Ποσό της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ χρειάζεται να εξασφαλίσουν το επόμενο διάστημα οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες για τις επενδύσεις σε φάσμα και σε εξαγορές στο πλαίσιο της ενοποίησης (consolidation) που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι Cosmote, Vodafone και Wind έχουν κληθεί να συμμετέχουν στη νέα δημοπρασία για συχνότητες, πόρος απολύτως αναγκαίος για τη λειτουργία τους και όλες μαζί εκτιμάται ότι θα διαθέσουν τουλάχιστον περί τα 350 εκατ. ευρώ. Η διαγωνιστική διαδικασία που έχει ξεκινήσει από την περασμένη Παρασκευή θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο.
Παράλληλα κυοφορούνται συμφωνίες που αναμένεται να διαφοροποιήσουν σημαντικά το χάρτη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς.
Καταρχήν η συμφωνία για την εξαγορά της hellas online (hol) από τη Vodafone η οποία συζητείται από τις αρχές του χρόνου, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί. Αν αυτό δεν συμβεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, τότε μετατίθεται για μετά τις διακοπές του Αυγούστου. Δεν υπάρχει επίσημο σχόλιο γιατί οι συζητήσεις διαρκούν τόσους μήνες, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στις διαπραγματεύσεις για ό,τι αφορά τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η hellas online με εταιρείες του ομίλου της Intracom Holdings. Η τελευταία είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος της hol με περίπου 57%, ποσοστό που πιθανότατα θα εξαγοραστεί από τη Vodafone, η οποία στη συνέχεια εκτιμάται ότι θα επιδιώξει την έξοδο της hol από το Χρηματιστήριο. Δεν έχει γίνει γνωστή καμιά έγκυρη πληροφορία για το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας αυτής. Η χρηματιστηριακή αξία της hol είναι στα 73,5 εκατ. ευρώ.
Όμως, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η υπόθεση της Forthnet – Nova καθώς εδώ οι «μνηστήρες» είναι δύο (τρεις για την ακρίβεια) έστω και αν ο ένας ενδιαφέρεται μόνον για ένα κομμάτι της.
Ο ΟΤΕ έχει καταθέσει προσφορά για την εξαγορά μόνον της Nova με ένα εύρος τιμής 250 με 300 εκατ. ευρώ το οποίο συμπεριλαμβάνει τα δάνεια με τα οποία επιβαρύνεται η Nova, ενώ οι Vodafone – Wind ενδιαφέρονται για ολόκληρη τη Forthnet.
Η πρόταση των δύο εταιρειών κινητής τηλεφωνίας είναι δημόσια προσφορά με εύρος τιμής ανά μετοχή 1,7 ευρώ με 1,9 ευρώ και αυτό μεταφράζεται σε 209,1 εκατ. ευρώ για το σύνολο της Forthnet (κατ΄ ανώτερο) συν τις δανειακές της υποχρεώσεις ύψους 325 εκατ. ευρώ, μια συνολική αποτίμηση δηλαδή της τάξεως των 535 εκατ. ευρώ (η οποία με τη μικρότερη τιμή ανά μετοχή είναι περίπου κατά 22 εκατ. ευρώ χαμηλότερη). Στην περίπτωση των Vodafone – Wind το ποσό που θα κληθούν να δώσουν κατά ανώτερο για το 60% της Forthnet (το 40% του μετοχικού κεφαλαίου τους ανήκει ήδη) είναι περί τα 120 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι για το δανεισμό της εισηγμένης θα επιδιώξουν διακανονισμό και πάντως και σε αυτή την περίπτωση το πιθανότερο είναι να επιδιωχθεί η έξοδος της Forthnet από το Χρηματιστήριο.
Η τελική απόφαση ανήκει ουσιαστικά στον βασικό της μέτοχο της Forthnet την αραβική ΕΙΤ με το 44%, που θα κληθεί σύντομα να αποφασίσει. Δεν αποκλείεται πίεση για αποφάσεις να ασκήσουν και οι πιστώτριες τράπεζες καθώς το τελευταίο διάστημα η Forthnet, όπως αναφέρεται στις λογιστικές της καταστάσεις, δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το δανεισμό της.
Οι εξελίξεις στην τηλεπικοινωνιακή αγορά ακολουθούν κατά κάποιο τρόπο την τάση που υπάρχει παγκοσμίως καθώς αξίζει να σημειώσουν ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ernst & Young στο διεθνή χάρτη των συγχωνεύσεων και εξαγορών για το τρέχον έτος πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν οι τομείς των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας. Ειδικότερα, η αξία των συμφωνιών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών υπερδιπλασιάστηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 (αύξηση 233%). Άλλοι τομείς που παρουσιάζουν μεγάλες αυξήσεις, ως προς την αξία των συμφωνιών, περιλαμβάνουν την αεροδιαστημική και άμυνα (186%), τα διάφορα βιομηχανικά προϊόντα (136%), τα μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας (118%), το asset management – η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων (110%) και οι βιοεπιστήμες (77%). Όσον αφορά στον αριθμό των συμφωνιών, η τεχνολογία με 12,5% ήταν ο μόνος τομέας όπου παρατηρήθηκε αξιόλογη αύξηση.
Αναφορικά με το πώς θα εξασφαλιστούν τα αναγκαία κεφάλαια από τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, ο ΟΤΕ δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα έχει σημαντικά διαθέσιμα και έχει μειώσει πάρα πολύ τις δανειακές του υποχρεώσεις. Το ίδιο και η Vodafone ως μέλος του Vodafone Group, το οποίο διαθέτει ικανή ρευστότητα. Από την πλευρά της Wind πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζει την πιθανότητα σύναψης ομολογιακού δανείου μέχρι 200 εκατ. ευρώ. Το αν θα προχωρήσει επιτυχώς θα εξαρτηθεί από την πορεία των αγορών και το κατά πόσο θα επηρεαστούν οι υποψήφιοι ομολογιούχοι από τον πρότερο βίο της εν λόγω εταιρείας, η οποία να υπενθυμίσουμε ότι το 2009 είχε ολοκληρώσει διαδικασία διαγραφής χρέους, συνολικού ύψους 3,2 δις. ευρώ.