Ψηφιακή ψήφος
Ψήφισαν ψηφιακά οι Έλληνες βουλευτές την προηγούμενη Τρίτη και χωρίς να το ξέρουν έκαναν ίσως το μεγαλύτερο βήμα για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος. Απίστευτες στιγμές αμηχανίας και γέλιου εκτυλίχθηκαν όταν διαβαζόταν οι οδηγίες χρήσης από τον Πρόεδρο κ.Μαρκογιαννάκη και είμαστε σίγουροι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εθνοπατέρων (ενίοτε και εθνοπαππούδων) εύχονταν να είχαν μπροστά τους πατροπαράδοτους φακέλους και ψηφοδέλτια (έστω και… γαλάζια).
Ίσως να πείστηκαν τελικά για τις δυνατότητες της τεχνολογίας όταν στο ταμπλώ πάνω από το βήμα του προέδρου εμφανίστηκε εκτός από το αποτέλεσμα και η καθαρή διάρκεια της ψηφοφορίας που δεν ξεπέρασε το 1 λεπτό. Άντε, για να σταματήσουν μερικοί από αυτούς να ζητάνε υπερωρίες! Βέβαια, από την ηλεκτρονική ψήφο των βουλευτών μέχρι την ψήφο του λαού ψηφιακή άβυσσος οπότε μην ξεθαρρεύετε… Σίγουρα όμως οτιδήποτε ψηφιακό θα αντιμετωπίζεται με λιγότερη επιφυλακτικότητα στο μέλλον!
Telcos καλούν Renzi
Φαίνεται ότι οι ευρωπαϊκοί τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι ανεβάζουν την πίεση σε υψηλό πολιτικό επίπεδο. Πέρυσι είχαν στραφεί προς την Ευρωπαϊκή Eπιτροπή με επιστολή τους προς της Kroes και συναντήσεις με τον Almunia αλλά δεν είδαν να γίνεται τίποτα.
Τι ζητούν; Μα φυσικά consolidation, χαλάρωση της ρύθμισης, χρηματοδοτική στήριξη, όχι υπερβολική χρέωση στο φάσμα και κανόνες που θα τους προστατεύουν απέναντι στην στυγνή και άδικη εκμετάλλευση από τους ΟΤΤ. Σε όσους ασχολούνται με την αγορά όλα αυτά ακούγονται φυσιολογικά και αν είχαν γίνει δεν θα τρώγαμε σε τέτοιο βαθμό τη σκόνη των Αμερικανών!
Τι δίνουν; Άνοιγμα των επενδύσεων σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές, λεφτά στην αγορά και θέσεις εργασίας. Ότι δηλαδή καίει τις πολιτικές ηγεσίες κάθε χώρας, πλην, ενδεχομένως, της Γερμανίας.
Τώρα θα πείτε, μπορεί ο Mateo Rentzi ως πρόεδρος της ΕΕ για αυτό το εξάμηνο να κάνει κάτι; Μάλλον όχι, αφού ο εθνικός κατακερματισμός της «Ένωσης» είναι αρκετά… στεγανός, απέναντι σε τόσο «φιλόδοξες» -πλην αυτονόητες- προσεγγίσεις.
Η όλη επικοινωνιακή εκστρατεία γίνεται για να ανέβει ψηλά το θέμα στην δημοσιότητα, να χτιστεί και επικοινωνιακό προφίλ των παρόχων απέναντι στον κόσμο και να ετοιμαστούν όλοι για την επόμενη μέρα.
Όσοι δεν πείθονται με τα προηγούμενα περί επενδύσεων και θέσεων εργασίας, μπορούν να αφεθούν στο όνειρο της επανόδου της Ευρωπαϊκής πρωτοκαθεδρίας στην καινοτομία των τηλεπικοινωνιών και τα δοξασμένα χρόνια του GSM. Προσωπικά, πιστεύουμε στη μείωση της τεχνολογικής απόστασης με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού διότι τα περί πρωτοκαθεδρίας όνειρο ήταν και πάει…
Φυσικά υπάρχουν πράγματα που γίνονται και άλλα που δεν γίνονται.
Ας πούμε η υπερβολική χρέωση στο φάσμα, θα μπορούσε να επανεξεταστεί με αντάλλαγμα περισσότερες επενδύσεις σε δίκτυα και υπηρεσίες. Αλλά το να προστατεύσει η Ευρώπη τους παρόχους της, απέναντι των Αμερικανών ΟΤΤ, τείνει να ξεπεράσει τα όρια της πραγματικότητας και δεν βλέπουμε κάποιον που θα είχε τα θεσμικά, επιχειρηματικά και ρυθμιστικά κότσια να το κάνει.
Μπορούν ωστόσο να γίνουν κάποια βήματα προκειμένου να αποκτήσει η ευρωπαϊκή πλευρά κάποια διαπραγματευτικά χαρτιά και προς αυτή την κατεύθυνση θα έπρεπε ενδεχομένως να κινηθούμε. Προς αυτή την κατεύθυνση οι ευρωπαϊκοί τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι κρούουν για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου. Ελπίζουμε, να τον ακούσουν κάποιοι μέσα στις δεξιώσεις και τα σαλόνια των Βρυξελλών.
Άκρα της Κάντζας σιωπή
Σιγή ασυρμάτου αναφορικά με τη διεκδίκηση της Forthnet-Nova. Οι μνηστήρες προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, με κύριο άξονα την πιθανολογούμενη σύγκλιση του Δ.Σ.
Ουσιαστικά, ο ΟΤΕ καλεί τους Άραβες να δώσουν τη Nova σε αντάλλαγμα την αποπληρωμή του δανεισμού της Forthnet. Τόσο απλά, ξεκάθαρα και… γρήγορα, αφού σήμερα λήγει η προθεσμία και θα πρέπει επιτέλους να γίνει το πρώτο βήμα, το οποίο προφανώς θα καθορίσει και τα επόμενα.
Το ίδιο «απλά» βέβαια και οι μεγαλομέτοχοι της ΕΙΤ θα πρέπει να ξεχάσουν αύξηση της αξίας της Forthnet που θα απομείνει «ορφανή» από το διαμάντι του στέμματος. Έτσι δύσκολα θα δουν την επένδυσή τους να φέρνει τα λεφτά της πίσω.
Στην ουσία οι εκτιμήσεις της αγοράς είναι ότι αφού θα χάσει τις συνδυαστικές παροχές με τις οποίες σήμερα κάνει τη διαφορά, θα πρέπει να παίξει με τους σκληρούς όρους της πραγματικής αγοράς οπότε, με δεδομένη τη δυναμική των τότε αντιπάλων, είναι πιθανό το ενδεχόμενο να δυσκολέψει έτι περαιτέρω η θέση της.
Η πρόταση των ήδη μετόχων Wind-Vodafone, κρατάει στο παιχνίδι της αγοράς το σύνολο των δυνάμεων που έχει συγκεντρώσει o όμιλος Forthnet και ζωντανή την ελπίδα των Αράβων για απόσβεση, ίσως και για -πολύ- μελλοντικά κέρδη.
Ίσως θα πει κάποιος ότι η επένδυση για όλο το πακέτο είναι μάλλον δυσανάλογη, αλλά ο κόκκινος όμιλος έχει αποδείξει ότι προκειμένου να μπει στρατηγικά σε μία αγορά, δεν φείδεται χρημάτων.
Σε κάθε περίπτωση αποτελεί ερωτηματικό πως το ΔΣ θα μπορούσε να αποφασίσει για μία τόσο σημαντική κίνηση «ερήμην» δύο βασικών μετόχων που έχουν το 40% της εταιρείας.
Το βέβαιο είναι ότι η οικονομική υγεία του ΟΤΕ, του επιτρέπει να «παίζει» το ίδιο δυνατά στο παιχνίδι. Έχοντας μάλιστα αποκτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, έχει πρόσβαση σε συμφέροντες όρους δανεισμού και μπορεί επαναγοράζει παλαιότερα ομόλογα, εκδίδοντας νέα με χαμηλότερο επιτόκιο.
Σταλιά-σταλιά το ΣΥΖΕΥΞΙΣ
Σε προ-αυγουστιάτικο κλίμα έχει μπει γενικότερα η αγορά αφού την επικαιρότητα, πέρα από το δελτίο καιρού, βγαίνουν που και που προκηρύξεις των έργων του ΣΥΖΥΞΙΣ ΙΙ. Έτσι με μικρές σταγόνες δημοσίων έργων, εφαρμόζεται πολύ επιτυχημένα η μέθοδος της υδροπονικής.
Το «πότισμα της σταγόνας» που έχει υιοθετήσει το Ισραήλ για να συντηρεί περιβόλια μέσα στην έρημο εφαρμόζεται και στις καθ’ ημάς επενδύσεις.
Το βέβαιο είναι ότι δεν ζούμε τις χρυσές εποχές των γιγαντιαίων έργων με τις απευθείας αναθέσεις και τα κοινοτικά budgets. Και επειδή, αυτές οι εποχές μάλλον δεν θα ξαναγυρίσουν, καλύτερα μικρά «περιβόλια» στην έρημο παρά μεγάλοι αντικατοπτρισμοί.