Ποιος θα αποφασίσει επί της προσφοράς του ΟΤΕ για τη Nova τυπικά, είναι ένα από ερωτήματα που κυριαρχούν στην τηλεπικοινωνιακή αγορά εν αναμονή των εξελίξεων περί την Forthnet και καθώς σήμερα (14 Ιουλίου) λήγει η διορία που έχει θέσει ο Οργανισμός, προκειμένου να λάβει απάντηση για το αν η διοίκηση της εισηγμένης δέχεται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις και έλεγχος των δεδομένων της συνδρομητικής τηλεόρασης (due diligence).
Από την πλευρά της Forthnet τηρείται σιγήν ιχθύος. Η εκτίμηση είναι πως το διοικητικό συμβούλιο στο οποίο δεν συμμετέχουν οι Vodafone – Wind, παρά το 40% που κατέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet, είναι δυνατόν να αποφασίσει για το αν θα γίνει από τον ΟΤΕ due diligence, όχι όμως επί της τελικής – δεσμευτικής προσφοράς του εφόσον κατατεθεί. Αυτό πιθανότατα θα κληθεί να το αποφασίσει η γενική συνέλευση των μετόχων της Forthnet στην οποία έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν οι δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας Vodafone – Wind προσπαθώντας να προσεταιριστούν όσους περισσότερους μετόχους μπορούν για να αποτρέψουν την πώληση της Nova στον ΟΤΕ.
Γενικότερα εκτιμάται ότι δύσκολα η διοίκηση της Forthnet και ο βασικός της μέτοχος η αραβική EIT με το 44% θα αποφασίσουν μόνοι τους για την προσφορά του ΟΤΕ αφού θεωρείται δεδομένο ότι οι Vodafone – Wind προετοιμάζουν την αντίδρασή τους.
Κατά τα άλλα η διοίκηση του ΟΤΕ με την προσφορά της για τη συνδρομητική τηλεόραση της Forthnet (εύρους 250 – 300 εκατ. ευρώ, προσαρμοζόμενη ανάλογα με τα ταμειακά διαθέσιμα και τις δανειακές υποχρεώσεις) θεωρεί πως δύσκολα οι ανταγωνιστές του Οργανισμού θα κάνουν αντιπρόταση. Οι εκτιμήσεις του ΟΤΕ, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, φαίνεται να επιβεβαιώνονται αφού δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι η Vodafone έχει προχωρήσει σε αντιπροσφορά, χωρίς βεβαίως κάτι τέτοιο να αποκλείεται να γίνει τις επόμενες μέρες.
Τα χαρακτηριστικά πάντως τις πρότασης των Vodafone – Wind είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά του ΟΤΕ. Ο Οργανισμός έχει κάνει μη δεσμευτική προσφορά μόνον για το κομμάτι της Forthnet που αφορά στη συνδρομητική τηλεόραση. Στις προθέσεις του περιλαμβάνεται η προοπτική, εφόσον πετύχει το στόχο του να αγοράσει τη Nova, να παρέχει το τηλεοπτικό της περιεχόμενο και σε άλλους τηλεπικοινωνιακούς φορείς, συμπεριλαμβανομένης της Forthnet αφού μεγάλο μέρος της συνδρομητικής της βάσης έχει από αυτήν, συνδυαστικά, τηλεφωνία, internet και τηλεόραση.
Στο στρατόπεδο των Vodafone – Wind, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σενάριο που αφορά στη δημιουργία μιας εταιρείας υποδομών σταθερής τηλεφωνίας με την οποία θα συνδέονται και θα συνεργάζονται οι δύο προαναφερόμενες εταιρείες. Στη νέα εταιρεία θα μπουν οι υποδομές της Forthnet, πιθανότατα της Tellas, που είναι ενσωματωμένη με τη Wind και της hellas online η οποία αναμένεται να εξαγοραστεί από τη Vodafone. Σχετικά με το τελευταίο οι διαπραγματεύσεις λέγεται πως έχουν ολοκληρωθεί και μένουν μόνον τυπικές λεπτομέρειες οπότε είναι θέμα ημερών να γίνουν και ανακοινώσεις.
Η νέα αυτή εταιρεία υποδομών θα είναι υποχρεωμένη να επενδύσει σε δίκτυα νέας γενιάς, οπότε τα κεφάλαια που είναι αναγκαία στο νέο τηλεπικοινωνιακό τοπίο δεν αφορούν μόνον τις εξαγορές.