλη εταιρείες, πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα, π.χ., ATC, IT Innovation, IBM, SINTEF, University of Bologna (CINI), Polytechnical University of Madrid, NOKIA Solutions and Networks, THALES, University of Duisburg Essen, Siemens, SAP, Engineering, TIE Kinetix, ANSWARE, Software AG, Orange, Atos, INDRA, ITI, VTT, Fraunhofer, DERI, και Technical University of Berlin. Η ένωση είναι ανοικτή σε εταιρείες και ερευνητικά ιδρύματα που θα επιθυμούσαν να γίνουν μέλη.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αξιοποίηση των μαζικών δεδομένων θα μπορούσε να σημαίνει την κατάκτηση μέχρι και του 30% της παγκόσμιας αγοράς δεδομένων για τους Ευρωπαίους προμηθευτές, 100.000 νέες, σχετικές με τα δεδομένα, θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, μέχρι το 2020, 10% χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, καλύτερα αποτελέσματα για τον τομέα της περίθαλψης και πιο παραγωγικό βιομηχανικό εξοπλισμό.
Εκτιμάται ότι η ΣΔΙΤ σε αυτή την περίπτωση θα βοηθήσει τον δημόσιο, ιδιωτικό και ακαδημαϊκό κλάδο να στηρίξουν κυρίως την έρευνα και την καινοτομία γύρω από ιδέες σχετικά με τα μαζικά δεδομένα οι οποίες αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού, σε τομείς όπως η ενέργεια, η μεταποίηση και η υγεία, η παροχή εξατομικευμένης ιατρικής, η εφοδιαστική διαχείριση στον τομέα των τροφίμων και η προγνωστική αναλυτική. Η ΣΔΙΤ θα στηρίζει επίσης “Χώρους καινοτομίας” οι οποίοι θα παρέχουν ασφαλές περιβάλλον για δοκιμές με ιδιωτικά και ανοικτά δεδομένα. Οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν επίσης ως φυτώρια επιχειρήσεων και κέντρα ανάπτυξης δεξιοτήτων και βέλτιστων πρακτικών.
Η ΣΔΙΤ, που πρόκειται να ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2015, είναι ένα από τα πρώτα αποτελέσματα της πολιτικής και του σχεδίου δράσης που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε πρόσφατα σε εφαρμογή, με στόχο την ταχύτερη ανάπτυξη μιας βασιζόμενης στα δεδομένα ευρωπαϊκής οικονομίας.
Όπως επίσης σημειώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάθε λεπτό, δημιουργούνται στον κόσμο 1,7 εκατ. δισεκατομμύρια byte δεδομένων, που ισοδυναμούν με 360.000 DVD. Αυτό σημαίνει πάνω από 6 megabyte δεδομένων για κάθε άτομο την ημέρα. Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από πολλές και διαφορετικές πηγές όπως πρόσωπα, μηχανές ή αισθητήρες. Μπορεί να αφορούν πληροφορίες για το κλίμα, δορυφορική απεικόνιση, ψηφιακές εικόνες και βίντεο, στοιχεία συναλλαγών ή σήματα GPS.
Ως εκ τούτου, ο τομέας των δεδομένων αυξάνεται κατά 40% κάθε χρόνο, 7 φορές ταχύτερα από ότι η συνολική αγορά πληροφοριών και επικοινωνιών. Οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν τις αποφάσεις τους στηριζόμενες στη γνώση που δημιουργούν τα δεδομένα, βλέπουν την παραγωγικότητά τους να αυξάνεται κατά 5‑6%. Τα μαζικά δεδομένα βοηθούν ήδη στην ταχύτερη διάγνωση τραυματισμών του εγκεφάλου, ή την πρόβλεψη της απόδοσης καλλιεργειών στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η τεχνολογία και οι υπηρεσίες μαζικών δεδομένων παγκοσμίως θα δημιουργήσουν εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο, παρότι τα μαζικά δεδομένα προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες, έχουν και πολλά προβλήματα: τα σημερινά σύνολα δεδομένων είναι τόσο τεράστια και πολύπλοκα στην επεξεργασία τους ώστε απαιτούνται νέες ιδέες, εργαλεία και υποδομές. Χρειάζεται επίσης το σωστό νομικό πλαίσιο, τα κατάλληλα συστήματα και οι τεχνικές λύσεις που θα εγγυώνται προστασία των προσωπικών δεδομένων και ασφάλεια.