Στην επόμενη μέρα για τη Forthnet, αλλά και στη σημαντική διεύρυνση της δραστηριότητας της Vodafone στη χώρα με την απόκτηση της hellas online (hol), ενδεχομένως και της Forthnet εστιάζεται το ενδιαφέρον το διάστημα αυτό στις τηλεπικοινωνίες, εν αναμονή και της δημοπρασίας για το ψηφιακό μέρισμα.
Από την πλευρά της η Vodafone εφόσον πετύχει να εξαγοράσει εκτός από τη hol και τη Forthnet συν το ποσό που θα καταβάλλει για το ψηφιακό μέρισμα θα έχει προβεί σε συμφωνίες – επενδύσεις της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται οι επενδύσεις στο δίκτυο (π.χ. το πέρασμα στην 4η γενιά κινητής τηλεφωνίας).
Η συμφωνία εξαγοράς της hol εκτιμάται ότι δεν θα αργήσει να ολοκληρωθεί και τυπικά. Η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) έχει παραλάβει τον σχετικό φάκελο και όπως εκτιμάται δεν θα αργήσει να δώσει το πράσινο φως. Η Vodafone εξαγοράζει τη hol με μια συνολική αποτίμηση στα 311 εκατ. ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας η Vodafone θα κατέχει το 91,2% της hol και το αναμενόμενο είναι να προχωρήσει σε δημόσια προσφορά για την απόκτηση και των υπολοίπων μετοχών της.
Τις επόμενες ημέρες θα εξελιχθεί ο έλεγχος των οικονομικών και νομικών δεδομένων της Forthnet (due diligence) από τους δύο ενδιαφερόμενους. Και τα δύο σενάρια για το που θα οδεύσει η Forthnet δείχνουν εξίσου πιθανά. Για τον βασικό μέτοχο της εισηγμένης την αραβική Emirates International Telecommunications (ΕΙΤ) με το περίπου 44%, ουσιαστικά έχει έρθει η ώρα της αλήθειας και όσο και αν κινείται με τους δικούς του ρυθμούς, οι σημαντικές υποχρεώσεις της Forthnet στις τράπεζες καθιστούν μια συμφωνία απολύτως αναγκαία, εκτός αν γίνει η έκπληξη και εμφανιστεί ένας τρίτος φορέας για να επενδύσει στην εισηγμένη.
Οι Vodafone – Wind προσφέρουν κατ΄ ανώτερο 209,1 εκατ. ευρώ για το σύνολο της Forthnet και αναλαμβάνουν τις δανειακές της υποχρεώσεις ύψους 325 εκατ. ευρώ, μια συνολική αποτίμηση δηλαδή της τάξεως των 535 εκατ. ευρώ (η οποία με τη μικρότερη τιμή ανά μετοχή είναι περίπου κατά 22 εκατ. ευρώ χαμηλότερη). Σε περίπτωση που η ΕΙΤ αποφασίσει να προχωρήσει με τις δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα εισπράξει η ίδια ένα ποσό της τάξεως των 75 με 84 εκατ. ευρώ.
Στην περίπτωση του ΟΤΕ η ΕΙΤ δεν λαμβάνει μέρος του τιμήματος καθώς η πρόταση του Οργανισμού είναι μόνον για τη Nova. Το ποσό των 250 με 300 εκατ. ευρώ θα πάει στην ίδια τη Forthnet.
Στα σενάρια που συζητούνται για την επόμενη μέρα υπάρχει και αυτό που αναφέρει ότι σε περίπτωση που ο ΟΤΕ πάρει τη Nova, οι Vodafone – Wind εξετάζουν και την πιθανότητα να εξαγοράσουν την Forthnet ως σταθερή τηλεφωνία προσβλέποντας στα οφέλη που θα έχει η μεγάλη συγκέντρωση της αγοράς. Το σενάριο αυτό συμπληρώνεται και με τις πληροφορίες που φέρουν τον ΟΤΕ να έχει την πρόθεση να δίδει χονδρική και στις υπόλοιπες εταιρείες το περιεχόμενο της Nova.
Τις επόμενες μέρες στο μεταξύ θα λάβει χώρα η μάχη του ΟΤΕ και της Forthnet για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων του Champions League και του Europa League, για την περίοδο 2015 – 2018 που σήμερα τα κατέχει η Forthnet.