Κοντά δύο χρόνια κράτησε η κούρσα με το χρόνο και άλλα εμπόδια που ξεφύτρωναν συνεχώς στο δρόμο από τις πολιτικές εξαγγελίες μέχρι την τελική ανάθεση των έργων της Ψηφιακής Σύγκλισης.
Μια κούρσα που ξεκίνησε με χαμόγελα (από ικανοποίησης, ως ειρωνείας), διότι στην αρχή πάντα σε αμφισβητούν, πέρασε από τέλμα με λάσπη που κολλούσε στα πόδια, κινούμενη άμμο που κατάπινε εταιρίες και θέσεις εργασίας, θύελλες που ανέτρεπαν χρονοδιαγράμματα και σχεδιασμούς και φυσικά τα Ευρωπαϊκά κονδύλια που είχαν ημερομηνίες λήξης.
Και μπορεί να μιλάμε για κούρσα, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν έτρεχαν όλοι. Και στη σκυταλοδρομία αυτό είναι μάλλον κακό. Ενίοτε μάλιστα, οι δρομείς δεν ήταν καν στη θέση τους αφού, επιτροπές, Αρχές και φορείς ήταν ακέφαλοι ή με διοικήσεις φαντάσματα που περίμεναν να αντικατασταθούν. Άντε να κάνεις δουλειά με τέτοιες προϋποθέσεις!
Και επειδή σε μια περίοδο κρίσης ήταν αδιανόητο να χαθούν κοινοτικά κονδύλια, στο παιχνίδι μπήκαν οι απεντάξεις και όποιο έργο δεν έπιανε την προθεσμία ολοκλήρωσης του διαγωνισμού, έφευγε με συνοπτικές διαδικασίες και το κονδύλι χρηματοδότησης του, μεταβιβαζόταν σε άλλο έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Take or leave it δηλαδή!
Στο δρόμο για το Σύζευξις ΙΙΙ
Για να μείνει το πρόγραμμα on track, εκεί στην Αναστάσεως στο Χολαργό, επιστράτευσαν κάθε δυνατό μέσο.
Παραινέσεις, παρακάλια, παρατάσεις, παράβολα, παραλλαγές και …παράθυρα ευκαιρίας που, αραιά και που, έκαναν την εμφάνισή τους.
Σύντομα, όλοι έλαβαν το μήνυμα ότι, οι τελικές προθεσμίες για την ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ ήταν αδιαπραγμάτευτες. Έτσι, ενώ είχαμε μείνει πολύ πίσω στο σκορ, οι assist έφευγαν από τη Μεσογείων στην ΚτΠ, με ρυθμό που η αγορά δεν είχε συνηθίσει και για του λόγου το αληθές, καταγράφηκαν περιπτώσεις που μερικοί πιάστηκαν απροετοίμαστοι στο να πάρουν την πάσα.
Πάντως, από όσα εμείς είδαμε εμείς την τελευταία διετία, παρακολουθώντας την ταραχώδη πορεία των ψηφιακών έργων από την αρχική σύνταξη, ως την προκήρυξη και του τελευταίου, δε μας φαίνεται καθόλου περίεργο που κάποια από τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας σκέφτονται να γράψουν βιβλίο με τα απομνημονεύματα τους.
Το αποτέλεσμα πάντως ήταν θεαματικό. Ολοκληρώθηκε το μεγάλο έργο της μετακόμισης των τηλεοπτικών συχνοτήτων, για να μείνει ελεύθερο το ρετιρέ των 350+ εκατομμυρίων για τους κινητούς. Μπήκε το Μητροπολιτικό Δακτυλίδι των 7 εκατομμυρίων, ενώ στους κάμπους θα αρχίσουν να απλώνονται 161 εκατομμύρια αφήνοντάς πίσω τους οπτικές ίνες. Και φυσικά συμπληρώθηκε το παζλ του ‘Σύζευξις ΙΙ’ που θα ρίξει στην διψασμένη αγορά ένα καλό πακέτο 616 μυρίων.
Όλο το σετάκι θα δώσει μια τονωτική ένεση στην αγορά όχι μόνο στα στενά όρια των κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αλλά σε θέσεις εργασίας και ανάπτυξη παράπλευρων αγορών.
Services consolidation
Το κάρο των ενοποιήσεων έχει ήδη ξεκινήσει και ανεξάρτητα αν πάει αργά ή γρήγορα, τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους και η Morgan Stanley δεν διστάζει να μας προϊδεάσει ότι σε βάθος χρόνου οι τηλεπικοινωνιακοί παίκτες που θα συγκεντρώνουν το 90% θα είναι λιγότεροι από τρεις.
Τώρα, αν αυτό είναι πρόβλεψη, εκτίμηση, ή βεβαιότητα, δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία, αφού υπερισχύει το γεγονός ότι είναι αρκετά μακρινό.
Σε τελική ανάλυση, πολύ πριν τις επιχειρηματικές συγχωνεύσεις, θα έχουν ολοκληρωθεί οι ενοποιήσεις υπηρεσιών και κάθε πάροχος θα έχει QuadPlay είτε ως Vitual, είτε ως Physical ή και ως Hybrid Operator.
Τη διαφορά θα κάνει ο εκσυγχρονισμός των πλατφορμών των παρόχων σε ‘all IP’, όπου όλες οι υπηρεσίες θα περιδιαβαίνουν τις ψηφιακές διαδρομές και να φτάνουν σε όλα τα μέσα χωρίς πολλά-πολλά conversions.
Κάπως έτσι έκαναν και οι εν Ελλάδι Κύπριοι και γρήγορα βρέθηκαν να βγαίνουν στην αγορά με καρέ των υπηρεσιών και να διεκδικούν με αξιώσεις μερίδιο με άξονα τις συνδυαστικές υπηρεσίες -με λίγη βοήθεια και από την Huawei.
Πολύ καλό εργαλείο πωλήσεων είναι κατά την άποψή μας το Cyta4U , το οποίο μάλιστα είχαμε δοκιμάσει το καλοκαίρι και μας είχε κάνει πολύ καλή εντύπωση, αφού ουσιαστικά κάνει το σταθερό τηλέφωνο, κινητό VoIP.