Σημαντικό ρίσκο ενέχουν σήμερα οι όποιες εκτιμήσεις – σενάρια που κυκλοφορούν περί την τηλεπικοινωνιακή αγορά και το πώς θα ολοκληρωθεί η ενοποίησή της.
Η συμφωνία της Vodafone με την Wind για ένα ενδεχόμενο «μοίρασμα» των μετοχών που κατέχουν στη Forthnet (περί το 40%) και μάλιστα με χρονικό ορίζοντα ενός χρόνου, καταδεικνύει πως τα τελικά επεισόδια με τις εξελίξεις δεν έχουν ακόμα λάβει την τελική τους μορφή. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι διοικήσεις – μέτοχοι των δύο εταιρειών, η κάθε μια με ένα διαφορετικό τρόπο, που εκπορεύεται από τα ειδικά χαρακτηριστικά της κάθε εταιρείας (η μια είναι μέλος ενός μεγάλου τηλεπικοινωνιακού ομίλου διεθνώς και η άλλη έχει μετόχους τους πρώην ομολογιούχους της μετά από μια διαγραφή χρεών μαμούθ), έχουν πειστεί πως το …κάστρο Forthnet δεν πέφτει εύκολα. Ή, δεν πέφτει προς την κατεύθυνση που εκείνες επιθυμούν.
Η στρατηγική «η ισχύς εν τη ενώσει» δεν μπορεί παρά να κρύβει έναν ή και πολλούς αντιπάλους. Στην περίπτωση της Forthnet ο προφανής αντίπαλος είναι ο βασικός μέτοχος, η Emirates International Telecommunications (EIT) η οποία μέσω της Forgendo ελέγχει το 44,022% της εταιρείας. Εκ του αποτελέσματος η ΕΙΤ δεν τα έχει βρει με καμιά από τις Vodafone – Wind.
Υπάρχει και ένας άλλος «παίχτης» όμως που, αν αληθεύουν οι πληροφορίες που επιμένουν, παρά τις διαψεύσεις, έχει τις αντικειμενικές δυνατότητες να κερδίσει την παρτίδα. Δεν είναι άλλος από τον ΟΤΕ. Πληροφορίες που επιμένουν και το διάστημα αυτό, προέρχονται κυρίως από την ευρωπαϊκή δορυφορική αγορά, αναφέρουν πως ο ΟΤΕ ενδιαφέρεται για τη Nova και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της. Αν αυτό δεν αποδειχθεί μια καλά οργανωμένη φήμη (με αδιαφανείς στοχεύσεις) τότε θα μιλάμε για μια εξέλιξη που θα θέσει σε σκληρή δοκιμασία τη στρατηγική της Vodafone και της Wind. Οι διοικήσεις των δύο εταιρειών σε ανώτατο επίπεδο το πιθανότερο είναι πως γνωρίζουν τις κινήσεις του αντιπάλου. Και εδώ χρειάζεται να επικεντρωθούμε κυρίως στη Vodafone η οποία ως όμιλος ανταγωνίζεται τη Deutsche Telekom (βασικό μέτοχο του ΟΤΕ) σε πολλές χώρες και οι δύο στο μεταξύ επεκτείνονται και στο τηλεοπτικό περιεχόμενο.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής ο ΟΤΕ διαψεύδει κατηγορηματικά ότι ενδιαφέρεται να εξαγοράσει τη Nova, ενώ από τα σχόλια που συνοδεύουν τη συζήτηση, όσο αφορά το πιθανολογούμενο ενδιαφέρον του ΟΤΕ για τη Nova, ξεχωρίζουν τα εξής: Οι δυσκολίες της απόσχισής της από τον όμιλο Forthnet και η πλειοψηφία που θα χρειασθεί, αλλά και πιθανά θέματα τυπικού χαρακτήρα, όπως το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο συνδρομητικές τηλεοπτικές πλατφόρμες οι οποίες αν ενωθούν γίνονται μια.
Σε όλα αυτά βεβαίως προστίθεται και η σταθερή τηλεφωνία και ένα μεγάλο πελατολόγιο που πλέον έχει η Forthnet. Η σταθερή τηλεφωνία δεν λείπει από τη Wind η οποία έχει ενσωματώσει τη Tellas, ούτε όμως από τη Vodafone η οποία, εκτός απρόοπτου θα δεθεί στενότερα με την hellas online. Όμως, αν η Forthnet λείψει από το προσκήνιο, θα πάψει – όπως λένε οι αντίπαλοί της- να πουλά κάτω του κόστους και ως εκ τούτου να εγγράφει τους περισσότερους συνδρομητές, μιας και το τελευταίο διάστημα, ο συνδυασμός της τηλεφωνίας, του διαδικτύου και του τηλεοπτικού περιεχομένου κερδίζει τους καταναλωτές, δικαιώνοντας την εμπορική πολιτική της διοίκησης της Forthnet.
Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις θα καθοριστούν, και – για ορισμένους κατά μείζονα λόγο – από τις πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες όπως όλα δείχνουν το επόμενο διάστημα θα ασχοληθούν επιτέλους σοβαρά με τα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ η συζήτηση για πιθανά «κουρέματα» έχει ανοίξει. Κυρίως όμως, για άλλη μια φορά, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει όταν οι ενδιαφερόμενες πλευρές συμφωνήσουν στις αποτιμήσεις των εταιρειών.