Αν, λέει, φύγουμε από το ΔΝΤ, τότε οι αγορές θα αναστατωθούν, το spread των ομολόγων θα ανέβει και ο δανεισμός μας θα γίνει ασύμφορος. Αν μείνουμε στο ΔΝΤ οι αγορές θα συνεχίσουν να μας αντιμετωπίζουν σαν χώρα που βρίσκεται σε επιτήρηση και οικονομικά αδύναμη. Πως λέμε μπρος γκρεμός (τα επιτόκια) και πίσω (επικοινωνιακό) ρέμα;
Το ίδιο το ΔΝΤ λέει, ότι η πόρτα είναι ανοιχτή και τα επιτόκια δεμένα και εμείς την ώρα που λέμε ότι θα φύγουμε, κρατάμε την πόρτα κλειστή βάζοντας κόντρα με την πλάτη.
Στο μεταξύ για να δοκιμάσουν τη θέλησή μας να συνεχίσουμε να παίρνουμε τα δανεικά που παίρνουμε μας ρίχνουν και καμία χιλιάδα προαπαιτούμενα.
Κάπως έτσι χαλάει η επικοινωνιακή σούπα και ψάχνουμε για plan B, την ώρα που δεν έχουμε plan A.
Τελικά η λύση φαίνεται να είναι η 70ετης παράταση της αποπληρωμής των δανείων. Δηλαδή …στο cloud!
O Επίμονος Γραμματέας
Στο μεταξύ, ότι αποκτήθηκε στο πλαίσιο του Σύζευξις ΙΙ, έχει πάρει το δρόμο του και οι συμμετοχές στους διαγωνισμούς προχωρούν και με νέες εμφανίσεις.
Την άλλη βδομάδα με το καλό, ο κύκλος της υποβολής συμμετοχών στους διαγωνισμούς θα έχει ολοκληρωθεί και όλοι θα εύχονται πλέον να γίνουν ανάδοχοι.
Πάντως, αναλογικά του μεγέθους του, είναι θαύμα που αυτό το έργο πέρασε μέσα από άπειρες γραφειοκρατικές συμπληγάδες, διατηρώντας πάνω από το 90% του αρχικού του προϋπολογισμού.
Εδώ που τα λέμε, κανείς δεν μπορούσε να μείνει αδιάφορος όταν 600+ μύρια κυκλοφορούσαν αδέσμευτα και η απένταξή τους από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, ήταν μέχρι την τελευταία στιγμή πάνω στο τραπέζι.
Όπως πολύ χαρακτηριστικά μας λένε πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, υπήρξαν στιγμές που το κουμπί της απένταξης φάνταζε ως μοναδική επιλογή και ο τότε Υπουργός παρά τρίχα να το πατήσει και να ρίξει τα λεφτά σε δρόμους –στη λογική τσιμέντο (και άσφαλτος) να γίνει- αφήνοντας στην άκρη τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές.
Άλλωστε, πέρυσι την άνοιξη, η κυβέρνηση αναζητούσε απεγνωσμένα την αναθέρμανση της χρηματοδότησης των οδικών έργων, το υπερ-Υπουργείο Ανάπτυξης είχε ένα τεράστιο ορίζοντα αρμοδιοτήτων, ενώ η ΔΗΜΑΡ -ως μέρος της τρικομματικής- είχε σοβαρές αντιρρήσεις για τη δρομολόγηση κοινοτικών ενισχύσεων στο «Σύζευξις ΙΙ», θεωρώντας το έργο «φαραωνικών» διαστάσεων και «αμφιβόλου χρησιμότητας». Εδώ κολλάει το «Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου και θύραν περιοχής περί τα χείλη μου», αλλά και η συνέχειά του που λέει: «Μη εκκλίνης την καρδίαν μου εις λόγους πονηρίας, του προφασίζεσθαι προφάσεις εν αμαρτίαις».
Οι 176 μέρες της μετάβασης
Η ανακοίνωση του υπουργείου που ξεκαθαρίζει τις ημερομηνίες των τριών τελευταίων αναλογικών switch-off’s, κυριαρχεί στις συζητήσεις στο χώρο των εισαγωγέων τηλεοπτικού εξοπλισμού, των περιφερειακών καναλιών αλλά και των τηλεθεατών.
Το επόμενο κύμα της ζήτησης αποκωδικοποιητών θα κορυφωθεί στις 31 Οκτωβρίου στην Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, και το υπόλοιπο τμήμα της Στερεάς Ελλάδας. Θα κινηθεί δυτικά στις 8 Νοεμβρίου προς Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία, Αιτωλοακαρνανία και Ιόνιο, και θα τερματίσει στις 19 Δεκεμβρίου, έχοντας περάσει από Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος & Ικαρία.
Όλοι πλέον οι παροικούντες την τηλεοπτική αγορά, έχουν πάρει το μήνυμα και τα ράφια θα είναι πλέον γεμάτα με τα μαγικά κουτάκια.
Πάντως, ότι και να λέμε, η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα που ξεκίνησε και ολοκλήρωσε στην τηλεοπτική ψηφιακή μετάβαση μέσα στο ίδιο έτος και μάλιστα με πληθυσμιακή κάλυψη κοντά στο 96%.
Σειρά βέβαια έχει το υπόλοιπο 4% και φυσικά σειρά έχει και η γκρίνια που είναι το απαραίτητο καρύκευμα κάθε μεγάλου έργου. Εννοούμε τους gap fillers, δηλαδή τους αναμεταδότες μικρής εμβέλειας που πρέπει να τοποθετηθούν σε ορισμένα σημεία που δεν καλύπτονται από τα 156 σημεία κύριας εκπομπής.
Μπορεί βέβαια αυτά τα σημεία να ήταν και στην αναλογική μετάδοση ακάλυπτα ή «χιονισμένα», αλλά βέβαια τώρα που το θέμα είναι στην επικαιρότητα η κριτική είναι πρόσφορη.
Μ’αυτά και μ’αυτά ο συνήθως χαμηλών τόνων Μενέλαος, αποφάσισε να λύσει τη σιωπή του και να απαντήσει.