Σε εκλογικούς ρυθμούς η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία και φέτος το γιορτάζει με ένα εορταστικό 15ήμερο πενταπλών εκλογών. Να δείτε κάποια μέρα που θα τύχει η σύνοδος των εκλογών και θα έχουμε το απόλυτο φεστιβάλ κενοβολευτισμού: Δημοτικές, Περιφερειακές σε δύο γύρους, Ευρωεκλογές, Βουλευτικές και Προεδρικές.
Ως τότε, ας βολευτούμε με αυτή τη χορταστική δόση δημοκρατίας και ας αισθανθούμε για μια ακόμη φορά κυρίαρχος λαός. Έστω και αν πριν από τις εκλογές όλοι μας λένε -κυρίως μέσα από την TV- «σκάσε και ψήφιζε», ενώ μετά λένε «ψήφισες, σκάσε»! Το μόνο καλό είναι ότι κάθε φορά που έχουμε εκλογές διαπιστώνουμε πόσους τίμιους, ηθικούς, ακέραιους, ανένταχτους, δυναμικούς, αποφασιστικούς, αμερόληπτους, και οραματιστές έχει αυτός ο τόπος. Μιλάμε για μεγάλο κεφάλαιο!
Και φυσικά για να είναι πλήρες το πακέτο εκτός από τους αντιπρόσωπους, τους εκπρόσωπους και τους απρόσωπους, χρειάζονται και τα σχετικά συνοδευτικά: Εκατομμύρια ψηφοδέλτια, χειρόγραφοι κατάλογοι, φάκελοι, σφραγίδες, βουλοκέρια και άλλα φετίχ που ενισχύουν την όμορφη αυτή διαδικασία.
Πριν προλάβετε να μας πείτε «γκρινιάρηδες», να ξεκαθαρίσουμε ότι θεωρούμε απλά ότι, μία χώρα που σε μια και μόνη χρονιά καθιέρωσε την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων, δεν θα αντιμετώπιζε και μεγάλο πρόβλημα στο να καθιερώσει την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Θα ήταν μάλιστα ενδιαφέρον, γιατί φέτος οι εκλογές συμπίπτουν και με την παγκόσμια ημέρα τηλεπικοινωνιών, οπότε η μόνη σημειολογία που απομένει είναι ότι πρέπει «να στείλετε το μήνυμα»! Ο καθένας το δικό του γιατί αυτό επιτάσσει η δημοκρατία.
Μιλώντας πάντως για ψηφιακή ψηφοφορία, επετείους και τεχνολογία, οι «μπλε» παραμένουν πιστοί στο εκλογικό τους ραντεβού και θα κάνουν το δικό τους exit poll για να δουν που φυσάει ο «άνεμος» μέσω tablet έξω από επιλεγμένα εκλογικά τμήματα. Και εμείς με τη σειρά μας πιστοί σε ένα ακόμη ραντεβού, στο τέλος Ιουνίου στο συνέδριο Socia lMedia World, θα δώσουμε βήμα στον Γιώργο να μοιραστεί μαζί σας την εμπειρία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, όπως είχε κάνει και στις εκλογές του ’12.
Ημέρα Ανεξαρτησίας: Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Timotheus!
Καβάλα στο άλογο του Απελευθερωτή, κρατώντας στο χέρι τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ευρώπης από τους Αμερικανούς δυνάστες της Google και του Facebook , εμφανίστηκε ο Timotheus της DT. Ζητά από τα πολιτικά όργανα της Ευρώπης να θωρακίσουν τα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών, έναντι των αδηφάγων τεράτων της άλλης όχθης του Ατλαντικού.
Το σκεπτικό βέβαια δεν είναι απόλυτα «ανιδιοτελές», όπως ενδεχομένως φανταστήκατε. Απλά, αφού οι πάροχοι, δεν έχουν την δυνατότητα να υποχρεώσουν τους ΟΤΤ να πληρώσουν για τη χρήση των δικτύων τους, θα κάνουν τα πάντα για να τους στερήσουν το βασικό τους έσοδο που δεν είναι άλλο από τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.
Επίσης με αυτή τη ρελάνς οι Ευρωπαίοι πάροχοι φέρνουν την πολιτική τους ηγεσία μπροστά σε ένα νομικό παράδοξο. Την ίδια στιγμή δηλαδή που ο Αμερικανός ΟΤΤ μπορεί άνετα να κάνει πλήρη χρήση των στοιχείων που του παραχωρεί ο συνδρομητής από τη Γηραιά Ήπειρο, ο Ευρωπαίος πάροχος δεν μπορεί, γιατί η νομοθεσία της ΕΕ δεν το επιτρέπει. Ζητούν λοιπόν ίση νομική αντιμετώπιση σχετικά με τη χρήση των προσωπικών δεδομένων, υποστηρίζοντας ότι το δικαίωμα στη χρήση τους, ανήκει στον πολίτη και όχι στον παραλήπτη των στοιχείων. Αλλιώς …«laisezfairelaisezpassé» για όλους!
Η προσέγγιση του Timotheus είναι μία καλή αρχή που ίσως βοηθήσει στο να δημιουργηθούν κανόνες στο παιχνίδι ή στο να αναζητήσει η Ευρώπη τρόπους να σκεπάσει την τεχνολογική της γύμνια. Διότι, κακά τα ψέματα, υπάρχουν τομείς όπου οι Γιάνκηδες μας έχουν πάρει τα σώβρακα και οι Βρυξέλες υποπίπτουν στο ένα λάθος μετά το άλλο. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η κινητή όπου καταφέραμε μεταξύ 3ης και 4ης γενιάς να χάσουμε την πρωτιά.
Στο δρόμο των Ομίλων
Στο δρόμο που χαράζει η τρόικα στην Κύπρο, βαδίζει και η Cyta. Πρώτο βήμα είναι η ελάφρυνση του μισθολογικού κόστους που, όπως ξέρουμε και από τον πάλαι ποτέ κρατικό ΟΤΕ, δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Και ποιος είναι ο πιο αναίμακτος τρόπος; Μα φυσικά η εθελουσία, η οποία βέβαια έχει την τάση να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, ακολουθώντας τη σταδιακή κάμψη των αντιστάσεων του γενικού πληθυσμού.
Το pattern είναι απολύτως προβλέψιμο.
Θέλετε απόδειξη; Δείτε τις αμοιβές για εθελούσιες εξόδους, όπως αυτές διαμορφώνονται χρόνο με το χρόνο, σε διάφορους κρατικούς και ημικρατικούς οργανισμούς. Θυμηθείτε την άληστου μνήμης Ολυμπιακή, τον ΟΣΕ, τον ΟΤΕ, την Εθνική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και άλλους πολλούς.
Ηθικό δίδαγμα; Η εθελουσία είναι όπως η τούρτα: Είναι πιο απολαυστική όταν είναι φρέσκια.
Το επόμενο σενάριο θα αρχίσει να παίζει στην επικαιρότητα, θα αφορά μέλλον το ποιος όμιλος θα διεκδικήσει / φλερτάρει / πλειοδοτήσει για τον Κύπριο κύριο πάροχο.
Υποψήφιοι σίγουρα θα υπάρξουν, γιατί οι υποδομές τις Κύπρου είναι πολύτιμες, κυρίως λόγω των διεθνών συνδέσεων με τη Μέση Ανατολή και Αφρική. Πρόχειρα – πρόχειρα και πάντα επηρεασμένοι από την δική μας πραγματικότητα, μας έρχεται στο μυαλό ο Γερμανικός όμιλος -αν θα ήθελε να επεκτείνει το Νοτιανατολικό και Ελλαδικό Τόξο- ή ο Κόκκινος όμιλος -για τους ίδιους ακριβώς λόγους. Το βέβαιο είναι ότι ανεξάρτητα από το τι θα προκύψει στο επόμενο διάστημα στη Cyta δεν πρόκειται να χαθεί η μπάλα –όπως δεν χάθηκε και στον ΟΤΕ- διότι υπάρχει τεχνογνωσία, κουλτούρα και επίπεδο.