Ανησυχία για το κατά πόσο η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στους στόχους της Ψηφιακής Ατζέντας 2020 για ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο 30 Mbps για όλους και 100 Mbps τουλάχιστον για το 50% του πληθυσμού, εκφράζει για άλλη μια φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της τελευταίας έκθεσής της για την αγορά των Τηλεπικοινωνιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η χώρα μας βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο των χωρών μελών της Ε.Ε. στη διείσδυση της ευρυζωνικότητας (κινητή και σταθερή), ενώ όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Κομισιόν η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών έχουν θεσπίσει ευρυζωνικά σχέδια με εξαίρεση την Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Κύπρο, γεγονός που ενισχύει την ανησυχία ως προς την επίτευξη των στόχων της Ψηφιακής Ατζέντας. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά η αγορά των τηλεπικοινωνιών «λαχταρά» να δει τι θα απογίνει με το έργο της δημιουργίας δικτύου οπτικών ινών που θα φθάνει μέχρι τα σπίτια το οποίο ενώ συζητείται από το 2008 δεν είναι γνωστό αν θα υλοποιηθεί.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕ και με βάση στοιχεία Ιανουαρίου 2014 η διείσδυση της σταθερής ευρυζωνικότητας (ADSL) είναι στο 26,3% του πληθυσμού έναντι του μέσου όρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση 29,9%, ενώ στις υψηλότερες ταχύτητες (VDSL) η διείσδυση είναι μόνον 0,4% όταν στην ΕΕ έχει φθάσει στο 6,3%. Η διείσδυση της ευρυζωνικότητας μέσω κινητής τηλεφωνίας βρίσκεται στο 36,3% όταν στην ΕΕ είναι στο 61,1%.
Η έκθεση κάνει αναφορά στη συμφωνία των Vodafone και Wind να μοιράζονται τα δίκτυά τους 2G και 3G στην Περιφέρεια.
Σε άλλο σημείο της προσθέτει πως η παροχή υπηρεσιών VDSL από τον ΟΤΕ είχε ως αποτέλεσμα το μερίδιο του Οργανισμού στις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις να σταθεροποιηθεί (προηγουμένως μειωνόταν) και να διαμορφωθεί στο 43% τον Ιανουάριο του 2014 από 44% τον Ιούλιο του 2013 και 43% τον Ιανουάριο του 2012, λίγο πιο πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ που είναι 42%.
Στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας, το μερίδιο του ΟΤΕ με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία που διαθέτει η ΕΕ (2012) είναι στο 52,2%, όταν το 2011 ήταν 56,8% και το 2010 62,8%.
Στην αγορά κινητής τηλεφωνίας η Ελλάδα έχει 13,6 εκατ. γραμμές (διείσδυση 123% τον Οκτώβριο 2013) και οι συνδρομητές προτιμούν για τις κλήσεις τους περισσότερο το κινητό. Το 58% της κίνησης φωνής διεκπεραιώνεται από την κινητή τηλεφωνία.
Ωστόσο ενώ η κινητή ευρυζωνική διείσδυση έχει αυξηθεί και η διείσδυση smartphone έχει περάσει από 19% το 3ο τρίμηνο του 2012 στο 24% το 3ο τρίμηνο του 2013, λίγοι καταναλωτές στην Ελλάδα κάνουν φθηνότερες κλήσεις μέσω του διαδικτύου από την συσκευή τους για την κινητή τηλεφωνία και συγκριμένα το 13% έναντι μέσου όρου της ΕΕ, 21%.
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν παραλείπει να αναφερθεί στη σημαντική καθυστέρηση που σημειώνεται όσο αφορά τις διαδικασίες αδειοδότησης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας παραθέτοντας το στοιχείο ότι υπάρχουν πάνω από 4 500 εκκρεμείς αιτήσεις για άδειες κεραιών καθώς και στην υψηλή φορολογία που επιβάλλεται στη χρήση της κινητής τηλεφωνίας.