Λίγες εβδομάδες μετά την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου παρατήρησης της Γης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Copernicus, το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ) υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία κόμβου πρόσβασης και αξιοποίησης των δορυφορικών δεδομένων που θα συλλέγονται.
Το διαστημικό σύστημα παρατήρησης της Γης Copernicus που στην τελική του μορφή προβλέπεται να είναι ένας σχηματισμός από δορυφόρους, τους επονομαζόμενους Sentinels, αντιμετωπίζει συνολικά τις ανάγκες της Ευρώπης για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής. Η πρόσβαση στα δορυφορικά δεδομένα θα είναι ελεύθερη στην επιστημονική κοινότητα καθώς και σε χρήστες του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, τα οποία με την κατάλληλη επεξεργασία θα μπορούν να αξιοποιηθούν για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Η σχετική συμφωνία υπεγράφη κατά τη διάρκεια του Διεθνούς συνεδρίου “Copernicus – Sentinels Serving Society and the Environment” που πραγματοποιήθηκε στις 12-13 Μαΐου στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα προβλέπεται η δημιουργία του πρώτου mirror site στην Ευρώπη (αντίγραφο του κεντρικού κόμβου Copernicus) για την πρόσβαση, τη διακίνηση, την αποθήκευση και την επεξεργασία των δεδομένων των δορυφόρων Sentinels, με τη διάθεση από την ΕΔΕΤ Α.Ε. των προηγμένων δικτυακών της υποδομών καθώς και των υπηρεσιών και εφαρμογών υπολογιστικού νέφους που αναπτύσσει.
Με τη συνεργασία αυτή, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ξεκινά από την Αθήνα την ανάπτυξη μίας σειράς από mirror sites που θα εγκατασταθούν πανευρωπαϊκά, ενώ το συγκεκριμένο θα εξυπηρετεί την Ελλάδα, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.