Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχτεί ότι το σύστημα Πατεντών στην Αμερική δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα τα λεγόμενα «patent trolls» να εξαπολύουν επιθέσεις προς κάθε κατεύθυνση και τις υπόλοιπες εταιρείες να προσπαθούν να τις αντικρούσουν.
Μόνο το 2013 κατατέθηκαν πάνω από 6000 αγωγές για καταπάτηση πατεντών, εκ των οποίων οι περισσότερες ήταν από εταιρείες που απλά έχουν τις πατέντες στην ιδιοκτησία τους, χωρίς να τις χρησιμοποιούν για κάποιον λόγο (Patent Assertion Entities – PAE).
Μια από τις εταιρείες που έχει δεχτεί πολλά πυρά τα τελευταία χρόνια είναι η Google, η οποία ψάχνει κάθε δυνατό τρόπο να υπερασπιστεί ένα από τα πλέον δημοφιλή προϊόντα της, το Android. Άλλωστε οι πατέντες φαίνεται πως ήταν ο λόγος που εξαγόρασε (και αργότερα πούλησε) την Motorola. Μετά από συμφωνίες με εταιρείες όπως η Samsung, πλέον προχωράει και στη σύσταση μια συμμαχίας, της οποίας ηγείται και την οποία θα μπορούσε να περιγράψει κανείς ως την «Justice League» για τις πατέντες.
Ο συνασπισμός αυτός ονομάζεται «License On Transfer Network» (LOT Netwrok) και αποτελείται εκτός από την Google, προς το παρόν, από τις Canon, Dropbox, Newegg, SΑΡ και Asana. Όποια εταιρεία το επιθυμεί μπορεί να γίνει μέλος, με μια μικρή επιβάρυνση για τα διοικητικά έξοδα του οργανισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από στελέχη των παραπάνω εταιρειών, ενώ καθήκοντα Εκτελεστικού Διευθυντή έχει ο Chip Lutton, της Nest Labs, που ανήκει στην Google. Πώς λειτουργεί όμως το LOT Network; Κάθε εταιρεία-μέλος παραχωρεί άδεια χρήσης των πατεντών της στις υπόλοιπες, αλλά η άδεια αυτή ενεργοποιείται μόνο αν η άδεια πωληθεί σε κάποιον εκτός LOT. Για παράδειγμα, αν μια εταιρεία-μέλος του LOT έχει στην κατοχή της 500 πατέντες και πουλήσει μια από αυτές σε κάποια PAE, τότε όλα τα μέλη του Δικτύου αποκτούν την άδεια αυτής της πατέντας, αλλά η άδεια των υπόλοιπων 499 παραμένει ανέγγιχτη, μέχρι να την πυροδοτήσει ένα τέτοιο γεγονός.
«Το μοντέλο αυτό δεν ευνοεί τις μεγαλύτερες ή τις μικρότερες εταιρείες. Οι μεγάλες εταιρείες είναι πιο πιθανό να πουλήσουν ή να μεταφέρουν κεφάλαια εκτός Δικτύου. Οι μικρότερες εταιρείες θα προστατεύονται από τέτοιες απειλές. Και οι μεγάλες εταιρείες θα επωφελούνται, γιατί όταν οι μικρές εταιρείες αποτυγχάνουν, συνήθως πωλούν τις πατέντες τους σε patent trolls», δήλωσε ο Σύμβουλος Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Dropbox, Brett Alten.
Όσο υπάρχουν και δημιουργούνται συνεταιρισμοί όπως το Rockstar Consortium, είναι λογικό πως οι υπόλοιπες εταιρείες θα ψάχνουν τρόπο να οχυρωθούν. Αυτό προσπαθεί να κάνει το LOT, τα μέλη του οποίου αυτή τη στιγμή διαθέτουν συνολικά περίπου 300 χιλιάδες κατοχυρωμένες πατέντες. Και παρά το γεγονός ότι δεν έχει ισχύ στις υπάρχουσες δικαστικές διαμάχες, φαίνεται να προσπαθεί να περιορίσει την υπάρχουσα –προβληματική- κατάσταση.
Πηγή: MyPhone