Της Σόνιας Χαϊμαντά
Στη μακρά λίστα των ευρωπαϊκών πρωτευουσών και μεγαλουπόλεων που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί στην ψηφιακή εποχή της νέας Τηλεόρασης, θα φιγουράρει από αύριο Παρασκευή 1η Αυγούστου και η Αθήνα με τους 4,5 εκατ. κατοίκους της Αττικής να έχουν πλέον τη δυνατότητα να απολαύσουν μια σειρά από οφέλη, όπως καλύτερη ποιότητα ήχου και εικόνας και μακροπρόθεσμα πλουσιότερο και ποιοτικότερο περιεχόμενο, περισσότερα κανάλια και βεβαίως τεχνολογία HD.
Μετά την Αττική επόμενος σταθμός της ψηφιακής μετάβασης – το πιθανότερο στις 5 Σεπτεμβρίου – η ΒΑ Μακεδονία και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Μέχρι το τέλος του 2014 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψηφιακής μετάβασης σε όλη την επικράτεια, δηλαδή και στα 156 κέντρα εκπομπής.
Την ίδια στιγμή στο ύψος των περιστάσεων στέκεται ήδη εδώ και έναν μήνα περίπου η αγορά του retail και της παροχής εξειδικευμένων προϊόντων και υπηρεσιών, δηλώνοντας “υπερεπαρκής” σε νέου τύπου τηλεοπτικές συσκευές, αποκωδικοποιητές, κεραίες, αναλώσιμα κ.ά. Μάλιστα δύο συγκεκριμένες εταιρείες εξειδικευμένου τεχνολογικού υλικού δηλώνουν ότι δεν θα κατεβάσουν ούτε λεπτό τα “ρολά” το επόμενο 48ωρο προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καταναλωτών και να διευκολύνουν τεχνικά την ψηφιακή μετάβαση της τηλεόρασης στην Αττική. Αντίστοιχη ετοιμότητα έχει επιδείξει και ο ψηφιακός πάροχος, η Digea η οποία με τηλεοπτικές καμπάνιες, συνεντεύξεις και ενημερωτικό υλικό φρόντισε να ενημερώσει το τηλεοπτικό κοινό προκειμένου να μην μείνει ούτε μια ώρα χωρίς τηλεοπτικό περιεχόμενο.
Η γεωγραφία της μετάβασης στην Αττική
Επί του πρακτέου περισσότεροι από 4 εκατομμύρια τηλεθεατές στην Αττική, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, την κεντρική και νότια Εύβοια αλλά και τις βορειοδυτικές ακτές των Κυκλάδων θα έχουν πρόσβαση στα ψηφιακά κανάλια της Digea. Τα 11 κέντρα εκπομπής στα οποία περιλαμβάνεται και η Πάρνηθα και μετέδιδαν μέχρι σήμερα αναλογικά, περνάνε πλέον στην ψηφιακή εποχή ενώ τα κέντρα του Υμηττού και της Αίγινας τα οποία εκπέμπουν ήδη ψηφιακά, θα μεταβούν στις τελικές συχνότητες εκπομπής. Πιο αναλυτικά, πρόκειται για τους τηλεθεατές που λαμβάνουν σήμα από τα κέντρα εκπομπής: Υμηττός, Πάρνηθα, Αίγινα, Ανάβυσσος, Οχθωνία, Πράσινο, Χαλκίδα, Αυλώνας, Βάρη, Στύρα, Λαύριο, Σούνιο, Νέα Μάκρη.
Στο www.digea.gr ο τηλεθεατής έχει τη δυνατότητα να πληκτρολογήσει στην ειδική εφαρμογή την περιοχή του και να ενημερωθεί για τα κέντρα εκπομπής από τα οποία μπορεί να κάνει λήψη επίγειου ψηφιακού σήματος.
Πλεονεκτήματα
Τα πλεονεκτήματα που φέρει αυτή η τεχνολογία είναι άμεσα, πολλαπλά, καθολικά και μηδενικού κόστους για τον τηλεθεατή: Τα οφέλη του ψηφιακού σήματος είναι η παρακολούθηση καναλιών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας με τέλεια εικόνα και ήχο, χωρίς χιόνια και είδωλα ενώ υπάρχει ηλεκτρονική ενημέρωση για το τηλεοπτικό πρόγραμμα του κάθε καναλιού σε διάστημα μίας εβδομάδας μέσω της Υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Προγράμματος (EPG).
Πιο συγκεκριμένα,
-Το ψηφιακό αποτέλεσμα είναι ποιοτικότερο, σε επίπεδο εικόνας και ήχου ενώ εξαλείφεται το πρόβλημα κακής ή μέτριας λήψης και παρεμβολών.
-Περισσότερα κανάλια θα μπορούν να εκπέμψουν μέσα από την ίδια συχνότητα ενώ τα περιφερειακά αποκτούν ‘έρεισμα’ σε μεγαλύτερη εμβέλεια.
-Επιπλέον, υπάρχει δυνατότητα ενσωμάτωσης πρόσθετων υπηρεσιών όπως ο ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος (EPG) ενώ μπορούν να υποστηριχθούν και διαδραστικές υπηρεσίες.
-Μεσοπρόθεσμα θα υπάρχει δυνατότητα και για τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας (HD).
Επανασυντονισμός, σε κάθε περίπτωση
Όσοι λαμβάνουν το ψηφιακό σήμα της Digea από τα κέντρα του Υμηττού και της Αίγινας θα πρέπει από την Παρασκευή 1 Αυγούστου να επανασυντονίσουν τους MPEG-4 δέκτες τους (ή τις συμβατές τηλεοράσεις τους) έτσι ώστε να αποθηκευθούν οι νέες τελικές συχνότητες που έχουν κατοχυρωθεί από την Ελλάδα. Αν η τηλεόραση του έχει αγοραστεί μετά το 2010 πιθανότατα διαθέτει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή. Αν διαθέτει τηλεόραση παλαιάς τεχνολογίας, «κουτί», μπορεί να την αναβαθμίσει με ένα αποκωδικοποιητή Standard Definition. Αν διαθέτει πιο σύγχρονης τεχνολογίας τηλεόραση, αλλά που δεν έχει δέκτη MPEG4 ενσωματωμένο, μπορεί να επιλέξει από το εμπόριο τον αποκωδικοποιητή που καλύπτει τις ανάγκες του.
Δηλαδή αν κάποιος βλέπει ήδη ψηφιακά, χρειάζεται απαραιτήτως να επανασυντονίσει τον δέκτη ή τους δέκτες του καθως στο εξής η εκπομπή σήματος θα γίνεται στις τελικές συχνότητες που έχουν κατοχυρωθεί από το κράτος. Συνεπώς χρειάζεται και αυτοί να πραγματοποιήσουν την 1η Αυγούστου «αυτόματο συντονισμό» στην τηλεόραση ή τον αποκωδικοποιητή τους.
Για να γίνεται λήψη επίγειου ψηφιακού σήματος χρειάζεται μία εγκατάσταση να διαθέτει κεραία. Δεν χρειάζεται αλλαγή ή αντικατάσταση κεραίας καθώς αυτή που διαθέτουν ήδη μπορεί να κάνει λήψη και επίγειου ψηφιακού σήματος. Αν μία εγκατάσταση διαθέτει εσωτερική κεραία τότε προτείνεται αυτή να τοποθετηθεί σε κάποιο υψηλό σημείο, για παράδειγμα σε μία βιβλιοθήκη, για να πραγματοποιείται όσο το δυνατό καλύτερη λήψη. Σημειώνεται πως η λήψη βελτιώνεται σημαντικά με τη χρήση εξωτερικής κεραίας.
Τα περιφερειακά κανάλια…
Οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί θα ανέβουν στην πλατφόρμα της Digea καταβάλλοντας ένα αντίτιμο της τάξεως των 2.500-4.000 ευρώ μηνιαίως. Το σημαντικό στην υπόθεση της ψηφιακής μετάβασης για τα περιφερειακά κανάλια είναι ότι έχουν τη δυνατότητα πλέον με συνέργιες και συνεργασίες, να εκπέμπουν παναττικά και όχι σε περιορισμένη εμβέλεια όπως συνέβαινε με την αναλογική τεχνολογία. Η ψηφιακή μετάβαση ευνοεί ιδιαίτερα τις οικονομίες κλίμακας, τις συγχωνεύσεις και συνέργιες οι οποίες ωστόσο θα πρέπει να συζητηθούν σε επαγγελματική βάση με τον τηλεθεατή να αποκτά ένα ακόμη όφελος καθώς θα μπορεί να βλέπει περισσότερο και καλύτερο πρόγραμμα. Η Digea δηλώνει πάντως ότι διατηρεί αγαστή συνεργασία με τα περιφερειακά κανάλια τα οποία νοικιάζουν θέσεις στην πλατφόρμα καταβάλλοντας αντίτιμο που έχει οριστεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Το αντίτιμο αυτό είναι μικρότερο από αυτό που θα κατέβαλαν για την εκπομπή αναλογικού σήματος.
…και η ΝΕΡΙΤ
Τον περασμένο Μάϊο ζητήθηκε ολιγοήμερη αναβολή της ψηφιακής μετάβασης στην Πελοπόννησο προκειμένου να εγκαταστήσει η ΝΕΡΙΤ το δικό της δίκτυο πομπών σε όλα τα κέντρα εκπομπής της περιφέρειας Πελοποννήσου και Αττικής. Το Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων έκρινε ότι δεν υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος για τη διενέργεια διαγωνισμού έτσι, (προκαλώντας τη μήνι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης) ανατέθηκε κατ ανάγκην στη Digea η ψηφιακή μεταφορά του σήματος της ΝΕΡΙΤ για την Πελοπόννησο και την Αττική, νοικιάζοντας το 4ο multiplex για τα δικά της προγράμματα, τη ΝΕΡΙΤ 1 και 2 καθώς και τη Βουλή και το ΡΙΚ. Να σημειωθεί ότι για τα 156 σημεία εκπομπής ανά την Ελλάδα η ΝΕΡΙΤ χρειάζονται 300 πομποί.
Η χρησιμοποίηση του 4ου multiplex της Digea θα ισχύει για την Πελοπόννησο αλλά και την Αττική μέχρι η ΝΕΡΙΤ να στήσει το ιδιόκτητο δίκτυο πομπών και αναμεταδοτών στις δυο περιοχές.
Ο τρίτος διαγωνισμός που ανακοινώθηκε είναι ο μεγάλος διεθνής διαγωνισμός προμήθειας πομπών, αξίας έως 5,2 εκατ. ευρώ που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2014. Να σημειωθεί, ως τάξη μεγέθους, ότι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων – ΕΕΤΤ έχει προτείνει τιμολόγιο για πανελλαδική κάλυψη τηλεοπτικών σταθμών ύψους 100.000 ευρώ τον μήνα.
Ο προμηθευτής πομπών
Εν τω μεταξύ επιβεβαιώνει η γερμανική εταιρεία Rohde & Schwarz το ενδιαφέρον της να μετάσχει στον διεθνή διαγωνισμό της ΝΕΡΙΤ για την προμήθεια ψηφιακών πομπών, προϋπολογισμού 5,4 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροσώπου της στην Ελλάδα Δ. Κυνηγόπουλου, ενδιαφέρεται και για την προμήθεια των αναμεταδοτών που θα χρειαστούν προκειμένου το ψηφιακό σήμα να καλύψει πληθυσμιακά τη χώρα, αφού η υποχρέωση ψηφιακής μετάβασης σε 156 σημεία εκπομπής καλύπτει μόνο γεωγραφικά την Ελλάδα. Η Rohde & Schwarz έχει ήδη συνεργασία με την Digea.
Μνημονιακή επιταγή
Η επίγεια ψηφιακή μετάβαση στην Αττική δεν συνιστά επιλογή αλλά επιβεβλημένη επιταγή και υποχρέωση της Πολιτείας, τηρώντας το χρονοδιάγραμμα της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής μετάβασης όπως καθορίζεται από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε συνεργασία με το Υπουργείο Επικρατείας όπως αναφέρεται σε σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (Κοινή Υπουργική Απόφαση 30150/901/Φ.111Α/16-5-2014, Φ.Ε.Κ. 1338/Β’/27-5-2014).
Ο ρόλος της Digea
Η Digea είναι ο πάροχος δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης για τα ιδιωτικά κανάλια της χώρας. Στις 7 Φεβρουαρίου του 2014, η Digea έλαβε από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων [Ε.Ε.Τ.Τ.] την άδεια παρόχου δικτύου για την εκπομπή σε ψηφιακό σήμα του τηλεοπτικού προγράμματος των ιδιωτικών καναλιών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας. Σε αυτό το πλαίσιο υλοποιεί το χρονοδιάγραμμα της χώρας, όπως ορίζεται από τα αρμόδια Υπουργεία. Η Digea ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2009 αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στην υλοποίηση του έργου της ψηφιακής μετάβασης στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου η εταιρεία έχει προχωρήσει στην ενεργοποίηση 13 ψηφιακών κέντρων εκπομπής, ενώ σύμφωνα με το Χάρτη Συχνοτήτων έχει ενεργοποιήσει 19 ψηφιακά κέντρα για εκπομπή στις τελικές συχνότητες, κατά το πρώτο «περιοχικό» switch-off στην Πελοπόννησο.
Η εταιρεία είναι υπεύθυνη για την εκπομπή των καναλιών, χωρίς να ορίζει το περιεχόμενο τους. Η Digea, έχοντας ανακηρυχθεί από τον Φεβρουάριο ‘επίσημος υπερθεματιστής’ για το σύνολο των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εθνικής και περιφερειακής κάλυψης, είναι υπεύθυνη για την ψηφιακή εκπομπή τόσο των πανελλαδικών ιδιωτικών καναλιών όσο και των περιφερειακών ανά την Ελλάδα. Η εταιρεία θα προχωρήσει στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Δικτύου Επίγειας Τηλεοπτικής Ευρυεκπομπής, σε 156 σημεία ενώ η μετάβαση θα πραγματοποιηθεί με επτά περιοχικά switch-off με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται στο τέλος του 2014. Ταυτόχρονα θα αρχίσει και η αξιοποίηση του ψηφιακού μερίσματος από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ό,τι περισσεύει από το ψηφιακό φάσμα (800 ΜhH).
Σύμφωνα με τον χάρτη συχνοτήτων, για την ολοκλήρωση της μετάβασης από το αναλογικό στο ψηφιακό σήμα θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν συνολικά 156 κέντρα εκπομπής ανά την Ελλάδα.
Στην Ελλάδα, μέχρι πρότινος τα κανάλια χωρίζονταν σε τρεις κατηγορίες: εθνικής εμβέλειας για προβολή τηλεοπτικού προγράμματός σε όλη τη χώρα, περιφερειακής εμβέλειας για προβολή στην εκάστοτε περιφέρεια και τοπικής εμβέλειας για εκπομπή περιορισμένη σε τοπικό επίπεδο. Με το άρθρο 37 του Νόμου 4262/10-5-2014, Φ.Ε.Κ. 114/Α’/10-5-2014 τα κανάλια πλέον χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Τα εθνικής εμβέλειας τα οποία διατηρούν την ιδιότητά τους για εκπομπή προγράμματος σε όλη την Ελλάδα και τα περιφερειακής εμβέλειας, στα οποία πλέον εντάσσονται και τα τοπικά.
Ποια είναι τα πανελλαδικά κανάλια: ALPHA, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV., MEGA, ΣΚΑΙ, STAR, E-TV.
Ποια τα περιφερειακά κανάλια Αττικής:
Attica TV (Δήμος Ασπροπύργου)
Channel 9 (Παιανία & Παλλήνη)
Extra Channel 3 (Περιστέρι)
Kontra Channel (Ταύρος)
Action 24 (Νέο Ηράκλειο)
Blue Sky (Νέο Ηράκλειο)
MTV Greece (Μαρούσι)
Nickelodeon (Μαρούσι)
ZOOM TV (Περιστέρι)
MAD TV (Παλλήνη)
Smile TV (Αθήνα)
High TV (Αθήνα)
Sbc (Καλλιθέα)
Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε πληροφορίες που αφορούν στο σχετικό switch-off. Από τα 13 κέντρα εκπομπής, τα δύο με έντονα γράμματα [Υμηττός, Αίγινα] είναι ήδη ενεργά και εκπέμπουν στις μεταβατικές συχνότητες.
Περιοχές
|
Κέντρα
Εκπομπής
|
Συχνότητες ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας
|
Συχνότητες ιδιωτικών καναλιών περιφερειακής εμβέλειας
|
Συχνότητες Δημόσιας τηλεόρασης [Ν.Ε.Ρ.Ι.Τ.]
|
Αττική
[SFN-1]
|
Υμηττός
Πάρνηθα
Αίγινα
Οχθωνιά
Πράσινο
Χαλκίδα
Αυλώνας
Βάρη
|
22 | 27 | 30 | 40
|
45 | 52 | 54
|
21 | 28
|
Αττική
[SFN-2]
|
Στύρα
Λαύριο
Ανάβυσσος
Σούνιο
Νέα Μάκρη
|
24 | 31 | 34 | 36
|
38 | 49 | 50
|
23 | 32
|
46 (674 MHz): ALPHA, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV.
47 (682 MHz): MEGA, ΣΚΑΙ, STAR, E-TV.
54 (738 MHz): ATTICA TV, EXTRA CHANNEL-3, HIGH TV, NICKELODEON, ΖΟΟΜ.
63 (810 MHz): SMILE, MAD TV, MTV GREECE, ACTION 24, SBC.
65 (826 MHz): BLUE SKY, CHANNEL 9, KONTRA CHANNEL, ΑΡΤ.