Ανησυχεί για την ανεξαρτησία της ΕΕΤΤ (Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) έναντι της κυβερνήσεως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στην τελευταία ετήσια Έκθεση για την αγορά των Τηλεπικοινωνιών και τη νομοθεσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει σαφή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση για πιθανή παρέμβαση με την ειδική αναφορά της σε τρεις αλλαγές που έχουν επέλθει στο καθεστώς λειτουργίας της ΕΕΤΤ.
Όπως είναι γνωστό η ανεξαρτησία των Ρυθμιστών σε κάθε κράτος μέλος αποτελεί θεμέλιο λίθο του νομοθετικού πλαισίου της Ε.Ε. για τις Τηλεπικοινωνίες.
Όπως αναφέρεται λοιπόν στην παράγραφο 6.1 της φετινής Έκθεσης για τις Τηλεπικοινωνίες, λόγω της οικονομικής κρίσης, η ΕΕΤΤ έχει υποχρεωθεί σε ένα αυστηρότερο έλεγχο από την κεντρική κυβέρνηση: Η καταβολή των μισθών γίνεται από μια κεντρική αρχή πληρωμών, όλες οι συμβάσεις – προμήθειες άνω των 60.000 ευρώ πρέπει να προωθούνται μέσω επίσης κεντρικής αρχής και όχι από την ΕΕΤΤ, ενώ τα οικονομικά στοιχεία της ΕΕΤΤ χρειάζεται να υποβάλλονται σε μηνιαία βάση στην Εθνική Στατιστική Αρχήκαιτο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Ειδικά ως προς το τελευταίο, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΕΤΤ έχει υποχρεωθεί ουσιαστικά να διατηρεί δύο λογιστήρια. Το ένα για να δίδει στοιχεία στους προαναφερόμενους φορείς της κεντρικής κυβέρνησης και το άλλο για να δημοσιοποιεί τα οικονομικά της στοιχεία με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, όπως το έπραττε μέχρι τώρα, ακολουθώντας δηλαδή τη σύγχρονη διαδικασία και τους ελέγχους που προϋποθέτει από τους ορκωτούς λογιστές. Είναι προφανές πως οι δύο τρόποι αποτύπωσης των οικονομικών δεδομένων εύκολα μπορεί να δημιουργήσουν καχυποψία μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και της διοίκησης της ΕΕΤΤ. Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, άλλωστε, είναι γνωστό πως η κυβέρνηση (διαχρονικά) έχει την τάση να μην σέβεται τις ανεξάρτητες αρχές και ενίοτε να παρεμβαίνει στις αποφάσεις τους.
Η Κομισιόν, ωστόσο, η οποία σε τέτοια θέματα ακολουθεί ιδιαίτερα σκληρή πολιτική, επισημαίνει στην Έκθεσή της πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί τη συμβατότητα των προαναφερομένων τριών μέτρων με τις απαιτήσεις του κοινοτικού Ρυθμιστικού Πλαισίου».
Σημειώνεται ότι στο παρελθόν για ανάλογα θέματα παρεμβάσεων στις ρυθμιστικές αρχές έχει υπάρξει παραπομπή χωρών όπως είναι η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Αυστρία, οι κυβερνήσεις των οποίων αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν.
Το σκεπτικό είναι πως όσο στενότερα είναι «δεμένη» με την κυβέρνηση η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και εξαρτάται από την κρίση φορέων της, τόσο ευκολότερα και συχνότερα υφίσταται παρεμβάσεις ουσίας στο έργο της από την πολιτική ηγεσία.
Η Έκθεση όμως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πάντα είναι ενημερωμένη καλά για τα τεκταινόμενα στην τηλεπικοινωνιακή αγορά δεν αφήνει αιχμές μόνον για το ζήτημα της ανεξαρτησίας της ΕΕΤΤ.
Δεν παραλείπει επίσης να αναφερθεί στη σημαντική καθυστέρηση που σημειώνεται όσο αφορά τις διαδικασίες αδειοδότησης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας παραθέτοντας το στοιχείο ότι υπάρχουν πάνω από 4.500 εκκρεμείς αιτήσεις για άδειες κεραιών.
Μέχρι στιγμής, όσες προτάσεις έχουν γίνει από την ΕΕΤΤ και άλλους φορείς για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου όσο αφορά τις αδειοδοτήσεις κεραιών έχουν μείνει στα συρτάρια του υπουργείου Υποδομών, που δεν συμβάλει στην ουσιαστική ομαλοποίηση της κατάστασης, νομοθετώντας κατάλληλα, διαιωνίζοντας το πρόβλημα. Το μόνον που έπραξε είναι να δώσει και νέα παράταση, μέχρι τον Απρίλιο του 2016, για την αδειοδότηση των υφιστάμενων κεραιών, η οποία, εφόσον το καθεστώς παραμείνει το ίδιο, θα περάσει και αυτή άπρακτη.
Και δεν είναι μόνον οι 4.500 υφιστάμενες κεραίες που κάποτε θα πρέπει να αδειοδοτηθούν. Είναι ακόμα 1.500 κεραίες απόρροια του φάσματος που πήραν οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, Cosmote, Vodafone και Wind, τον Νοέμβριο του 2011 έναντι συνολικού τιμήματος 380 εκατ. ευρώ, αλλά και περίπου 2.500 κεραίες που θα αναμένουν να λάβουν άδεια μετά τη νέα δημοπρασία που έχει οριστεί για τον Οκτώβριο, από την οποία το δημόσιο αναμένει έσοδα και πάλι 380 εκατ. ευρώ. Οι τελευταίες εγκαταστάσεις αφορούν το πέρασμα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας στη νέα γενιά (LTE) για ακόμα γρηγορότερες ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο, εξέλιξη απολύτως αναγκαία για την ανάπτυξη σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
Στελέχη των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας που είναι σε θέση να γνωρίζουν λέγουν μάλιστα σχετικά ότι είναι τέτοιος ο όγκος της δουλειάς που ακόμα και αν στην ΕΕΤΤ δουλέψουν δύο βάρδιες (κάτι που μάλλον δεν γίνεται γιατί οι εργαζόμενοι απαγορεύεται να πάρουν υπερωρίες) δεν θα διεκπεραιωθεί.