Η νέα διαδικτυακή πλατφόρμα «ΣυνΘεση» που στόχο έχει την προαγωγή της κοινωνίας των πολιτών και των δράσεών της, μέσα από τη δυνατότητα ανάρτησης σε διαδραστικό διαδικτυακό χάρτη των δράσεων των ομάδων πολιτών, παρουσιάστηκε την Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
Η διαδικτυακή πλατφόρμα “synThessi”, ονομασία που προέρχεται από τις λέξεις “συνθέτω” και “Θεσσαλονίκη”, αποτελεί μια παράλληλη δράση στα πρότυπα της αντίστοιχης προσπάθειας του Δήμου Αθηναίων που ακούει στο όνομα ‘’Συν Αθηνά’’, εξήγησε ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, σημειώνοντας ότι “η ‘Σύνθεση’ αποτελεί ουσιαστικά ένα διαδικτυακό εργαλείο που θα ενισχύσει την κοινωνία των πολιτών’’. Όπως σημείωσε, το θέμα της κοινωνίας των πολιτών απασχόλησε καθ’ όλη την πρώτη αυτή θητεία τη Διοίκηση του Δήμου, αλλά και θα συνεχίσει να την απασχολεί τα επόμενα πέντε χρόνια. Μιλώντας για τη διαδικτυακή πλατφόρμα, ο Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε ότι ‘’μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο σημείο επαφής για τις ομάδες πολιτών, τους πολίτες και όλους όσοι θέλουν να προσφέρουν στην πόλη μέσα από την συμμετοχικότητα και την ενεργοποίησή τους σε θέματα της γειτονιάς και της καθημερινότητας’’. Όπως είπε, ‘’η ‘Σύνθεση’ είναι μόνο ένα από τα βήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης στην κατεύθυνση της στήριξης και της διευκόλυνσης της κοινωνίας των πολιτών, οι δράσεις της οποίας έχουν κοινωνικό αντίκρισμα και χειροπιαστά αποτελέσματα”.
Απαριθμώντας τις πρωτοβουλίες του Δήμου Θεσσαλονίκης προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε τη συγκρότηση του Αυτοτελούς Τμήματος Εθελοντισμού, Νεολαίας και Διοικητικής Βοήθειας στο πλαίσιο του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης που καταρτίστηκε με στόχο τη διοικητική αναδιοργάνωση, εξηγώντας ότι επιχειρείται η εν λόγω υπηρεσία να αποτελέσει το σημείο επαφής των ομάδων πολιτών με την διοικητική μηχανή του Δήμου, και ενδεχομένως να αποτελέσει τον προάγγελο ενός ιδιότυπου εσωτερικού ΚΕΠ που θα περιορίσει τη γραφειοκρατική ταλαιπωρία των πολιτών, οι οποίοι έως σήμερα αναγκάζονται να απευθύνονται σε πολλές διαφορετικές δημοτικές υπηρεσίες. «Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις τόσο δραστικά τον τρόπο που λειτουργεί η δημόσια διοίκηση στη χώρα εδώ και δεκαετίες, όμως πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε, εξάλλου, ότι στα επόμενα βήματα της δημοτικής Αρχής περιλαμβάνεται η προσπάθεια για τη στήριξη της Κοινωνικής Οικονομίας, ενώ ανακοίνωσε ότι στην καινούργια σύνθεση της Διοίκησης του Δήμου προβλέπεται να οριστεί Εντεταλμένος Σύμβουλος ο οποίος θα ασχολείται αποκλειστικά με θέματα της Κοινωνίας των Πολιτών και θα υπάγεται απευθείας στο Δήμαρχο και κατέληξε:
“Η Διοίκηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη όλων αυτών των δράσεων που, όπως και αυτή που παρουσιάζουμε σήμερα, ξεκινούν κάτω από την ομπρέλα του συνθήματος ‘Αγαπώ την πόλη μου, υιοθετώ τη γειτονιά μου’. Πρόκειται για όλα όσα προάγουν την ενεργοποίηση των πολιτών, ώστε να κάνουν αυτό που πρέπει, δηλαδή να θεωρούν το δημόσιο χώρο αποκλειστικό τους δικαίωμα και δική τους ευθύνη”.
Στη δυνατότητα συντονισμού μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Δήμου Θεσσαλονίκης και της παρουσίασης του πλήθους των δράσεων και των πρωτοβουλιών που πραγματοποιούνται μέσα από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, από τυπικές και άτυπες ομάδες εθελοντών αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Νεολαίας, Αθλητισμού και Εθελοντισμού, Γιώργος Αρβανίτης. Επιπλέον πρόσθεσε: “Μέσα από αυτήν τη διαδικτυακή πλατφόρμα θα μπορεί ο κάθε πολίτης να ενημερώνεται για όλες τις δράσεις των ομάδων πολιτών. Παράλληλα θα μπορούν οι εθελοντικές ομάδες και πολίτες που θέλουν να ενεργοποιηθούν να βρίσκουν με τη σειρά τους χορηγούς, να αλληλοστηρίζονται και να δημοσιοποιούν τις δράσεις τους.” Επίσης τόνισε ότι η διαδικτυακή πλατφόρμα μπορεί να αποτελέσει πολυδύναμο εργαλείο για εκπαιδευτικούς σκοπούς και για την προαγωγή της συμμετοχικότητας και της ενεργοποίησης των πολιτών μέσα από τα σχολεία και σημείωσε ότι με τεχνική παρέμβαση μπορεί να δοθεί δυνατότητα παρουσίασης και αρχειοθέτησης όλων των δράσεων που πραγματοποιούνται όχι μόνο στον κεντρικό Δήμο, αλλά σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.
Από την πλευρά του ο Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα Εθελοντισμού, Θέμης Σεβαστιάδης, αναφέρθηκε στην σταθερή πεποίθηση της Διοίκησης ότι η πόλη έχει άμεσα κοινωνικά αντανακλαστικά και οι πολίτες της ενεργοποιούνται και δρουν το ίδιο άμεσα σε καθημερινή βάση για τη γειτονιά τους και για την καθημερινότητά τους και σημείωσε: “Με αυτή τη λογική γνωρίζαμε σε ένα μεγάλο βαθμό ότι ο τρόπος λειτουργίας των δήμων συχνά προκαλούσε εμπόδια στις δράσεις των πολιτών. Στο πλαίσιο μιας μακράς προσπάθειας, λοιπόν, μπορούμε σήμερα να παρουσιάσουμε στη Θεσσαλονίκη ένα ηλεκτρονικό ‘σκεύος’ στο οποίο μπορεί να προβάλλεται η ίδια η πόλη με τις δράσεις της και να τις επικοινωνεί προς τους πολίτες. Δίνουμε δηλαδή μια ηλεκτρονική ‘στέγη’, εξυπηρετώντας ένα στόχο που πιστεύουμε όλοι μας ότι θα έπρεπε να προκύψει από αυτήν την προσπάθεια: να φανεί, δηλαδή, το μέγεθος και το πλήθος των δράσεων που κάνει η ίδια η πόλη και οι άνθρωποί της”.
Στους στόχους του Αυτοτελούς Τμήματος Εθελοντισμού, Νεολαίας και Διοικητικής Βοήθειας του Δήμου Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε η αναπλ. Προϊσταμένη του Γεωργία Κολουμτούρη, σημειώνοντας “ αν και το Τμήμα είναι μόλις ενός έτους, έχουμε πιστέψει στο όραμα να εργαστούμε για τη διευκόλυνση της κοινωνίας των πολιτών και αυτό κάνουμε καθημερινά”. Επίσης σημείωσε ότι πρόθεση της Διοίκησης του Δήμου είναι η γραφιστική διαμόρφωση της διαδικτυακής πλατφόρμας να προκύψει μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες της ίδιας της κοινωνίας των πολιτών, μέσα από έναν άτυπο – πιθανόν online – διαγωνισμό, οι λεπτομέρειες για τον οποίο θα δημοσιοποιηθούν από το ερχόμενο φθινόπωρο.
Κατά την τεχνική παρουσίαση της διαδικτυακής πλατφόρμας τονίστηκε επίσης ότι:
- Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που στοχεύει στην ανάδειξη των δράσεων και των πρωτοβουλιών που παίρνουν ομάδες πολιτών αλλά και στην αναμεταξύ τους δικτύωση
- Λειτουργεί σε πιλοτική βάση (beta), είναι ένα δυναμικό εργαλείο που διαρκώς θα βελτιώνεται ανάλογα με τις προτάσεις των ίδιων των ομάδων πολιτών και τις ανάγκες που θα ανακύπτουν
Πώς λειτουργεί η ιστοσελίδα:
Η διαδικτυακή πλατφόρμα, που είναι προσβάσιμη στη διεύθυνση www.thessaloniki.gr/synthessi, αλλά και πληκτρολογώντας τη διεύθυνση www.synthessi.gr, δημιουργήθηκε από το Τμήμα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, που παρέχει την τεχνική υποστήριξη στις ομάδες πολιτών (ενώ την διοικητική υποστήριξη παρέχει το Αυτοτελές Τμήμα Νεολαίας και Εθελοντισμού), σε συνεργασία με την εταιρεία OTS που διαχειρίζεται και συντηρεί την ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, μέρος της οποίας είναι και η συγκεκριμένη διαδικτυακή πλατφόρμα.
Όλες οι ομάδες που διοργανώνουν μια δράση, είτε τυπικές (με νομική υπόσταση) είτε άτυπες, θα μπορούν να την αναρτήσουν στην ιστοσελίδα. Η διαδικασία έχει ως εξής: οι ομάδες κάνουν αίτηση για κωδικούς πρόσβασης μέσω της πλατφόρμας και στη συνέχεια, αφού εγκριθεί η εγγραφή τους στην ιστοσελίδα, η οποία διέπεται από όρους και κανόνες χρήσεις αναρτημένους στην πλατφόρμα (όπως συμβαίνει με όλες τις σχετικές διαδικτυακές πλατφόρμες που φιλοξενούν διαδραστικές και συμμετοχικές διαδικασίες), μπορούν να αναρτούν από μόνοι τους όσες δράσεις θέλουν.
Έτσι, δημιουργείται ένας συνολικός χάρτης όπου βρίσκονται αναρτημένες όλες οι δράσεις που πραγματοποιούνται στην πόλη ανά ομάδα πολιτών, ανά περιοχή, ανά θεματική ενότητα, και με βάση το χρόνο υλοποίησης (σήμερα, σε τρεις ημέρες, σε μια εβδομάδα, σε έναν μήνα). Οι κατηγορίες των δράσεων που μπορούν να επιλέξουν οι ομάδες είναι οι εξής: δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, περιβάλλοντος, πολιτισμού, αθλητισμού, εκπαίδευσης, δράσεις για το παιδί και για την αλληλέγγυα οικονομία.