Με συνολικά 10 γύρους αν και το σημαντικότερο μέρος του φάσματος είχε διανεμηθεί στους πρώτους τρεις, ολοκληρώθηκε η δημοπρασία που διενέργησε η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) για το ψηφιακό μέρισμα (συχνότητες στα 800 MHz και τις συχνότητες στη ζώνη 2,6 GHz).
Τα έσοδα είναι κατά περίπου 1,1 εκατ. ευρώ περισσότερα από την τιμή εκκίνησης. Διανέμεται όλο το φάσμα που δημοπρατήθηκε. Οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, Cosmote, Vodafone και Wind, θα καταβάλουν συνολικά 381,114 εκατ. ευρώ για τις συχνότητες που θα χρησιμοποιούν για 15 χρόνια. Πρόκειται για έσοδα που βάσει των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας υπολογίζονται σε αυτά από τις αποκρατικοποιήσεις.
Αρχικά αναμενόταν η διαδικασία να λήξει σε 4 με 5 γύρους ωστόσο οι εταιρείες συνέχισαν να «κτυπούν» για τα φθηνότερα τμήματα του φάσματος με επίκεντρο το δικαίωμα της επιλογής μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του.
Από το ξεκίνημα της κινητής τηλεφωνίας και χωρίς να υπολογίζεται η χθεσινή διαδικασία, οι εταιρείες έχουν διαθέσει για συχνότητες συνολικά 1,1 δις. ευρώ.
Όπως επεσήμανε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Κωνσταντίνος Λουρόπουλος «η επενδυτική αυτή κίνηση των τριών εταιρειών καταδεικνύει το δυναμισμό του κλάδου των επικοινωνιών, αλλά κυρίως την εμπιστοσύνη των τριών διεθνών εταιριών στη διαφαινόμενη ασφαλή πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».
Ειδικότερα, κατακυρώθηκαν στις τρεις συμμετέχουσες εταιρίες τα εξής φασματικά δικαιώματα:
- Cosmote: Δύο (2×5 MHz) τμήματα στη ζώνη των 800 ΜHz και οκτώ (έξι των 2×5 MHz και δύο των 10 ΜHz) τμήματα στη ζώνη των 2600 MHz, με συνολικό τίμημα 134.788.000 ευρώ.
- Vodafone: Δύο (2×5 MHz) τμήματα στη ζώνη των 800 ΜHz και έξι (τέσσερα των 2×5 MHz και δύο των 10 ΜHz) τμήματα στη ζώνη των 2600 MHz, με συνολικό τίμημα 124.501.000 ευρώ.
- Wind: Δύο (2×5 MHz) τμήματα στη ζώνη των 800 ΜHz και τέσσερα (2×5 MHz) τμήματα στη ζώνη των 2600 MHz, με συνολικό τίμημα 121.825.000 ευρώ.
Η χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες των 800 και 2600 MHz θεωρείται ένα πολύ αποφασιστικό βήμα για την ανάπτυξη νέων ασυρμάτων τεχνολογιών για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τέταρτης γενιάς (4G), που υποστηρίζουν καινοτόμες υπηρεσίες επικοινωνίας, πρόσβασης, περιεχομένου και μεταφοράς ευρυζωνικών δεδομένων
Έως το τέλος του 2014, στο μεταξύ, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ψηφιακή μετάβαση της αναλογικής τηλεόρασης, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που καθορίσθηκε με βάση διεθνείς και ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας.
Από την πλευρά της Cosmote ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μιχάλης Τσαμάζ δήλωσε πως «η νέα μεγάλη επένδυσή μας, μας επιτρέπει να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες που τους προσφέρουμε. Είμαστε μακράν ο μεγαλύτερος επενδυτής στις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα. Αυτό επιβεβαιώνουμε και σήμερα, επενδύοντας το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ των εταιρειών που συμμετείχαν στη δημοπρασία. Η επένδυση στις τηλεπικοινωνίες είναι επένδυση στην ανάπτυξη της οικονομίας και της χώρας»
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στη Vodafone Ελλάδας Γλαύκος Περσιάνης, σημείωσε πως «η επένδυση αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε νέες δυνατότητες που προκύπτουν από τη διεύρυνση του φάσματος συχνοτήτων. Παράλληλα, συμβάλλουμε έμπρακτα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και αποδεικνύουμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να παρέχουμε στους πελάτες μας τεχνολογικά πρωτοποριακές υπηρεσίες, γρήγορης και αξιόπιστης επικοινωνίας».
Από τη Wind ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Νάσος Ζαρκαλής δήλωσε πως «κάνοντας αυτή τη σημαντική επένδυση, αποκτήσαμε κρίσιμο φάσμα που θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για υπηρεσίες κινητής ευρυζωνικότητας και να παρέχουμε στους πελάτες μας τις υψηλότερες ταχύτητες στις υπηρεσίες δεδομένων. Την ίδια στιγμή προάγουμε την ανταγωνιστικότητά μας στην αγορά και ενισχύουμε την αξία της επένδυσης των μετόχων μας στην εταιρεία».
«Ο δυναμισμός του κλάδου των επικοινωνιών και η εμπιστοσύνη των διεθνών εταιρειών καθώς και η επιλογή μας να αποδοθεί το απελευθερωμένο από την αναλογική τηλεόραση φάσμα στους παρόχους τηλεπικοινωνιών με σκοπό την εμπορική ανάπτυξη σύγχρονων υπηρεσιών στις κινητές επικοινωνίες αποδεικνύεται ορθή» δήλωσε επίσης ο υφυπουργός Υποδομών Μιχάλης Παπαδόπουλος.