Μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου όπου ξεκίνησε η επέκταση της ψηφιακής μετάβασης στις περιοχές Βορείου Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Το αντικείμενο της συζήτησης, που ενίοτε παίρνει και τη μορφή κατηγοριών κατά του σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, αφορά στην κάλυψη περιοχών Εθνικού ενδιαφέροντος (ακριτικές περιοχές, μειονοτικοί πληθυσμοί κλπ) που είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Κάποιες από αυτές τις περιοχές, δεν καλύπτονται από τα βασικά κέντρα εκπομπής του Χάρτη Συχνοτήτων και το ερώτημα είναι αν υπάρχει σχετική πρόβλεψη.
Είναι δεδομένο ότι παρόμοια θέματα, γίνονται πολύ γρήγορα αντικείμενο εκμετάλλευσης για σκοπούς που κάθε άλλο παρά Εθνικού συμφέροντος μπορεί να χαρακτηριστούν.
Έτσι για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, το infocom.gr ζήτησε απευθείας από τον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών, κ. Μενέλαο Δασκαλάκη, να μας δώσει διευκρινήσεις καθώς και εάν και κατά πόσο η Γενική Γραμματεία έχει αναλάβει κάποια σχετική πρωτοβουλία.
Ο κ. Δασκαλάκης μας απάντησε:
“Είναι προφανές πως η αντιμετώπιση του θέματος της κάλυψης με τηλεοπτικό ψηφιακό σήμα των περιοχών εκείνων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ως εθνικής προτεραιότητας, οι οποίες δεν καλύπτονται από τα βασικά κέντρα εκπομπής του Χάρτη Συχνοτήτων, έχει σχεδιαστεί από καιρό και πολύ σύντομα μπαίνει σε διαδικασία υλοποίησης.
Συγκεκριμένα, εντός 10 το πολύ ημερών θα υπάρξει Πρόσκληση του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ψηφιακή Σύγκλιση” με την οποία θα χρηματοδοτήσουμε τις αντίστοιχες Περιφέρειες (Δικαιούχοι της Πρόσκλησης) για την εγκατάσταση τοπικών αναμεταδοτών, προκειμένου όλοι οι πολίτες στις περιοχές αυτές να λαμβάνουν στις τηλεοράσεις τους το σήμα των Ελληνικών καναλιών (εθνικά και περιφερειακά).
Η Κυβέρνηση μεριμνά άμεσα, ειδικά για τις περιοχές υψηλής προτεραιότητας στα σύνορα της χώρας.
Όσοι νόμιζαν ότι δεν έχουμε μεριμνήσει για το θέμα, ας καταλάβουν επιτέλους ότι δουλεύουμε χωρίς να κάνουμε θόρυβο, και δεν παίζουμε με τις εντυπώσεις.”