Μετά από 9 και πλέον μήνες (!) οι κυοφορούμενες ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, που είχαν φθάσει στη Βουλή, αλλά δεν τέθηκαν ποτέ σε συζήτηση καθώς ήταν εκπρόθεσμες στο νομοσχέδιο που επιχειρήθηκε να προστεθούν, επανέρχονται στο προσκήνιο, χωρίς ωστόσο και πάλι να γνωρίζει κανείς πότε εν τέλει θα ψηφιστούν.
Όπως έγινε γνωστό τώρα περιελήφθησαν σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών που επιγράφεται «Ρυθμίσεις θεμάτων Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Δημοσίων Έργων» το οποίο βρίσκεται υπό επεξεργασία στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους και στα 14 συναρμόδια Υπουργεία (!).
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες στις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται ότι οι Πολεοδομίες υποχρεούνται εντός δύο μηνών από την κατάθεση των δικαιολογητικών για την αδειοδότηση κεραίας να αποφανθούν επί της νομιμότητάς της και εάν δεν το πράττουν θα θεωρείται ότι η πολεοδομική έγκριση έχει χορηγηθεί. Σε περίπτωση άρνησης χορήγησης έγκρισης από την Πολεοδομία, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα μπορούν να προσφύγουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία εγκρίνει ή απορρίπτει εντός 60 ημερών.
Στο ίδιο πολυνομοσχέδιο ρυθμίζονται θέματα υλοποίησης και συντήρησης δικτύων, ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών, ενώ θεσπίζεται παράβολο για τον έλεγχο των παράνομων κεραιών ή άλλων παραβάσεων της νομοθεσίας περί τηλεπικοινωνιών όταν απαιτείται έλεγχος από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Το ύψος του παραβόλου δεν έχει γίνει γνωστό.
Ακόμη, προβλέπεται ότι ποσοστό έως 80% του πλεονάσματος της ΕΕΤΤ αποδίδεται στον κρατικό προϋπολογισμό και με απόφαση των υπουργών Υποδομών και Οικονομικών μεταφέρεται στον δημόσιο όλο το πλεόνασμα της ΕΕΤΤ από το 1995 έως σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα θέμα που αναδείχθηκε μετά την τοποθέτηση της νέας Ολομέλειας της Επιτροπής η οποία διαπίστωσε πως η Επιτροπή διαθέτει στις τράπεζες ένα σημαντικό κεφάλαιο που μένει αναξιοποίητο.